Ο Δημήτρης Καταλειφός σκηνοθετεί έργο του Ρέιμοντ Κάρβερ

Δημήτρης Καταλειφός

Το "Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι" είναι ένα έργο που μας έκανε να αγαπήσουμε τον Ρέιμοντ Κάρβερ. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανέβασε το έργο, το 2006, στο θέατρο Αμόρε και όσοι δεν γνωρίζαμε τον Αμερικανό ποιητή και πεζογράφο, ήρθαμε σε επαφή με έναν αντιρρητορικό, υπαινικτικό συγγραφέα, μαέστρο της ανθρώπινης ψυχής. Ο Ρέιμοντ Κάρβερ θεωρείτε ανανεωτής του διηγήματος στα τέλη του εικοστού αιώνα, δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας και άσκησε μεγάλη επιρροή στην Αμερικάνικη λογοτεχνία. Ο αναγνώστης κοιτάζει τα πρόσωπα των έργων του με συμπόνοια, όπως ακριβώς το επιβάλλει η πένα του συγγραφέα, που στο βάθος της κρατά με σεμνότητα κάποιο δάκρυ. Πολλές φορές, σε όλο τον κόσμο, κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, ενώ ο σπουδαίος  Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Άλτμαν γύρισε το 1993 την εξαιρετική ταινία "Στιγμιότυπα" (Short Cuts ) βασισμένη σε διηγήματά του.

Να ακούς το χιόνι να πέφτει
Δάφνη Δίγκα

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το ύφος του Κάρβερ θα μας δώσει το "Να ακούς το χιόνι να πέφτει", μια παράσταση βασισμένη σε έξι διηγήματα του. Η παράσταση αναμένεται να κάνει πρεμιέρα, την Τετάρτη 4 Μαΐου, στο Studio Μαυρομιχάλη. Ο Δημήτρης Καταλειφός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση, μαζί με τους Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη και Δημήτρη Τσιγκριμάνη. Είναι μια παραγωγή του "Νέου Λόγου" της ομάδας του Φώτη Μακρή που ιδρύθηκε το 1995 και από το 2008 έχει δημιουργήσει τη δική της θεατρική στέγη στο Studio Μαυρομιχάλη. Έχει αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική ταυτότητα, διακριτό στίγμα, βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και σε όλα όσα μπορούν να γεννήσουν μια όμορφη αλληλεπίδραση με το κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.