Ώρα για την 10η επετειακή γιορτή του χορού "Spring Forward" στην Ελευσίνα - 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Περισσότεροι από 100 πολλά υποσχόμενοι χορογράφοι και χορευτές από την Ευρώπη και την Ασία θα συνυπάρξουν στη διοργάνωση που φιλοδοξεί να αναδείξει το νέο αίμα του χορού.

Gran Bolero του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο

Από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου η Ελευσίνα - 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μετατρέπεται σε έναν διεθνή κόμβο του σύγχρονου χορού μέσα από τη 10η επετειακή διοργάνωση του "Spring Forward”. Αυτή τη γιορτή του χορού χωρίς σύνορα, που φιλοξενείται από το 2011 και κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη της Ευρώπης, διοργανώνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε συνεργασία με την DAN.C.CE UNITIVA και το δίκτυο Αerowaves, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού. 
Φέτος, περισσότεροι από 100 δραστήριοι και πολλά υποσχόμενοι χορογράφοι και χορευτές από την Ευρώπη και την Ασία θα συνυπάρξουν σε ένα πλούσιο και πρωτοποριακό πρόγραμμα τεσσάρων ημερών, που περιλαμβάνει 25 παραστάσεις σε μοναδικούς χώρους της πόλης της Ελευσίνας, 150 επαγγελματίες του χορού από όλον τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τη δημοφιλή διοργάνωση, ενώ ετοιμάζονται και παράλληλες δράσεις. 
Κάθε Ιούνιο, το Aerowaves απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε επαγγελματίες του χορού για να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στο "Spring Forward”, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της νέας γενιάς χορευτών και χορογράφων από όλη την Ευρώπη. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες χορογράφους όπως οι Πατρίσια Απέργη, Αναστασία Βαλσαμάκη, Ίρις Καραγιάν, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σοφία Μαυραγάνη, Άρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου έχουν παρουσιάσει τα έργα τους σε παλαιότερες διοργανώσεις.
Τη φετινή χρονιά 40 επαγγελματίες του χορού συγκεντρώθηκαν αυτοπροσώπως στο Kultur-Betriebe Burgenland στο Eisenstadt (Αυστρία) από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, για να μελετήσουν εκατοντάδες έργα χορού νέων δημιουργών και να επιλέξουν τους καλύτερους ανερχόμενους χορογράφους και χορευτές για την Ελευσίνα. 
Το πρόγραμμα του "Spring Forward 2022” περιλαμβάνει έργα από 12 χώρες, από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία μέχρι τη Ρουμανία και την Ολλανδία. Παράλληλα με τις ομάδες χορού με βάση την Ευρώπη, εταίροι από την Ασία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής του Aerowaves, θα παρουσιάσουν νέα και σημαντικά έργα. Μεταξύ άλλων των Ayano Yokoyama (Ιαπωνία), Q dance company (Νότια Κορέα), Yeu-kwn Wang/ Shimmering Productions (Ταϊβάν) και Movers Platform (Ιαπωνία/Κορέα/Ελλάδα).

Gran Bolero του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο
© Claudia Córdova Zignago
"Gran Bolero" του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Aerowaves, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που έχει αναδείξει η διοργάνωση, o Ισπανός χορογράφος Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο θα παρουσιάσει στην Ελευσίνα το "Gran Bolero”, μια εκδοχή για 12 χορευτές βασισμένη στο ντουέτο "Bolero”, που είδαμε στο "Spring Forward 2017” στο Άαρχους της Δανίας. Ένα σημαντικό έργο που εξερευνά τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση. Στο πλαίσιο της παράστασης, ομάδες  Ελλήνων επαγγελματιών και ντόπιων ερασιτεχνών χορευτών θα βρεθούν επί σκηνής με τους Ισπανούς χορευτές, προσφέροντας στο κοινό της Ελευσίνας μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία.
Η φετινή διοργάνωση του "Spring Forward” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του "Moving Europe”, ενός προγράμματος της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που επικεντρώνεται στους νέους και τον χορό, έχοντας ως κύριους στόχους τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, την ενεργό στήριξη νέων και ανερχόμενων χορογράφων και την καλλιέργεια ενός νέου κοινού για τον χορό στην πόλη πέρα από τα όρια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Εγγραφή στο Spring Forward 2022 εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις 22 καλλιτεχνικές ομάδες που θα δούμε στην Ελευσίνα δείτε εδώ.


Περισσότερα για τις παράλληλες δράσεις του "Spring Forward 2022, όπως το "Dance Quality Writing”, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το "Upstart Forum”, μια δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το "Springback Social” με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά., πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/08/2022

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.