Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής"

Ο γνωστός σκηνοθέτης ανακοίνωσε ακρόαση για την παράσταση που θα ανεβάσει τη νέα θεατρική σεζόν 2022-2023, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν.

Απάντηση Λιβαθινού στις καταγγελίες καλλιτεχνών με αναπηρία

Το "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ετοιμάζει ο Στάθης Λιβαθινός για τη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής”, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν. Το μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς, το οποίο απευθύνεται σε όσους "αναζητούν απ’ τη ζωή κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ψωμί" εκδόθηκε το 1929. Κεντρικός ήρωας είναι ένας προσφάτως αποφυλακισθείς που ορκίζεται να μείνει τίμιος. Στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, ωστόσο, η τιμιότητα είναι ανέφικτη. Το 1933 το "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" απαγορεύεται και παραδίδεται στις φλόγες από τους ναζί. Το 1980 ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ το διασκευάζει σε μια αριστουργηματική 15ωρη τηλεταινία. Τη νέα θεατρική σεζόν 2022-2023 ανεβαίνει από τον γνωστό σκηνοθέτη μετά την παράσταση σπάνιας ομορφιάς με απολαυστικές ερμηνείες "Συμφορά από το πολύ μυαλό” του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ που είδαμε την προηγούμενη χρονιά. 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Λυκόφως" και ο Στάθης Λιβαθινός αναζητούν δύο γυναίκες ηθοποιούς έως 30 ετών για τη νέα θεατρική τους παραγωγή. Η πρόσκληση απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς. 

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους συνοδευόμενο από φωτογραφία στο lykofos.audition@gmail.com έως την Κυριακή 26 Ιουνίου. Θα εξεταστούν όλα τα βιογραφικά και θα απαντηθούν όλες οι αιτήσεις ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγούν προς ακρόαση ή όχι. Οι υποψήφιες που θα επιλεγούν για εξέταση θα ειδοποιηθούν έως την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Οι επιλεχθείσες θα εξεταστούν σε μονόλογο, αυτοσχεδιασμό και τραγούδι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής". 

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής

Όπως σημειώνει ο Άλφρεντ Ντέμπλιν για το βιβλίο του: "Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, δεν είναι παρά ένα δείγμα του πώς είδα τους ανθρώπους. Αρχίζει με μια σιγουριά και τελειώνει μ' ένα καινούριο ερώτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που κύρια τονίζεται κι αποτελεί το θεμέλιο του "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" είναι η θέση που ανέλυσα στο φιλοσοφικό μου γραφτό με τίτλο "Ο κόσμος μας είναι ο κόσμος δύο Θεών". Είναι ο κόσμος της δημιουργίας και της διάλυσης. Η αντιπαράθεση τούτη διαδραματίζεται πάνω στη γη κι εμείς συμμετέχουμε σ' αυτήν. Τώρα θα συνδέσω την προηγούμενη συλλογιστική με την εγκληματικότητα. Η κοινωνία, είπα, είναι ζυμωμένη με το έγκλημα. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει τάξη και διάλυση. Όμως δεν ισχύει ότι είναι δυνατό να υφίσταται τάξη, ούτε σαν μορφή ούτε σαν περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η τάση για διάλυση και η de facto καταστροφή. Στο βιβλίο "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ο Φραντς Μπίμπερκοπφ βγαίνει από τη φυλακή. Είναι από φυσικού του αυτό που λέμε καλός κι επιπλέον έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Και όταν βγαίνει στον κόσμο, κοίτα πράματα, θέλει να μείνει τίμιος, θέλει να εφαρμόσει τους νόμους αυτού του κόσμου, ή τουλάχιστον αυτούς που θεωρεί εκείνος νόμους, με ειλικρίνεια και πίστη-και-δεν-μπορεί! Δεν μπορεί. Δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο κι ο άνθρωπος καταρρέει· μ' άλλα λόγια καταρρέουν οι θεωρητικές μας παραδοχές".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Παιχνιδοποιό"

Το βραβευμένο θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Μικρό Γκλόρια με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

"Αυτές που δεν προλάβατε": Ένα έργο για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η θεατρική ομάδα b.p.m. theater group παρουσιάζει το νέο ελληνικό έργο της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ.

Η "Φαλακρή τραγουδίστρια" της ομάδας ΘΕΑΜΑ για τρεις ακόμα παραστάσεις

Το έργο του Ιονέσκο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Σταυρακάκη με διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα στο θέατρο Ίσον.

To "Dark Vanilla Jungle" μιλά για την κακοποίηση κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο

Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ φέρνει στο προσκήνιο την κακοποίηση και τη βία που δέχεται ένα κορίτσι από το περιβάλλον του.

Ο Πάρις Ρούπος λέει "Όχι Μανάδες"!

Η νέα stand up comedy παράσταση του Ρούπου κατεβάζει ακόμα περισσότερο το dimmer στον ήδη σκοτεινό κόσμο των αστείων του.

Ανοιχτό κάλεσμα για την Παραμυθένια Ορχήστρα των "Μορφών Έκφρασης"

Μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές μπορούν να συμμετάσχουν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Καλοκαίρι 2023" του θεάτρου.

Παράταση για το "Ανατολικά της Εδέμ" του Στάινμπεκ

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου από την Ανδρονίκη Αβδελιώτη συνεχίζεται στο "Αγγέλων Βήμα".