Την "Κυρία Κλάιν" θα υποδεχτούμε στη σκηνή του Αργώ

Η κυρία Κλάιν Παναγιώτης Μάλλιαρης©

Μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, η Αιμιλία Υψηλάντη, συναντά στη σκηνή του Αργώ την σπουδαία επιστήμονα Μέλανι Κλάιν (1882 - 1960). Θεωρείται η σημαντικότερη ψυχαναλύτρια της Ευρώπης, η οποία αμφισβητώντας σε κάποια σημεία και τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τάραξε τα νερά της ψυχανάλυσης στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, άνοιξε δρόμους και έθεσε τα θεμέλια της παιδοψυχανάλυσης. Με επίκεντρο αναφοράς τη Βιεννέζα ψυχαναλύτρια ο Βρετανός συγγραφέας Νίκολας Ράιτ έγραψε το έργο, "Η κυρία Κλάιν", το 1988 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας.

Η κυρία Κλάιν

Το έργο του γεμάτο δραματικές εντάσεις, αλλά και χιούμορ, είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό ψυχολογικό δράμα που φέρνει στη σκηνή υπαρκτά πρόσωπα, τη Μέλανι Κλάιν (Αιμιλία Υψηλάντη), την  επίσης ψυχαναλύτρια κόρη της Μελίτα (Νατάσα Καλογρίδη) και μια ευνοούμενη "μαθήτρια" της Κλάιν (Σάρα Εσκενάζι). Όπως πολύ καθαρά έχει δηλώσει ο συγγραφέας:  "Η ιστορία των τριών αυτών γυναικών - παρά το ότι ήταν ψυχαναλύτριες - λειτουργεί σαν μεταφορά για τις σχέσεις οποιασδήποτε μάνας με την κόρη της και τη φίλη της. Το έργο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινωνίες, όπου η μάνα έχει κυρίαρχο ρόλο, όπως, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική".

Νατάσα Καλογρίδη Η κυρία Κλάιν

Η Χρύσα Καψούλη είναι η σκηνοθέτις που ανέλαβε να σκιαγραφήσει την αλληλοψυχαναλυτική διαδικασία μάνας-κόρης που ούτε λίγο, ούτε πολύ οδηγεί στη σύγκρουσή και το πιο απροσδόητο…στην επαλήθευση της θεωρίας της κυρίας Κλάιν ότι η σχέση μητέρας - παιδιού είναι σχέση αγάπης - μίσους. Ο Ράιτ σκαλίζει το υπέδαφος των χαρακτήρων και μας φέρνει μπροστά σε μια μεγάλη ανθρώπινη αλήθεια. "Το έργο – πιο σύγχρονο από ποτέ – δεν στέκεται μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις και τις συγκρούσεις που είναι φαινόμενο κάθε κοινωνίας, σε οποιαδήποτε εποχή, από καταβολής κόσμου. Εγείρει παράλληλα τόσο φιλοσοφικά όσο και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και τις προεκτάσεις τους".

Σάρα Εσκενάζι Η κυρία Κλάιν

Η "Κυρία Κλάιν" του Νίκολας Ράιτ θα κάνει πρεμιέρα 5 Μαΐου στο Αργώ σε μετάφραση της Έλσης Σακελλαρίδου. Η σκηνογραφία είναι του Γιάννη Αρβανίτη με τη συνεργασία της Μελίνας Αναλυτή, τα κοστούμια είναι του Σπύρου Γκέκα και οι φωτισμοί της Βαλεντίνας Ταμιώλακη. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.