"Κατασκευάζουμε αναμνήσεις" στην 1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία

Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή.

ΑΦΙΣΑ ArtWalk

Ηθοποιοί, περφόρμερ, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί και φωτογράφοι συναντιούνται με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης για να συμμετάσχουν σε μια πεζοπορία ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας ακολουθώντας μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει τα δύο θέατρα.

Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα με δωρεάν είσοδο ("Metamorphòō", Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, 24/8, 9.30 μ.μ, Κάστρο Άρτας, 30/8, 9.30 μ.μ, Διάρκεια: 75', "Οι Κόρες", Αράχθειο Θέατρο, χωριό Σκούπα, 28/8, 9.30 μ.μ, Διάρκεια: 55'). Η παράσταση αποτελείται από μία σύνθεση αρχαίων μύθων όπου οι ήρωες έχουν μία πορεία ανάμεσα σε ανθρώπους ή διαδρομή μέσα από διάφορους τόπους (Ορφέας, Διόνυσος, Πενθεσίλεια, Οδυσσέας, Οιδίποδας κ.α.). 

Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα, μέσα από οικισμούς και χωριά. Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων  – Άρτας) και των χωριών (Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα, Ροδαυγή). Θα παρουσιάσουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα που οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν για να τους υποδεχθούν και να τους γνωρίσουν. Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική. Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και θα παραχθεί ένα βίντεο που θα συνοψίζει εικόνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, καθώς και τα συναισθήματα  όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα.

Στο σχεδιασμό της πολυθεματικής δράσης οι συμμετέχοντες θα πεζοπορήσουν στην Ήπειρο με βασικά οχήματα το θέατρο και τη φωτογραφία. Η πεζοπορία διοργανώνεται μεταξύ άλλων για την καλύτερη παρατήρηση του τόπου, του πολιτισμού και του περιβάλλοντός του ενώ επιλέχτηκε η Ήπειρος με σκοπό να αντιληφθούμε πώς ένα τόπος, ο οποίος αξιολογήθηκε μέσα από τη μάλλον αυθαίρετη εξίσωση ορεινό = άγονο άρα εχθρικός προς τον άνθρωπο, μη παραγωγικός, απομονωμένος κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο αξιόλογο πολιτισμό και πώς τελικά προσδιορίστηκε ιστορικά και για την παραγωγή και την τέχνη της, την οποία διοχέτευσε όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά άσκησε εμπόριο μακρινών αποστάσεων με την αρχιτεκτονική της πέτρας, την ξυλογλυπτική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο, την αγιογραφία, τη χρυσοχοΐα, την υφαντική καθώς και με προϊόντα όπως το κρασί, το τυρί, τα υφαντά, τα κοσμήματα, τα ξυλόγλυπτα κ.α. Η δε τέχνη της φωτογραφίας επιλέχτηκε ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας γιατί διεισδύει, ερευνά και συνθέτει με τον καλύτερο τρόπο, τα σχήματα, τα  συναισθήματα, την έκφραση, τους τόπους, τον πολιτισμό  και το χρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Κολωνού: Ανοίγει η πλατφόρμα για το Open Call του φθινοπωρινού μας ραντεβού στην Αθήνα

Ξεκινά σε λίγες μέρες η περίοδος υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων θεάτρου, χορού και μουσικής για το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο θέατρο Κολωνού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2024

Ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" περιοδεύει το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια

Το σκηνοθετικό δίδυμο συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στον Γάλλο κωμωδιογράφο που φώτισε μοναδικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, όμως, κατά το ανέβασμά του αποδεικνύεται φτωχότερο των προσδοκιών που δημιουργεί. | Powered by Uber

Άτλας της δεκαετίας του 2000

Η εντεκαετία 2000-10 έρχεται στο προσκήνιο σε μια παράσταση που υιοθετεί τη φόρμα ενός τηλεοπτικού reality. Μια ωραία ιδέα και μερικές ωραίες σκηνές δεν καταφέρνουν να απογειώσουν, ωστόσο, μια δουλειά που έχει δραματουργικά όσο και σκηνικά ζητήματα. | Powered by Uber

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 30 και ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έμαθε τις δράσεις του φεστιβάλ (για τις οποίες έχει ανοίξει προπώληση) και σας λέει ποιες ξεχώρισε.

Είστε έτοιμοι να γίνετε μέλη της "Respublica" του σκηνοθέτη του "Rohtko";

Λίγες θέσεις μένουν ακόμη διαθέσιμες στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα για τη νέα δουλειά του Λούκας Τβαρκόφσκι, που βρίσκεται στα όρια σινεμά, θεάτρου και rave party.