Οι "Πέρσες" του Δημήτρη Καραντζά στο Ηρώδειο

Πολυσυζητημένη παράσταση των "Περσών" του Αισχύλου που παρουσίασε ο Δημήτρης Καρατζάς στην Επίδαυρο και αλλού θα παιχτεί για δυο ημέρες στο Ηρώδειο.

Πέρσες Σταύρος Χαμπάκης

"Ουσιαστική –και πολύ καλά εκτελεσμένη– σκηνική προσέγγιση της αισχυλικής τραγωδίας και του αρχαίου δράματος ως πεδίου διαλόγου, που οδηγεί σε μια κοινοτική όσο και πολιτική εμπειρία θέασης" χαρακτηρίζει η κριτικός του "α" Τώνια Καράογλου την πολυσυζητημένη παράσταση των "Περσών" του Αισχύλου που παρουσίασε ο Δημήτρης Καραντζάς στην Επίδαυρο και αλλού. Σκηνοθέτης που δεν φοβάται να διασκευάσει κλασικά έργα, εκσυγχρονιστικά "διαλεγόμενος" με αυτά, έχει αποδείξει πως οι διασκευές του δεν έρχονται σε "αντιδικία" με το πρωτότυπο έργο. Αυτό που επιδιώκει στη σκηνική ανάγνωση της αρχαιότερης σωζόμενης τραγωδίας είναι να αναδείξει, σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια κοινωνία, τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού και την αντίδραση των φορέων της εξουσίας που έχουν γαντζωθεί από αυτή. Θα παιχτεί στο Ηρώδειο (9 & 10/9) με έναν εμβληματικό θίασο εξαιρετικών ηθοποιών,  με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Άττοσας και τους: Χρήστος Λούλης (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Γάλλος (Δαρείος), Μιχάλης Οικονόμου (Ξέρξης), Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, κ.ά., αλλά και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη, το αντιπολεμικό έργο που απηχεί ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, γίνεται κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα, με τη συμμετοχή 40 πολιτών.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.