Μια ακόμα διεθνής διάκριση για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Το «Μάουζερ» ενθουσίασε το ρώσικο κοινό και χάρισε στον Έλληνα διεθνή, Θεόδωρο Τερζόπουλο, βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Παράσταση Ξένου Σκηνοθέτη στη Ρωσία.

Μια ακόμα διεθνής διάκριση για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Ποιος δεν θυμάται το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ στη σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου με τη Μαρία Μπέικου, την αλλοτινή αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, ν’ ανεβαίνει στη σκηνή του Άττις; Ο Τερζόπουλος σκηνοθέτησε, για πρώτη φορά, την παράσταση-σταθμό και στοχασμό για την ηθική της επανάστασης, τον κομματικό δογματισμό τη φαυλότητα της «εσχάτης προδοσίας» και την ήττα του κομουνισμού, το 2009, και διακρίθηκε στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος με το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης και το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας. Το 2012 παρουσίασε μια εκδοχή της παράστασης στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας, όπου μάλιστα ο Τερζόπουλος τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 21ου αιώνα. Την περασμένη χρονιά, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δούλεψε εντατικά με τον θίασο του Θεάτρου Αλεξαντρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και το «Μάουζερ» ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του ρώσικου θεάτρου τον Μάρτιο.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι από τους λίγους Έλληνες σκηνοθέτες με σταθερή σκηνοθετική παρουσία στο εξωτερικό και ο μοναδικός σύγχρονος Έλληνας σκηνοθέτης που έχει στοιχειοθετήσει μια μέθοδο εκπαίδευσης για τον ηθοποιό, η οποία διδάσκεται στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας και στις Ακαδημίες θεάτρου του Πεκίνο, της Αγίας Πετρούπολης και της Ρώμης, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών θεωρητικών και ακαδημαϊκών.

Το βραβείο «Zvezda Teatrala»

Μια ακόμα διεθνής διάκριση για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο - εικόνα 1
Το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ στη σκηνή του θεάτρου Αλεξαντρίνσκι

Το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου ενθουσίασε το κοινό και γενναιόδωρα του χάρισε το βραβείο «Zvezda Teatrala» στην κατηγορία «Καλύτερη Παράσταση Ξένου Σκηνοθέτη στη Ρωσία». Τα συγκεκριμένα βραβεία θεσπίστηκαν το 2008 από το θεατρικό περιοδικό Teatral και είναι τα μόνα ανεξάρτητα Ρωσικά θεατρικά βραβεία, καθώς βασίζονται αποκλειστικά στην ψηφοφορία του κοινού. Στη φετινή μάλιστα διοργάνωση ψήφισαν θεατές από 80 χώρες του κόσμου. Η τελετή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 7/12 στο Θέατρο Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα και μεταδόθηκε online. Λόγω των μέτρων για την πανδημία ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δεν παραβρέθηκε στην τελετή, αλλά ευχαρίστησε για τη βράβευση με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τελετή εδώ και και στο 43.45 θα βρείτε την βράβευση του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.