Ευκαιρία να γνωρίσετε το "Θέατρο Σπίτι"

Ηλιακή γραμμή

Στο ερευνητικό κέντρο υποκριτικής "ΝτόΜ Acting Coaching" φιλοξενεί την πρώτη παράσταση τη ομάδας "Θέατρο Σπίτι". Η Βάσια Βελτσίστα σκηνοθέτις και παιδαγωγός υποκριτικής, κάτοχος διδακτορικού από το κρατικό πανεπιστήμιο θεατρικής τέχνης της Μόσχας "Γκίτις" από το τμήμα σκηνοθεσίας είναι η ιδρύτρια του "ΝτόΜ Acting Coaching" και είχε την ιδέα να κάνει κάπως βιωματική την αίσθηση των θεατών που θα δουν την παράσταση "Ηλιακή γραμμή" του Ιβάν Βιριπάγιεφ με πρωταγωνιστές τους Σταύρο Καστρινάκη και Αθανασία Αγοράκη. Ο χώρος του "ΝΤόΜ" έχει μετατραπεί στο σπίτι των χαρακτήρων, οι θεατές-προσκεκλημένοι ανοίγουν την πόρτα  και μπαίνουν κατευθείαν στο σπίτι του Βέρνερ και της Μπάρμπαρα, πίνουν το τσάι τους, κάθονται στους καναπέδες βλέπουν και ακούν τις συζητήσεις τους. Για την ακρίβεια παρακολουθούν τον τσακωμό τους στην κουζίνα του σπιτιού τους, στις 5 το πρωί, προσπαθώντας να λύσουν τις διαφωνίες τους. Οι ήρωες του Βιριπάγιεφ προσπαθούν να ακουστούν, να εκφραστούν, να "λύσουν όλα τα θέματα τους" και έτσι το έργο γίνεται ένας οργανικός, συνεχόμενος τσακωμός, μία σύγκρουση ανοιχτή, θαρραλέα, επίκαιρη. Είναι ένα από τα τελευταία θεατρικά έργα του σύγχρονου Ρώσου δραματουργού, που για πρώτη φορά ανέβηκε το 2015 στο Μόναχο της Γερμανίας. Στη χώρα μας ανεβαίνει πρώτη φορά.

Ηλιακή γραμμή

Ο Ρώσος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάγιεφ έχει γράψει για την "Ηλιακή γραμμή": "Ήθελα
να δείξω τους μηχανισμούς των σχέσεων, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν σύνδεση, τι τους εμποδίζει. Στο έργο υπάρχουν μερικοί από αυτούς τους μηχανισμούς: από τους πιο κλασικούς -όταν δεν ακούμε και διακόπτουμε ο ένας τον άλλον, μέχρι τους πιο ακραίους – όταν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα τελείως διαφορετικά: όταν ο ένας λέει: "Εγώ μόλις τώρα σου ζήτησα συγνώμη" - και ο άλλος λέει: "Τι έκανες εσύ τώρα; Αυτό λες ότι έκανες τόση ώρα;!". Και ο στόχος αυτού του έργου ένας – να είναι θεραπευτικό. Μπορεί να δουλέψει για κάποιο ζευγάρι που θα το δει, ή για κάποιον που θέλει να γίνει ζευγάρι, το έγραψα γι’αυτόν ακριβώς το λόγο. Επίσης, οι διάλογοι του κειμένου είναι επηρεασμένοι συνειδητά από τα αμερικανικά σίριαλ, επειδή πιστεύω ότι αυτά, έχουν επηρεάσει πολύ τους διαλόγους μας, τις συζητήσεις μας, τις σκέψεις μας". 

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλιακή γραμμή

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 55 '

Οι θεατές-προσκεκλημένοι, ανοίγοντας την πόρτα του ΝΤόΜ, μπαίνουν στο σαλόνι των χαρακτήρων του έργου και γίνονται μάρτυρες μιας οικογενειακής αντιπαράθεσης που αναζητά λύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.