Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του

Ο γνωστός σκηνοθέτης μας μιλάει για την επιστροφή της «Όμορφης Πόλης» στη σκηνή, ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα για τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του

Η «Όμορφη Πόλη», η μουσικοθεατρική παράσταση-ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη, που συνεπήρε το κοινό από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κι έπειτα στο Ηρώδειο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει για δύο μοναδικές βραδιές με ιδιαίτερο αφιερωματικό χαρακτήρα προς τιμήν του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, διανοητή και αγωνιστή του Έθνους. Ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να ανέβει και σε κλειστό θεατρικό χώρο.

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 1

Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο και στις 3 Οκτωβρίου στο Βεάκειο περιμένουμε τη μεγάλη αυτή θεατρική και μουσική γιορτή, που όπως τονίζει ο δημιουργός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης: «είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, αυτή τη στιγμή που ο ελληνισμός -κι όχι μόνο- θρηνεί για την απουσία του Μίκη, αυτή η τελευταία παράσταση, που εμπεριέχει και την ποίηση του, να αποτελέσει ένα καινούργιο ταξίδι για όλους τους Έλληνες. Εξάλλου, ήταν επιθυμία του, από την πρώτη μας συνάντηση, αυτή η παράσταση να είναι ένα απόσταγμα μουσικών διαδρομών, περιόδων και ακουσμάτων που ο κόσμος αγάπησε πολύ. Όπως και εποχών σπουδαίων για τη ζωή του».

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 2

Ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος και η ρωμιοσύνη διατρέχουν την σπονδυλωτή δομή της υπερπαραγωγής που περισσότερο απ’ όλα κέρδισε το στοίχημα να συγκινήσει το κοινό, η υπέρτατη αρετή ενός θεάματος σύμφωνα με τον Γιώργο Βάλαρη. Αρωγοί σε αυτό υπήρξαν ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαλίνα Γαβαλά αλλά και οι ηθοποιοί Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Αιμίλιος Ράφτης και η Λήδα Πρωτοψάλτη που επιστρέφουν στην «Όμορφη Πόλη» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε μουσική διεύθυνση της Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη.

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 3
Ο Λεωνίδας Κακούρης και η Γλυκέρια συμμετέχουν στον ανανεωμένο θίασο της «Όμορφης πόλης»

Ο θίασος ενώνει τώρα τις δυνάμεις του με τη Γλυκερία, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον Κώστα Καζάκο που θα βρίσκεται αυτή τη φορά παρόν επί σκηνής και καλεσμένους τραγουδιστές συνδεδεμένους με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα), για να τιμήσουν την πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 4

Ο Γιώργος Βάλαρης που συνεργάστηκε στενά μαζί του, μοιράστηκε με το «α» το δικό του μήνυμα για τον Μίκη άνθρωπο, φίλο και συνεργάτη: «Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Υπάρχει θλίψη για την απώλεια και συνάμα υπάρχει η αίσθηση της ευλογίας των αναμνήσεων από αυτήν την συνεργασία και τη φιλία των τελευταίων δυόμιση ετών αλλά και μια ευχάριστη γεύση για αυτό το κεφάλαιο, το μέγεθος και την προσωπικότητα που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 5

«Ένας μοναδικός, αδάμαστος, ευφυής, φλογερός, παγκόσμιος Μίκης που στην δική μου περίπτωση θα έλεγα ότι είναι ένας σταθμός μεγάλος, μιας και αποτελεί και για μένα την τελευταία μου θεατρική παρουσία αλλά και την τελευταία θεατρική παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη. Πόσο μάλλον όταν αυτή ήταν μία παράσταση που την αγάπησε, την αποδέχτηκε, την επευφήμησε και του προσέφερε μέγιστη χαρά. Για μένα από την αρχή της γνωριμίας μας ήταν στόχος να ανταποκριθώ στο υπέρογκο μέγεθος του οικουμενικού Μίκη και να τον κάνω να συγκινηθεί και να χαρεί με αυτήν την παράσταση. Αυτό συνέβη, και για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο εφόδιο στη ζωή μου, όχι μόνο στην καλλιτεχνική μου πορεία».

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του - εικόνα 6

Χορεύουν οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου υπό την καθοδήγηση του Φώτη Νικολάου. Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Θανάσης Βασιλάς.

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη πόλη

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 105 '

Δεν πρόκειται για αναβίωση της παράστασης «Όμορφη πόλη» του Μ. Κακογιάννη (1962) αλλά για ένα νέο οπτικοακουστικό θέαμα με τη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ιδιαίτερο αφιερωματικό χαρακτήρα στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.