Σπουδαίοι φιλόσοφοι και η κοινωνική θέση της γυναίκας στο επίκεντρο δύο χορευτικών ραντεβού

Πρεμιέρα για την παράσταση της Μαρίας Κολιοπούλου σε νέο χώρο στην Κυψέλη και της Εύης Δημητρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

When our eyes touch – solo

"When our eyes touch – solo"


Με αφορμή το έργο δυο μεγάλων σύγχρονων φιλοσόφων, του Ζακ Ντεριντά και του Ζαν-Λικ Νανσί, πάνω στο άγγιγμα, η καταξιωμένη χορογράφος Μαρία Κολλιοπούλου στο νέο της σόλο διερωτάται πώς μαθαίνουμε εκ νέου να υπάρχουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη καθημερινότητα, όπου η σωματικότητα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και τα σώματα δεν λαμβάνουν χώρα και χώρο στην πόλη. "Η παράσταση συμπυκνώνει τη χορογραφική έρευνα των τελευταίων ετών της Κολιοπούλου πάνω στο έργο των δύο φιλοσόφων και ξεκίνησε ως μια πρόταση για ένταξη στον διετή προγραμματισμό των επιχορηγήσεων το 2021 τελικά από το Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2021 και ένα χρόνο μετά από τον πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών Shantom στην Αθήνα τον Ιούλιο 2022 Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την φράση ‘When our eyes touch, is it day or is it night?’ του Jacques Derrida από το έργο του ‘On Touching – Jean-Luc Nancy’". (Χώρο τέχνης o.art. ath., από 8/12).Fountains of mojitos
Παύλος Βριωνίδης©

"Fountains of mojitos"


Τα τελευταία δέκα χρόνια, το βασικό θέμα της χορογραφικής έρευνας της Εύης Δημητρίου είναι η γυναίκα, ο ρόλος της στην κοινωνία και η ανθρώπινη υπόστασή της. Η νέα της δουλειά σε δραματουργία του Guy Cools, και σε συν-δημιουργία με τις χορεύτριες Ράνια Γλυμίτσα, Ελευθερία Σωκράτους, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle εξερευνά τα συναισθήματα που βιώνει η γυναίκα. H χορογράφος σημειώνει: "Πριν από λίγα χρόνια άρχισα να δίνω τόση σημασία στο πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη γυναίκα. Άρχισα να προσέχω συμπεριφορές που μείωναν τις γυναίκες. Ο τρόπος που πολλές φορές απεικονίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον γραπτό λόγο, σε άρθρα στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Ο τρόπος που κάποιοι άντρες μιλούν στις γυναίκες στον δρόμο. Το πώς η κοινωνία συχνά φιμώνει τη γυναίκα και το πώς οι επιθέσεις ενάντια σε γυναίκες έχουν συχνότητα επιδημίας. Από όλες αυτές μου τις παρατηρήσεις, άρχισα να αντιλαμβάνομαι από πού μπορεί να πηγάζει η ντροπή και η ενοχή. Επέλεξα μια ομάδα περφόρμερ που θαυμάζω τόσο ως καλλιτέχνες όσο και ως άτομα. Μέσα από μια διαρκή ανταλλαγή σκέψεων, πεποιθήσεων και κινησιολογικής έρευνας προέκυψε η παράσταση Fountains of Mojitos".(Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 13/12).

Περισσότερες πληροφορίες

When our eyes touch

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 30 '

Με αφορμή το έργο των σύγχρονων φιλοσόφων Ζακ Ντεριντά και Ζαν-Λικ Νανσί πάνω στο άγγιγμα, η δημιουργός ερευνά πώς μαθαίνουμε εκ νέου να υπάρχουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα.

Fountains of mojitos

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Τέσσερις χορεύτριες, γυναίκες, φίλες και μητέρες που μέσα από την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ τους εξερευνούν το πώς βιώνουν τη σεξουαλικότητα, την εγκυμοσύνη και τα αλλαγμένα τους σώματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.

Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου "Ο επιθεωρητής" και αναμεταδίδουμε.

"Σουέλ": Σύγχρονη τραγικωμωδία για τα παιχνίδια της μοίρας

Μια μακρινή απόγονος παριανών πειρατών, βασανίζεται από τον φόβο μήπως η υιοθετημένη της κόρη ανακαλύψει την αλήθεια για τους βιολογικούς της γονείς...