Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο

Ελλάδα, Καναδάς, Χιλή και Μπουρκίνα Φάσο δημιουργούν το πολυπολιτισμικό σύμπλεγμα μιας τετράδας παραστάσεων που παρουσιάζονται στις αίθουσες της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο

Η νέα γενιά της Χιλής υψώνει τη φωνή της

Η έμφυλη βία γίνεται παράσταση στα «Τοπία χωρίς χρώμα» του Χιλιανού Μάρκο Λαγέρα και της ομάδας του. Εννέα έφηβες πρωταγωνίστριες ενώνουν τις φωνές τους με αυτές εκατοντάδων γυναικών από τη Χιλή που τροφοδότησαν με τις μαρτυρίες τους, ως θύματα κακοποίησης, μια οργισμένη όσο και ευαίσθητη παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο. Με έντονη σκηνική γλώσσα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη, οι νεαρές πρωταγωνίστριες αναπαριστούν και σχολιάζουν τις άκρως τραυματικές ιστορίες, προ(σ)καλώντας μας να τις ακούσουμε (27-28/9).

Με την πανανθρώπινη γλώσσα του χορού

Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο - εικόνα 1
© Sophie Garcia

Αγαπημένος του κοινού, ο χορογράφος από την Μπουρκίνα Φάσο, Σερζ Eμέ Κουλιμπαλί, έρχεται με το νέο έργο του «Wakatt/Η εποχή μας». Εμπνεόμενος από την αφρικανική ήπειρο, εστιάζει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος με μια εκρηκτική παράσταση, συνοδεία αφρο-τζαζ ορχήστρας (29-30/9).

Ένα πολυμεσικό παραμύθι για τη βία

Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο - εικόνα 2
© Marlene Gelineau Payette

Από τον Καναδά έρχεται η Μαρί Μπρασάρ, επί χρόνια στενή συνεργάτις του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρομπέρ Λεπάζ. Δραματουργός, σκηνοθέτις, χορογράφος και περφόρμερ, η Μπρασάρ δημιουργεί εδώ και μία εικοσαετία τα δικά της θεάματα, που εξελίσσονται μέσα από ευρηματικές εγκαταστάσεις βίντεο, ήχου και φωτός. Το ίδιο κάνει και στην πρόσφατη δουλειά της «Violence/Βία»: Δοκιμάζοντας και μιξάροντας κάθε τεχνολογικό μέσο, δημιουργεί μια υβριδική παράσταση υψηλής αισθητικής, εικαστικής ομορφιάς και σκηνικής ποίησης, για να αναστοχαστεί πάνω στην έννοια του χρόνου, την παιδική ηλικία και την εξοικείωσή μας με τη βία (24-25/9).

Στοίχημα κινηματογραφικών προδιαγραφών

Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο - εικόνα 3
© Ελίνα Γιουνανλή

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου αναμετράται με το σπουδαίο έργο του Φασμπίντερ, τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια». Η πιο σκληρή ταινία του κινηματογραφιστή, όπου μετουσίωσε τους προσωπικούς του δαίμονες στην ιστορία της διεμφυλικής Ελβίρας, γίνεται παράσταση που ανοίγει το διάλογο για τα ζητήματα φύλου (24-26/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Βία

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Κινηματογραφικός ρεαλισμός, εξπρεσιονιστικό θέατρο, ήχος και εικαστικά συνθέτουν ένα υβριδικό έργο τέχνης για το πώς εκπαιδευόμαστε στη βία ξεκινώντας από την παιδική αθωότητα.

Τοπία χωρίς χρώμα

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 90 '

Εννέα έφηβες από τη Χιλή ενώνουν τις φωνές τους σε μια ευαίσθητη και συνάμα οργισμένη καταγγελία για τη βία κατά των γυναικών.

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, μιλά για τα επίκαιρα ζητήματα φύλου κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κεντρική ηρωίδα μια τρανς.

Η εποχή μας

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από την αφρικανική ήπειρο και εστιάζει στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο αύριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.

Το Θέατρο Τέχνης συζητά για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο μάς προσκαλεί το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και συγγραφείς που το έργο τους συναναστρέφεται με το A.I. με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.