"Κατασκευάζουμε αναμνήσεις" στην 1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία

Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή.

ΑΦΙΣΑ ArtWalk

Ηθοποιοί, περφόρμερ, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί και φωτογράφοι συναντιούνται με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης για να συμμετάσχουν σε μια πεζοπορία ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας ακολουθώντας μια πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει τα δύο θέατρα.

Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα με δωρεάν είσοδο ("Metamorphòō", Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, 24/8, 9.30 μ.μ, Κάστρο Άρτας, 30/8, 9.30 μ.μ, Διάρκεια: 75', "Οι Κόρες", Αράχθειο Θέατρο, χωριό Σκούπα, 28/8, 9.30 μ.μ, Διάρκεια: 55'). Η παράσταση αποτελείται από μία σύνθεση αρχαίων μύθων όπου οι ήρωες έχουν μία πορεία ανάμεσα σε ανθρώπους ή διαδρομή μέσα από διάφορους τόπους (Ορφέας, Διόνυσος, Πενθεσίλεια, Οδυσσέας, Οιδίποδας κ.α.). 

Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα, μέσα από οικισμούς και χωριά. Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων  – Άρτας) και των χωριών (Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα, Ροδαυγή). Θα παρουσιάσουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα που οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν για να τους υποδεχθούν και να τους γνωρίσουν. Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική. Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και θα παραχθεί ένα βίντεο που θα συνοψίζει εικόνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, καθώς και τα συναισθήματα  όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα.

Στο σχεδιασμό της πολυθεματικής δράσης οι συμμετέχοντες θα πεζοπορήσουν στην Ήπειρο με βασικά οχήματα το θέατρο και τη φωτογραφία. Η πεζοπορία διοργανώνεται μεταξύ άλλων για την καλύτερη παρατήρηση του τόπου, του πολιτισμού και του περιβάλλοντός του ενώ επιλέχτηκε η Ήπειρος με σκοπό να αντιληφθούμε πώς ένα τόπος, ο οποίος αξιολογήθηκε μέσα από τη μάλλον αυθαίρετη εξίσωση ορεινό = άγονο άρα εχθρικός προς τον άνθρωπο, μη παραγωγικός, απομονωμένος κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο αξιόλογο πολιτισμό και πώς τελικά προσδιορίστηκε ιστορικά και για την παραγωγή και την τέχνη της, την οποία διοχέτευσε όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά άσκησε εμπόριο μακρινών αποστάσεων με την αρχιτεκτονική της πέτρας, την ξυλογλυπτική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο, την αγιογραφία, τη χρυσοχοΐα, την υφαντική καθώς και με προϊόντα όπως το κρασί, το τυρί, τα υφαντά, τα κοσμήματα, τα ξυλόγλυπτα κ.α. Η δε τέχνη της φωτογραφίας επιλέχτηκε ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας γιατί διεισδύει, ερευνά και συνθέτει με τον καλύτερο τρόπο, τα σχήματα, τα  συναισθήματα, την έκφραση, τους τόπους, τον πολιτισμό  και το χρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.