"Φιλοκτήτης" με Νούσια και Πρωτόπαππα

Φιλοκτήτης

"Ο πόλεμος χορταίνει με καλούς. Οι άθλιοι τον βαρυστομαχιάζουν" αναφέρει ο Νεοπτόλεμος εκφράζοντας την αντιπολεμική του διάθεση στην τραγωδία του Σοφοκλή "Φιλοκτήτης". Όπως σε όλες του τις τραγωδίες, έτσι κι εδώ ο τραγικός ποιητής θέτει στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα και φέρνει μπροστά μας τον άντρα, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας, και τώρα ζει μοναχικά στην ακατοίκητη Λήμνο λόγω της αγιάτρευτης πληγής του, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Οι αλλοτινοί σύντροφοι του επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας, σύμφωνα με τον χρησμό του μάντη Έλενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος. Το έργο είναι συγκλονιστικό καθώς μαζί με την ένταση του ανθρώπινου πόνου αναδεικνύει τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον. 

Φιλοκτήτης Μαρία Πρωτόπαππα

Ο Τάσο Νούσιας κρατά το ρόλο του Φιλοκτήτη στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκυ, η Μαρία Πρωτόπαππα αναμετριέται με έναν ανδρικό ρόλο, εκείνον  του πολυμήχανου Οδυσσέα και ο Γιώργος Αμούτζας είναι ο Νεοπτόλεμος. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών (Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος, Παντελής Αρουσαλίδης, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Μάρκος Γέττος), υπό τη μουσική διεύθυνση της Βαγγελιώς Βελλή-Κοσμά.

Φιλοκτήτης Γιώργος Αμούτζας

 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει 19 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και τη πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο.

Φιλοκτήτης

Στο νησί της Λέσβου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετζικώφ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Προλάβετε: Early bird εισιτήρια για "Το Μεγάλο Φαγοπότι" στο Θέατρο Συγγρού 33

Η εμβληματική ταινία του Ferreri ζωντανεύει με νέα διάσταση: Η αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του 1973 αποκτά νέα ζωή στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Παράταση αιτήσεων για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέες θεατρικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τη Δευτέρα ανοίγει η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

"Ζωντανοί δεσμοί": Μια σύγχρονη χορευτική παράσταση που πραγματεύεται την ικανότητά μας να αγαπάμε και να συνδεόμαστε

Η ομάδα χορού Corpus Lingua χαρτογραφεί τη σχέση μητέρας-παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την αλληλεπίδραση αυτή.

Η Νάντια Κοντογεώργη ενσαρκώνει 26 φωνές σε ένα σώμα στο "Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι"

Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams έρχεται από 9 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πορεία, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End και το Broadway.

"Δούλες" και τον Φεβρουάριο στο θέατρο Άττις-Νέος Χώρος

Παίρνουν παράταση 'Οι δούλες' του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Η "Χαμένη Άνοιξη" βρίσκει νέα στέγη στο Δίπυλον

Η "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα επιστρέφει στη σκηνή, φωτίζοντας τα Ιουλιανά του 1965 μέσα από μια καταιγιστική θεατρική ανάγνωση. Ένα πολιτικό έργο μνήμης, όπου το προσωπικό υποχωρεί και η Ιστορία πρωταγωνιστεί.