Updated | Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία έως 4 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Lulu Νάσια Στουραΐτη©

"Lulu"

Μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών -Δημήτρης Καπουράνης, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, Ευδοκία Μιμιλίδη, Λεωνίδας Παπαδόδημας, Φώτης Στρατηγός- σκηνοθετεί η Σοφία Αντωνίου στο διάσημο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ που αντικατοπτρίζει μια κοινωνία βουτηγμένη στη λαγνεία και την απληστία, γι’ αυτό και λογοκρίθηκε άλλωστε στην ανδροκρατούμενη πραγματικότητα του 1895. Η Καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία έχει αναλάβει την παραγωγή της παράστασης για την ηρωίδα σύμβολο της απενοχοποίησης της γυναικείας σεξουαλικότητας (Μικρό Άνεσις, από 4/5).

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

"Ματωμένα χώματα"

Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια κ.ά. πρωταγωνιστούν στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου που χαρακτηρίστηκε "βίβλος της σύγχρονης εξόδου του μικρασιατικού ελληνισμού". Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης ανέλαβε να μεταφέρει στη σκηνή μια ολόκληρη εποχή ποτισμένη με πόνο (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 29/4).

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©

"Labor"

Το πρώτο νέο ελληνικό έργο που θα δούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νέο Αίμα του θεάτρου Πορεία είναι το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη, που θα σκηνοθετήσει η επίσης νέα και ανερχόμενη Έμιλυ Λουΐζου. Πρόκειται για ένα μελλοντολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ όπου ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών περιθάλπει έναν νεαρό που πάσχει από αμνησία μετά από ένα ατύχημα. Εκείνοι, έχοντας χάσει το παιδί τους, δένονται όλο και περισσότερο μαζί του, παρεμβαίνοντας ακόμη και στην εμφάνιση του με νυστέρι. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά και Ορέστης Χαλκιάς (Πορεία, από 3/5).

Το ημερολόγιο ενός τρελού
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 "Το ημερολόγιο ενός τρελού"

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης θα ερμηνεύσει με όλη του τη θέρμη τον Αυξέντιο Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, έναν δημόσιο υπάλληλο, που ακροβατεί μεταξύ λογικής και τρέλας. Όταν διαπιστώνει ότι διαψεύδονται όλες οι προσδοκίες του, βυθίζεται σταδιακά σε ένα παραλήρημα, για να καταλήξει στο φρενοκομείο. Τη σκηνοθεσία του μονολόγου του Νικολάι Γκόγκολ έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Πασσάς (Επί Κολωνώ, από 3/5).

Να ακούς το χιόνι να πέφτει
Δάφνη Δίγκα©

 "Να ακούς το χιόνι να πέφτει"

Μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Η Στέλλα Κρούσκα είχε την ιδέα να διασκευάσουν για το θέατρο διηγήματα, κι έτσι άρχισαν να δουλεύουν ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες του Κάρβερ, δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας και ανανεωτή του διηγήματος στα τέλη του 20ού αιώνα. Παίζουν: Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης (Studio Μαυρομιχάλη, από 4/5).

Confess/Εξομολογηθείτε

 "Confess/Εξομολογηθείτε"

Η Όλγα Ποζέλη, από τους κύριους εκφραστές του devised theatre στη χώρα μας, προτείνει μια παράσταση όπου καλεί τους θεατές να μπουν διαδοχικά σε δωμάτια για να ακούσουν τις εξομολογήσεις των Κ. Μυριαγκού, Σ. Λιάκου, Όλ. Ποζέλη, Κ. Μιζάρα και Β. Καζή. Μέρος των κειμένων επιμελήθηκαν οι Σάκης Σερέφας, Ανδρέας Φλουράκης και Μαρία Γουλή (1927 Art Space, 30/4).

Το τέλος της μικρής μας πόλης
Γιώργος Πανηγυρόπουλος©

 "Το τέλος της μικρής μας πόλης"

Το διήγημα του Δημήτρη Χατζή αποτελεί μια μνημειακή νεοελληνική τοιχογραφία: αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε. Ο Ορέστης Τάτσης το μεταφέρει στο θέατρο με πρωταγωνιστές τους Άρη Τρουπάκη, Νίκο Γιαλελή, Στάθη Κόκκορη, Κώστα Κουτρουμπή, Δημήτρη Μηλιώτη. Μουσικός επί σκηνής, ο Θέμος Σκανδάμης (Rabbithole, από 4/5).

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

"Πεθαίνω σαν χώρα"

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο που έγραψε ο Δημήτρης Δημητριάδης το 1978 επέλεξε να ανεβάσει η Αλίκη Στενού με την ομάδα Knot. Το έργο μας κάνει μάρτυρες ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία που καταρρέει: "Θα έλεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο”. Επί σκηνής βρίσκεται και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος (Bios, από 3/5).

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε και θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στο Μάιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ημερολόγιο ενός τρελού

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή του κλασικού διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ που καταγράφει την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου εγκλωβισμένου όχι μόνο στην ύπαρξη, αλλά και στην κοινωνική του τάξη.

Ματωμένα χώματα

 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Lulu

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Μια κοινωνία βουτηγμένη στη λαγνεία και την απληστία αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο της ηρωίδας-σύμβολο και στο αριστουργηματικό έργο του 1895 που μιλά για τη βία και τη σεξουαλικότητα.

Πεθαίνω σαν χώρα

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 70 '

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο του 1978 μετατρέπει το κοινό σε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία.

Labor

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Να ακούς το χιόνι να πέφτει

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 100 '

Μια σκηνική σύνθεση βασισμένη σε έξι καθημερινές ιστορίες του σπουδαίου διηγηματογράφου του 20ού αιώνα, Ρέιμοντ Κάρβερ, που μιλούν για την ανάγκη του ανθρώπου για την αγάπη.

Confess/Εξομολογηθείτε

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 70 '

Μια θεατρική εμπειρία που αποζητά την ανάγκη για εξομολόγηση της αλήθειας, η οποία εξελίσσεται διαδοχικά σε πέντε δωμάτια με δύο ή τρεις θεατές, βασισμένη σε κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre αλλά και κείμενα των Σάκη Σερέφα («Δεν δύναμαι»), Ανδρέα Φλουράκη («Το σπίτι»), Μαρίας Γουλή («Η χορεύτρια»).

Το τέλος της μικρής μας πόλης

 • Δραματοποιημένο Διήγημα
 • Διάρκεια: 100 '

Η ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή, που αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο και συγκεκριμένα «Ο τάφος», ενέπνευσαν μια σάτιρα με ζωντανή μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στο Arch με μία "Best of" stand-up comedy παράσταση στ' αγγλικά

Η Κατερίνα παρουσιάζει τα καλύτερα κομμάτια από τις τρεις sold out hit παραστάσεις της "Φέτα με τη βασίλισσα", "About sex" και "Staying Alive" (Σχεδόν Πέθανα), μαζί με ολοκαίνουριο υλικό φτιαγμένο στο Λονδίνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

Ένα αλλιώτικο "Πάρτυ Γενεθλίων" έρχεται στο Major Seven για λίγες παραστάσεις

Ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει τον θεατρικό λόγο με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ερμηνεύει η Σαλίνα Γαβαλά, αλλά και την τεχνολογία των ολογραμμάτων, σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού.

Μάνος Καρατζογιάννης: "Η Ρεζά ξέρει ότι ο ψυχισμός μας κρύβεται στις αόρατες λεπτομέρειες"

Ο Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για το "Bella Figura", το νέο έργο της Γιασμίνα Ρεζά, που σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στο θέατρο Σταθμός.

Για το 1o Ελληνο-Κινεζικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο Christmas Theater μας μίλησε η διοργανώτρια Flora Wang

Η σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα, ιδρύτρια του Σινο-ελληνικού Συλλόγου Παραστατικών Τεχνών και διοργανώτρια του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον κινέζικο πολιτισμό και την τέχνη μιλά στο "α".

Η Ομάδα προΤΑΣΗ παρουσιάζει το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση "Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη"

Η συγγραφική βούληση επικεντρώνεται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ηρωίδας και όχι σε άλλη μια στείρα βιογραφία επάνω σε εξόχως προβεβλημένα γεγονότα της ζωής της Κάλλας.

Κατερίνα Ευαγγελάτου: "Στο "The Doctor" νιώθεις ότι κάποιος σου τραβάει διαρκώς το χαλί κάτω απ’ τα πόδια"

Συζητήσαμε με την σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με αφορμή το συναρπαστικό θρίλερ του Ρόμπερτ Άικ, ένα έργο που αγγίζει καυτά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, το οποίο ανεβάζει στο Αμφι-θέατρο. Μπορείτε να δείτε την παράσταση σε avant premiere στις 8/12.

Το ζήσαμε "Φακντ-απ" στις πρόβες του νέου έργου του Τάσου Ιορδανίδη

Το "α" ήταν ο πρώτος θεατής της νέας παράστασης στο Άλφα- "Ληναίος-Φωτίου", όπου συνομίλησε με την Αφροδίτη Λιάντου και τον Διονύση Παπανδρέου (τους Gen Z πρωταγωνιστές που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα) και σας μεταφέρει αποκλειστικό sneak-peak.