Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο

Εννέα γνωστοί ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην «πειραγμένη» εκδοχή του διάσημου έργου της Αγκάθα Κρίστι από την Κίρκη Καραλή.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο

Ράνια Οικονομίδου, Ερρίκος Λίτσης, Νἰκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Μαρία Κωνσταντάκη, Δανάη Λουκάκη, Αποστόλης Τότσικας και Αλέξανδρος Βάρθης (σε διπλή διανομή με τον Ν. Πουρσανίδη) είναι οι εννέα πρωταγωνιστές της «Ποντικοπαγίδας» της Αγκάθα Κρίστι που ανεβαίνει σε μια «πειραγμένη» εκδοχή στο θέατρο Νέος Ακάδημος, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή και μετάφραση Αντώνη Γαλέου. Για δεύτερη χρονιά, η θεατρική σκηνή που μόλις πέρυσι ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πόρτες της, μετά τους «Δέκα μικρούς νέγρους», ποντάρει και πάλι στο μυστήριο και την «Βασίλισσα του εγκλήματος», Αγκάθα Κρίστι.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 1

Η τολμηρή, όπως έχει αποδείξει με τις επιλογές της, σκηνοθέτιδα μεταφέρει το πιο πολυπαιγμένο έργο της συγγραφέως από τα 50’s κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’, σε μια απομονωμένη πανσιόν της ελληνικής επαρχίας. Οκτώ ήρωες με διαφορετικές καταβολές ο καθένας βρίσκονται παγιδευμένοι από μια χιονόπτωση, με έναν δολοφόνο ανάμεσά τους και καλά κρυμμένα μυστικά στις βαλίτσες τους.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 2

Το γεμάτο ανατροπές μυστήριο είναι στο βάθος μια ιστορία εκδίκησης, που αντλεί από την αληθινή υπόθεση του θανάτου του 12χρονου Ντένις Ο’ Νιλ. Η αρχική εκδοχή του έργου, που βασιζόταν στο αδημοσίευτο ακόμη διήγημα της Αγκάθα Κρίστι «Τρία τυφλά ποντίκια», ήταν ραδιοφωνική, εν έτει 1947. Ενώ τον τίτλο που αποδόθηκε τελικά στο έργο τον εμπνεύστηκε από τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και την παγίδα που στήνει ο ομώνυμος ήρωας στον δολοφόνο του βασιλιά και πατέρα του.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 3

Και όσο το γιατί θεωρείται το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, η «Ποντικοπαγίδα» παίζεται ασταμάτητα στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου από το 1952. Η συνθήκη της πανδημίας, ωστόσο, οδήγησε στην αναστολή των παραστάσεων μετά από 68 ολόκληρα χρόνια. Το έργο που γράφτηκε κατά παραγγελία της βασιλικής οικογένειας, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερες από 28.000 παραστάσεις, κι ίσως ένας από τους λόγους που συνεχίζει την πορεία του με επιτυχία είναι η παρότρυνση της συγγραφέως στο κοινό να μην μοιράζεται την ταυτότητα του δολοφόνου, έτσι ώστε να παραμείνει κρυφή για τους μελλοντικούς θεατές.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 4

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άση Δημητρολοπούλου και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 5

© φωτογραφιών: Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)

i Προπώληση μέσω viva.gr | neosakadimos.gr

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 6
Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 7

Πρώτα στιγμιότυπα από την «Ποντικοπαγίδα» στον Νέο Ακάδημο - εικόνα 8

Περισσότερες πληροφορίες

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.