Σιδέρη, Επιθυμιάδη, Βογιατζή: Τρία νέα συγγραφικά θεατρικά ταλέντα

mythos

Η άνθιση του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου είναι η ισχυρότερη ίσως, τάση στη θεατρική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με τους διαγωνισμούς του ΥΠΠΟΑ για νέους θεατρικούς συγγραφείς, καθώς και για τη συγγραφή θεατρικού έργου υπάρχουν κι άλλοι διαγωνισμοί που δίνουν κίνητρο για δημιουργία και αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα. Με την σκέψη ότι οι νέες φωνές των σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη Γερμανία, το θέατρο του Regensburg διοργάνωσε με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το διεθνή διαγωνισμό θεατρικής γραφής "MYTHOS ?!" για να εντοπίσει τους συγγραφείς που θα φέρουν νέες αφηγήσεις και νέες δραματουργίες στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό τοπίο. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 126 θεατρικά έργα και η επιτροπή επέλεξε τρεις γυναίκες συγγραφείς. Το έργο που έλαβε το πρώτο βραβείο, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον Ιούνιο του 2022, στο θέατρο του Regensburg και θα πλαισιωθεί από ένα διεθνές φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου στο Theater am Haidplatz. Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη του ARTBOX.GR, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα στο  Regensburg, στη Θεσσαλονίκη και σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο, που θα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και λόγο, μαζί με την τελετή απονομής των βραβείων από την επιτροπή. 

Αυτές είναι οι νικήτριες του "MYTHOS ?!"

Νατάσσα Σίδερη

1ο βραβείο: Νατάσσα Σίδερη
Το πρώτο βραβείο λαμβάνει 3.500 ευρώ και απονέμεται στη Νατάσσα Σίδερη για το έργο της "Δεσμώτης". 

Η επιτροπή επέλεξε το κείμενο αυτό "ως ένα έντονο και σε στιγμές σουρεαλιστικό έργο δωματίου. Ο Νήφος βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα διαρκώς αυξανόμενο χρέος, που τον κρατάει όμηρο των δύο πλούσιων φίλων του, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να τον "βοηθήσουν”. Η συγγραφέας αναπτύσσει με μαεστρία το θέμα της, με  τρόπο περιεκτικό και με εξαιρετική ροή στους διαλόγους, ενώ με μια ιδιαίτερα έξυπνα χτισμένη δραματουργία καταφέρνει, χωρίς κόπο, να αποδώσει την ιστορία της σαν μια παραβολική φάρσα. Ταυτόχρονα, το έργο της συνομιλεί δεξιοτεχνικά με ευρύτερες θεματικές, όπως είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η οικονομική κρίση και, τελικά, όλα αυτά τα πλαισιώνει με τον αρχαιοελληνικό μύθο του Προμηθέα."  

Δανάη Επιθυμιάδη

2ο βραβείο: Δανάη Επιθυμιάδη
Το δεύτερο βραβείο λαμβάνει το ποσό των 2.500 ευρώ και απονέμεται στη Δανάη Επιθυμιάδη για το θεατρικό έργο "ΜπλΟομ".

Η επιτροπή τόνισε ότι "η συγγραφέας μεταφέρει τη διατάραξη της σταθερότητας στη ζωή μιας γυναίκας, εξαιτίας της απώλειας της μητέρας της, χρησιμοποιώντας σύντομες εικόνες που συνθέτουν μια επιδέξια δομή διαφορετικών επιπέδων δράσης. Περιπλανώμενη μέσα στις αναμνήσεις της, η κόρη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια μνήμης και προσπαθεί να ανακατασκευάσει το παρελθόν της. Σε μια αλληλεπίδραση φανταστικών επεισοδίων, παιδικών αναμνήσεων και γεγονότων που φέρουν τον θάνατο και την αρρώστια, κενοί χώροι αναδύονται, μέσα στους οποίους το άυλο και το υπαρξιακό κατακλύζουν τη σκηνή, σε αυτή τη χαρισματική σύνθεση". 

Στελλίνα Βογιατζή

3ο βραβείο: Στελλίνα Βογιατζή 
Το τρίτο βραβείο λαμβάνει το ποσό των 1.500 ευρώ και απονέμεται στη Στελλίνα Βογιατζή για το έργο της "Τα Ψεύτικα Κέρατα".

Η επιτροπή επέλεξε το κείμενο αυτό, γιατί η Στελλίνα Βογιατζή "περιγράφει το ψυχογράφημα μιας νέας γυναίκας που μετασχηματίζει τις τραυματικές εμπειρίες κακοποίησης και τοξικής αρρενωπότητας σε αρχαϊκές εικόνες δάσους, ελαφιών και κυνηγών. Η ποιητική γραφή της και η τρυφερότητα της γλώσσας χαρακτηρίζονται από ύφος λακωνικό σε συνδυασμό με έντονο λυρισμό. Ο τίτλος, Τα "Ψεύτικα Κέρατα”, αναφέρεται στην ικανότητα του ευάλωτου να κινητοποιήσει δυνάμεις αντίστασης, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και στην εσωτερική θέληση που χρειάζεται για να καταφέρει κάποιος να ξεφύγει από επαναλαμβανόμενα ψυχολογικά μοτίβα". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.

Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου "Ο επιθεωρητής" και αναμεταδίδουμε.