Δύο καλοί λόγοι για Επίδαυρο

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου και οι «Ρίζες από βαμβάκι» της Κάλλιας Παπαδάκη είναι δύο δυνατές αφορμές για να ταξιδέψουμε μέχρι την Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου.

κολάζ εξωφύλλου

Το τρίτο διήμερο του Φεστιβάλ Επιδαύρου σηματοδοτείται από την επιστροφή στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου του Δημήτρη Καραντζά και την έναρξη του θεματικού κύκλου Contemporary Ancients στη Μικρή Επίδαυρο. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης που με κάθε δουλειά καταθέτει μια πρόταση ανάγνωσης των έργων επιστρέφει στο αρχαίο δράμα μετά τις αριστοφανικές "Νεφέλες" του 2019 και επιλέγει τους "Πέρσες". Το έργο του Αισχύλου, γνωστό όχι μόνο από θρυλικές παραστάσεις του παρελθόντος αλλά και από τα ανεβάσματα των τελευταίων χρόνων, πραγματεύεται την ήττα των Περσών κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο ποιητής στρέφει τον προβολέα στους ηττημένους της μάχης, σε ένα έργο-σχόλιο για την αλαζονεία της εξουσίας, που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στη συντριβή. Η δράση τοποθετείται στα Σούσα, όπου η μητέρα του Ξέρξη, Άτοσσα και ο Χορός των γερόντων Περσών αναμένουν την είδηση για την έκβαση της μάχης και εντέλει υποδέχονται τον καταρρακωμένο βασιλιά και αρχιστράτηγο της εκστρατείας.

Πέρσες
"Πέρσες"

Ο Καραντζάς θα τολμήσει μια προσωπική ερμηνεία του έργου, προκειμένου να ενισχύσει το διαχρονικό του μήνυμα, φέρνοντάς το στο σήμερα. Έτσι το πρωτότυπο θα συμπληρωθεί με ποιήματα νεότερων και σύγχρονων ποιητών, Ελλήνων και μη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή στην παράσταση σαράντα εθελοντών, που ανοίγουν μια "συζήτηση" σχετικά με τη διαχείριση της ήττας και τη διάψευση της κοινωνίας από τους ηγέτες. Για την παράσταση, ο σκηνοθέτης εμπιστεύεται έναν σπουδαίο θίασο, με επικεφαλής τη Ρένη Πιττακή, που επιστρέφει ύστερα από είκοσι χρόνια στην ορχήστρα της Επιδαύρου για να υποδυθεί την Άτοσσα, και τους: Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Μιχάλη Οικονόμου, Γιάννη Κλίνη, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη κ.ά.

Διαβάστε Επίσης

 

Ρίζες από βαμβάκι
Γιώργος Σακελλαρίου©
"Ρίζες από βαμβάκι"

Το ίδιο διήμερο, στο Μικρό Θέατρο ξεκινάει η παρουσίαση των νέων ελληνικών έργων που γράφτηκαν κατά παραγγελία του Φεστιβάλ και εμπνέονται από το αρχαίο δράμα. Η έναρξη γίνεται με την Κάλλια Παπαδάκη (βραβείο ευρωπαϊκής λογοτεχνίας για τους "Δενδρίτες", 2017) και τις "Ρίζες από βαμβάκι", έργο εμπνευσμένο από τον "Αίαντα". Η ιστορία του Σοφοκλή διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου και αφηγείται την εκδικητική μανία και την τραγική κατάληξη του ομώνυμου ήρωα, κατόπιν της προδοσίας του από τους συντρόφους του. Η συγγραφέας, ωστόσο, μας πηγαίνει σε ένα χωριό του Έβρου, το 1978: εκεί επιστρέφει ο Αίαντας, πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν, όμως η οικογένειά του έχει άλλα σχέδια, γεγονός που θα πυροδοτήσει την εκδίκησή του. Την παράσταση σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κων/νος Αβαρικιώτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Βαλαής, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος, Χάρης Τζωρτζάκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρίζες από βαμβάκι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Σε ένα χωριό του Έβρου το καλοκαίρι του 1978 διαδραματίζεται το νέο έργο που εμπνέεται από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, θέτοντας τα επιτακτικά αιτήματα της ελευθερίας και της διαφορετικότητας.

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη, το αντιπολεμικό έργο που απηχεί ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, γίνεται κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα, με τη συμμετοχή 40 πολιτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2022

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Aίας

Ο Αργύρης Ξάφης γοητεύτηκε βαθιά από το έργο και το δραματικό και ιδεολογικό βάρος που φέρει ο κεντρικός ήρωας, προχωρώντας σε επιλογές που άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε –συχνότερα– δεν δικαιώνονται επί σκηνής.

All star "Αντιγόνη" στην Επίδαυρο

Η Έλλη Τρίγγου ως Αντιγόνη και ο Βασίλης Μπισμπίκης ως Κρέων ηγούνται ενός θιάσου εξαιρετικών ερμηνευτών στην παράσταση που σκηνοθετεί ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.