Έξι θεατρικές παραστάσεις που επαναλαμβάνονται και αξίζουν

Ένα snapshot σε παραστάσεις που τράβηξαν την προσοχή πέρυσι και φέτος επιστρέφουν από αυτήν την εβδομάδα.

Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα Γκέλυ Καλαμπάκα

"Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα"
Στο κλασικό έργο του Ο’ Νιλ, η Μπέττυ Αρβανίτη υποδύεται τη μητέρα μιας πληγωμένης οικογένειας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απεξάρτησης από τη μορφίνη. Τη σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς και συμπρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Αναστάσης Λαουλάκης και Ελίνα Ρίζου. (Οδού Κεφαλληνίας, από 3/11)


Αναφορά σε μια Ακαδημία
Αντωνία Κάντα©

"Αναφορά Για Μια Ακαδημία"
Ο Σάββας Στρούμπος αντιμετωπίζει τον Φραντς Κάφκα ως έναν τραγικό του 20ου αιώνα και συνεχίζει την έρευνα πάνω στο έργο του με αυτό το έργο. Με την ομάδα Σημείο Μηδέν, ξαναπαρουσιάζουν την ειρωνική αυτή αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού με κεντρικό πρόσωπο έναν πίθηκο που γίνεται αντικείμενο βιαίου εξανθρωπισμού. (Άττις, Νέος Χώρος, από 5/11)


Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού
Γιώργος Πανηγυρόπουλος©

"Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού"
Οι θιασάρχες Μαίρη Ραζή και Σωτήρης Τσόγκας ανεβάζουν τη διαχρονική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που βρίσκεται στους αντίποδες της "Αυλής των θαυμάτων", καθώς από μια λαϊκή αθηναϊκή αυλή μεταφερόμαστε στην πραγματικότητα επτά κληρονόμων που διεκδικούν την οικογενειακή βιομηχανία. Η σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και η μουσική του Διονύση Τσακνή. (Πρόβα, από 5/11)


Αριστερόχειρες
Ελίνα Γιουνανλή©

"Αριστερόχειρες"
Το έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη είναι εμπνευσμένο από τις "Παιδουπόλεις", που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου καθώς και από ιστορικά γεγονότα της ίδιας περιόδου. Ανεβαίνει από τους 4frontal και χαρτογραφεί το σήμερα, βουτώντας σε μια πολιτική και κοινωνική ιστορία από το χθες (Θέατρο Μπέλλος, από 7/11).


Girls and boys
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Girls & Boys"
Ο Ντένις Κέλι μιλάει για τους έμφυλους ρόλους που επιβάλλει η κοινωνία στα "αγόρια και τα κορίτσια", καθώς και για την ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να προκαλέσει η υιοθέτηση αυτών των στερεοτύπων. Στο απαιτητικό κείμενο σύγχρονης προβληματικής, η Άννα-Μαρία Στεφαδούρου σκηνοθετεί τη Δώρα Παρδάλη (Θέατρο 104, από 6/11).


Η Πανούκλα
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Η Πανούκλα"
Σε μια παράσταση για τρεις ηθοποιούς και έναν μουσικό ανεβάζει και πάλι η Σοφία Καραγιάννη με την ομάδα GAFF το αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ, διαβάζοντας το στοχαστικό έργο του Γάλλου συγγραφέα ως μία σύγκρουση τριών προσώπων, του γιατρού Ριέ, της Πόλης και της Πανούκλας (Θέατρο 104, από 7/11).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 150 '

Το οικογενειακό δράμα, που θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του νομπελίστα συγγραφέα, αναμοχλεύει τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε σε νεαρή ηλικία.

Η πανούκλα

 • Δραματοποιημένο Αφήγημα
 • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση εστιάζει στο αλληγορικό τοπίο του αριστουργήματος του 20ού αιώνα, που μιλά για το φόβο, τη μοναξιά και την απελπισία, θέτοντας ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Girls and boys

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 90 '

Η βία, η εξουσία και ο ρόλος τους στη σχέση των δύο φύλων πρωταγωνιστούν στον συνταρακτικό μονόλογο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Ντένις Κέλι.

Αναφορά για μια Ακαδημία

 • Δραματοποιημένο Διήγημα
 • Διάρκεια: 70 '

Ειρωνική αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού με πρωταγωνιστή έναν πίθηκο που παρουσιάζει σε μορφή περφόρμανς τον βίαιο εξανθρωπισμό του.

Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 95 '

Με αφορμή τη διαμάχη των κληρονόμων μιας μεγάλης βιομηχανίας, το διαχρονικό έργο του 1978 καυτηριάζει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τις συνέπειες του καπιταλισμού.

Αριστερόχειρες

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 100 '

Ένα έργο με ισχυρό πολιτικό πρόσημο για τις παιδοπόλεις, που ίδρυσε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, κι άλλα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Πρόβα

Ηπείρου 39 & Αχαρνών

Θέατρο Μπέλλος

Κέκροπος 1

Άττις - Νέος Χώρος

Λεωνίδου 12

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυνατό το ξεκίνημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού με την "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε"

Χαρά, λύπη, θυμό, ελπίδα…όλα όσα νιώσαμε στην περιπατητική παράσταση "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο, ωραίο δείγμα παράστασης-ντοκουμέντο, που αναψηλαφεί πληγές της πόλης με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
27/11/2022

Φίλιππος Σοφιανός: "Χρήσιμο είναι το θέατρο που μπαίνεις μέσα και δεν βγαίνεις ήσυχος"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης με σημαντική καριέρα στο χώρο του θεάτρου του σινεμά και της τηλεόρασης επιζητά ένα χρήσιμο θέατρο που δεν στοχεύει στη διασκέδαση, αλλά στην ψυχαγωγία και με αφορμή την "Ολεάννα" του Ντέιβιντ Μάμετ που ανεβαίνει για 2η χρονιά στο θέατρο Άνεσις, μιλά στο "α" για το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο που αγγίζει το επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έλλειψης επικοινωνίας.

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.