"Φιλοκτήτης" με Νούσια και Πρωτόπαππα

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Φιλοκτήτης

"Ο πόλεμος χορταίνει με καλούς. Οι άθλιοι τον βαρυστομαχιάζουν" αναφέρει ο Νεοπτόλεμος εκφράζοντας την αντιπολεμική του διάθεση στην τραγωδία του Σοφοκλή "Φιλοκτήτης". Όπως σε όλες του τις τραγωδίες, έτσι κι εδώ ο τραγικός ποιητής θέτει στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα και φέρνει μπροστά μας τον άντρα, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας, και τώρα ζει μοναχικά στην ακατοίκητη Λήμνο λόγω της αγιάτρευτης πληγής του, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Οι αλλοτινοί σύντροφοι του επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας, σύμφωνα με τον χρησμό του μάντη Έλενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος. Το έργο είναι συγκλονιστικό καθώς μαζί με την ένταση του ανθρώπινου πόνου αναδεικνύει τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον. 

Φιλοκτήτης Μαρία Πρωτόπαππα

Ο Τάσο Νούσιας κρατά το ρόλο του Φιλοκτήτη στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκυ, η Μαρία Πρωτόπαππα αναμετριέται με έναν ανδρικό ρόλο, εκείνον  του πολυμήχανου Οδυσσέα και ο Γιώργος Αμούτζας είναι ο Νεοπτόλεμος. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών (Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος, Παντελής Αρουσαλίδης, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Μάρκος Γέττος), υπό τη μουσική διεύθυνση της Βαγγελιώς Βελλή-Κοσμά.

Φιλοκτήτης Γιώργος Αμούτζας

 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει 19 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και τη πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο.

Φιλοκτήτης

Στο νησί της Λέσβου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετζικώφ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιορτινές έξοδοι με ρυθμό: μιούζικαλ και μουσικοθεατρικές παραστάσεις

Τα φώτα ανάβουν, οι μελωδίες γεμίζουν τις σκηνές και η πόλη μπαίνει σε γιορτινό ρυθμό. Αυτές τις γιορτές, μιούζικαλ και μουσικοθεατρικές παραστάσεις μάς προσκαλούν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να μοιραστούμε τη μαγεία του θεάτρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
20/12/2025

"Ιβάνοφ" από τον Γιάννη Χουβαρδά-Νέες φωτογραφίες από την πρόβα της παράστασης

Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στον Τσέχοφ με τον "Ιβάνοφ!" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον Αργύρη Ξάφη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ζωντανή μουσική του Blaine L. Reininger (Tuxedo Moon).

Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη το νέο ελληνικό έργο κάνει αίσθηση

Αυτές τις γιορτές, οι "Άγριοι" και η "Έντα", δύο δυναμικά και επίκαιρα έργα κοιτούν κατάματα την ελληνική πραγματικότητα στο ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας αποτελώντας τοπ επιλογές για θεατρικές εξόδους που πιάνουν τόπο.

Το σινεμά πάει θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι: οι έξι παραστάσεις που ακολουθούν σου δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσεις διάσημα έργα του κινηματογράφου με νέα ματιά.

Ψήφισες στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού; Δες αν κερδίζεις θεατρικά δώρα

Όλα τα ονόματα των αναγνωστών/τριών που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις ή ένα θεατρικό βιβλίο.

Ποιες παραστάσεις Καρυοθραύστη θα δούμε & γιατί είναι το απόλυτο γιορτινό παραμύθι

Ο "Καρυοθραύστης" επιστρέφει κάθε γιορτινή περίοδο στη σκηνή, γιατί ενώνει μουσική, χορό και παιδική φαντασία σε ένα μαγικό ταξίδι αγάπης, ονείρων και Χριστουγεννιάτικης θαλπωρής. Πού θα τον συναντήσουμε φέτος;

Η Φάνια Νταλιάνη για τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Φάνια Νταλιάνη για τον "Ματωμένο Γάμο" και τη διαχρονική δύναμη του λορκικού σύμπαντος, που εξακολουθεί να συγκινεί και να προβληματίζει το σύγχρονο κοινό.