Σπουδαίοι φιλόσοφοι και η κοινωνική θέση της γυναίκας στο επίκεντρο δύο χορευτικών ραντεβού

Πρεμιέρα για την παράσταση της Μαρίας Κολιοπούλου σε νέο χώρο στην Κυψέλη και της Εύης Δημητρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

When our eyes touch – solo

"When our eyes touch – solo"


Με αφορμή το έργο δυο μεγάλων σύγχρονων φιλοσόφων, του Ζακ Ντεριντά και του Ζαν-Λικ Νανσί, πάνω στο άγγιγμα, η καταξιωμένη χορογράφος Μαρία Κολλιοπούλου στο νέο της σόλο διερωτάται πώς μαθαίνουμε εκ νέου να υπάρχουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη καθημερινότητα, όπου η σωματικότητα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και τα σώματα δεν λαμβάνουν χώρα και χώρο στην πόλη. "Η παράσταση συμπυκνώνει τη χορογραφική έρευνα των τελευταίων ετών της Κολιοπούλου πάνω στο έργο των δύο φιλοσόφων και ξεκίνησε ως μια πρόταση για ένταξη στον διετή προγραμματισμό των επιχορηγήσεων το 2021 τελικά από το Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2021 και ένα χρόνο μετά από τον πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών Shantom στην Αθήνα τον Ιούλιο 2022 Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την φράση ‘When our eyes touch, is it day or is it night?’ του Jacques Derrida από το έργο του ‘On Touching – Jean-Luc Nancy’". (Χώρο τέχνης o.art. ath., από 8/12).



Fountains of mojitos
Παύλος Βριωνίδης©

"Fountains of mojitos"


Τα τελευταία δέκα χρόνια, το βασικό θέμα της χορογραφικής έρευνας της Εύης Δημητρίου είναι η γυναίκα, ο ρόλος της στην κοινωνία και η ανθρώπινη υπόστασή της. Η νέα της δουλειά σε δραματουργία του Guy Cools, και σε συν-δημιουργία με τις χορεύτριες Ράνια Γλυμίτσα, Ελευθερία Σωκράτους, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle εξερευνά τα συναισθήματα που βιώνει η γυναίκα. H χορογράφος σημειώνει: "Πριν από λίγα χρόνια άρχισα να δίνω τόση σημασία στο πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη γυναίκα. Άρχισα να προσέχω συμπεριφορές που μείωναν τις γυναίκες. Ο τρόπος που πολλές φορές απεικονίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον γραπτό λόγο, σε άρθρα στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Ο τρόπος που κάποιοι άντρες μιλούν στις γυναίκες στον δρόμο. Το πώς η κοινωνία συχνά φιμώνει τη γυναίκα και το πώς οι επιθέσεις ενάντια σε γυναίκες έχουν συχνότητα επιδημίας. Από όλες αυτές μου τις παρατηρήσεις, άρχισα να αντιλαμβάνομαι από πού μπορεί να πηγάζει η ντροπή και η ενοχή. Επέλεξα μια ομάδα περφόρμερ που θαυμάζω τόσο ως καλλιτέχνες όσο και ως άτομα. Μέσα από μια διαρκή ανταλλαγή σκέψεων, πεποιθήσεων και κινησιολογικής έρευνας προέκυψε η παράσταση Fountains of Mojitos".(Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 13/12).

Περισσότερες πληροφορίες

When our eyes touch

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 30 '

Με αφορμή το έργο των σύγχρονων φιλοσόφων Ζακ Ντεριντά και Ζαν-Λικ Νανσί πάνω στο άγγιγμα, η δημιουργός ερευνά πώς μαθαίνουμε εκ νέου να υπάρχουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα.

Fountains of mojitos

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Τέσσερις χορεύτριες, γυναίκες, φίλες και μητέρες που μέσα από την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ τους εξερευνούν το πώς βιώνουν τη σεξουαλικότητα, την εγκυμοσύνη και τα αλλαγμένα τους σώματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.