"Φιλοκτήτης" με Νούσια και Πρωτόπαππα

Φιλοκτήτης

"Ο πόλεμος χορταίνει με καλούς. Οι άθλιοι τον βαρυστομαχιάζουν" αναφέρει ο Νεοπτόλεμος εκφράζοντας την αντιπολεμική του διάθεση στην τραγωδία του Σοφοκλή "Φιλοκτήτης". Όπως σε όλες του τις τραγωδίες, έτσι κι εδώ ο τραγικός ποιητής θέτει στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα και φέρνει μπροστά μας τον άντρα, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας, και τώρα ζει μοναχικά στην ακατοίκητη Λήμνο λόγω της αγιάτρευτης πληγής του, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Οι αλλοτινοί σύντροφοι του επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας, σύμφωνα με τον χρησμό του μάντη Έλενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος. Το έργο είναι συγκλονιστικό καθώς μαζί με την ένταση του ανθρώπινου πόνου αναδεικνύει τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον. 

Φιλοκτήτης Μαρία Πρωτόπαππα

Ο Τάσο Νούσιας κρατά το ρόλο του Φιλοκτήτη στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκυ, η Μαρία Πρωτόπαππα αναμετριέται με έναν ανδρικό ρόλο, εκείνον  του πολυμήχανου Οδυσσέα και ο Γιώργος Αμούτζας είναι ο Νεοπτόλεμος. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών (Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος, Παντελής Αρουσαλίδης, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Μάρκος Γέττος), υπό τη μουσική διεύθυνση της Βαγγελιώς Βελλή-Κοσμά.

Φιλοκτήτης Γιώργος Αμούτζας

 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει 19 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και τη πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο.

Φιλοκτήτης

Στο νησί της Λέσβου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετζικώφ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.