Δύο παραστάσεις που εμπνέονται από την ελληνική Ιστορία

Μαθαίνουμε περισσότερα για τον Όθωνα και την Αμαλία στον Πύργο Βασιλίσσης, ενώ μαρτυρίες προσφύγων από τη Μικρά Ασία μας περιμένουν στο θέατρο 104.

Αλμυρή έρημος Χριστίνα Μπακόλα©

"Αλμυρή έρημος"

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παράσταση "Αλμυρή έρημος" στρέφεται στο θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς. Την πρωτότυπη σκηνική σύνθεση από μαρτυρίες προσφύγων και σχετικά με τη Μικρά Ασία λογοτεχνικά έργα σκηνοθετούν και ερμηνεύουν η Ναταλία Γεωργοσοπούλου και η Σταύρια Νικολάου. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα, "Ο Στρατιώτης" και "Η Γυναίκα", πορεύονται παράλληλα στο έργο χωρίς να συναντιούνται σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνοντας ο ένας την αφήγηση του άλλου στη ροή της ιστορίας. Στιγμιότυπα από τη μικρασιατική εκστρατεία και την καθημερινή ζωή ξετυλίγονται μέσα σ’ ένα θραυσματικό τοπίο μνήμης, σ’ ένα χρόνο άχρονο και, κατ’ αυτήν την έννοια, αιωνίως επίκαιρο, όσο η Ιστορία εξακολουθεί να αιμορραγεί πολέμους, προσφυγιά, ανθρώπινο πόνο και οδύνη. (Θέατρο 104, από 7/5)

Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών

"Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών"

Η site specific παράσταση "Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών", η οποία παρουσιάζεται στον Πύργο Βασιλίσσης, εμπνέεται από τη ζωή του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας και επιχειρεί ένα ταξίδι στο χρόνο, το χώρο και την ιστορία του ελληνικού κράτους. Μέσα στο ζωντανό σκηνικό που προσφέρει το κτήμα τo οποίο αγόρασε η ίδια η Αμαλία για να στεγάσει πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας, ζωντανεύουν κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας μέσα από τις εξιστορήσεις των αναμνήσεων του ζευγαριού μετά την εκθρόνισή τους και την επιστροφή τους στη Γερμανία. Η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Χριστόπουλου και μαζί του ερμηνεύουν ο Γιάννης Ασκάρογλου και η Στέλλα Ράπτη. (7, 8, 14, 15/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Αλμυρή έρημος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Η παράσταση μιλάει για τον πόλεμο και την προσφυγιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αντλώντας υλικό από μαρτυρίες και λογοτεχνικά έργα.

Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατρική δράση εμπνευσμένη από τη ζωή του Όθωνα και της Αμαλίας, με φόντο το κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης που αγόρασε η ίδια για να στεγάσει πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/02/2023

"The Internationals": Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Το έργο του Κοσοβάρου Γιετόν Νεζίραϊ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη.

Πόθος, έρωτας και φλαμένκο στο Acropolis Festivals

Ο πιο ερωτικός χορός, το φλαμένκο, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην παράσταση "Corazon Flamenco" του Acropolis Festivals.

Ο "Περιοδεύων θίασος" επιστρέφει στο θέατρο Ελέρ

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

"Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" εξιστορεί μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία

Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, που έρχεται στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Κλειστές οι σκηνές του Εθνικού την Τετάρτη 8/2

Λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ παραμένουν κλειστές οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Τι γίνεται με τα προαγορασμένα εισιτήρια.