Τρία χορευτικά ραντεβού για το φθινόπωρο

Ένα φεστιβάλ χορού και δύο παραστάσεις αποδεικνύουν πως ο χορός είναι παιχνίδι, έκφραση, χαρά και είναι ωραίο που απλώνεται στην πόλη.

Τρία χορευτικά ραντεβού για το φθινόπωρο

Ένα φεστιβάλ και δύο παραστάσεις μας φέρνουν κοντά μέσα από τη συναισθηματική δύναμη του χορού -από το σύγχρονο, το πειραματικό και το αρχέτυπο μέχρι την απόλυτη έκφραση του πάθους.

«Tango vs Flamenco Passion»

Τρία χορευτικά ραντεβού για το φθινόπωρο - εικόνα 1

Ο κόσμος παθιάζεται με το τάνγκο και το φλαμένκο όχι μόνο για το ρυθμό αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπουν στο χορευτή να εκφράσει το πάθος και τον εσωτερικό του κόσμο. Κάθε χορός έχει τη δική του μυθολογία: το τάνγκο εκφράζει την ψυχή της Αργεντινής και το φλαμένκο της Ισπανίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Tango vs Flamenco Passion» φέρνει κοντά τα δυο χορευτικά είδη και αποδεικνύει πως οι χώρες και οι πολιτισμοί τους αλληλοσυμπληρώνονται. Γνωστά και αγαπημένα τάνγκο, φλαμένκο και μπολερό μπλέκονται μεταξύ τους και ζωντανεύουν από 17 σπουδαίους χορευτές της Compania Solea, καθώς και τις μοναδικές φωνές της Σαβίνας Γιαννάτου και του Alfredo Tejada στη σκηνή του Ηρωδείου. Το Cuarteto Tango τους συνοδεύει με την ενορχήστρωση του Αργεντίνου Roman Gomez. Ο Αργεντίνος Ariel Perez και η Ελένη Γιαννοπούλου επιμελούνται τις χορογραφίες, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Φάμη.

i Προπώληση μέσω viva.gr

13ο Arc for Dance Festival

Τρία χορευτικά ραντεβού για το φθινόπωρο - εικόνα 2
«Cinderella's» του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου ©Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Δημήτρης Μαμαλούκος

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2008, με πρωτοβουλία της χορογράφου-καθηγήτριας Φρόσως Τρούσσα, και ο σκοπός του παραμένει ο ίδιος δεκατρία χρόνια τώρα: Να φέρει το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης και ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από την αποξένωση του σώματος που προέκυψε ως συνέπεια της πανδημίας. Λόγω των υγειονομικών δεδομένων φέτος για πρώτη φορά το Arc for Dance Festival, με τίτλο «Πρωτόκολλο 1: Σώμα παρόν», θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ καθώς και την σελίδα του στο facebook, όπως και την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Έτσι, από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (με τη ζωντανή αναμετάδοση να ξεκινά καθημερινά στις 9 μ.μ.), επτά χορογράφοι (Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Σοφία Μαυραγάνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Mala Kline, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Εύη Σούλη, Ίρις Καραγιάν) από την Ελλάδα και το εξωτερικό «ερμηνεύουν την παρουσία, το μοίρασμα και τη συγκίνηση του ελεύθερου και παρόντος σώματος».

i Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.arcfordancefestival.gr | www.dithepi.gr

«Phrasis»

Τρία χορευτικά ραντεβού για το φθινόπωρο - εικόνα 3

Η Τζένη Αργυρίου είναι από τις σημαντικότερες Ελληνίδες χορογράφους και σε κάθε έργο της αναδεικνύει την ανάταση που ο χορός και το σώμα μπορούν να προκαλέσουν όταν η κίνηση είναι καλοδουλεμένη και καλοφτιαγμένη. Η νέα της δημιουργία με τίτλο «Phrasis» και ερμηνευτές τους Νάνσυ Σταματοπούλου, Ερμή Μαλκότση, Νίκο Δραγώνα, Χαρά Κότσαλη και Joseph Nama, είναι αποτέλεσμα έρευνας που αφορά τη σχέση λόγου, σώματος και χώρου και αντλεί το υλικό της από παροιμίες, αρχαία ρητά, ποιητικά μοτίβα, καθώς και από εικαστικά έργα, γλυπτά και ζωγραφικές αναπαραστάσεις, αρχαία αλλά και σύγχρονα. Παρουσιάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπιείου στο πλαίσιο των δράσεων «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός».

i Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr/.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!