Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Δυναμικό το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοινώθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα.

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Στην πόλη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα απλωθεί το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη, δημιούργησε ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με 21 συνολικά παραγωγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας (4 παραγωγές), στην Κεντρική Πλατεία της πόλης (12 παραγωγές με ελεύθερη είσοδο) και σε έναν τρίτο χώρο (5 παραγωγές), που θα ανακοινωθεί σύντομα, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. «Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός. Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού».

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - εικόνα 1
«Τάματα» από το Φώτη Νικολάου

Από τους διεθνείς προσκεκλημένους μεταξύ άλλων χαιρόμαστε που θα ξανά δούμε στη χώρα μας τον Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους «Traces, τον Israel Galván με το σόλο του «Revolution Without Music» και τους Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο «Diptych», ενώ για πρώτη φορά θα δούμε την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová στο «Same Same» σε σκηνοθεσία της θεατρικής κατά βάση σκηνοθέτιδας Petra Tejnorová. Το ενδιαφέρον μας εξάπτει το «Here» των Lali Ayguadé και Guilhem Chatir, που διερευνά τη σχέση μας με τις δομές μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε και σίγουρα το «Pli» του Viktor Černický μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει επί σκηνής 22 καρέκλες, ένα βασανιστικό ρυθμό κι έναν επίμονο άνθρωπο.

Εντυπωσιακές είναι και οι ελληνικές συμμετοχές με το «Kaos» της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα «Τάματα» του Φώτη Νικολάου και την παράσταση «ὕλη» των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Παράλληλες δράσεις

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - εικόνα 2
«Pli» από τον Viktor Černický

Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες, από παιδιά ηλικίας πέντε ετών έως ενήλικες άνω των 70 ετών, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία. Φέτος, ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και στο πλαίσιο προστασίας των ευπαθών ομάδων, θα πραγματοποιηθούν μόνο τα επαγγελματικά σεμινάρια με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε φέτος για πρώτη φορά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συνεργασία αφορούσε τον έβδομο διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά 4-15 ετών του Μουσείου με τίτλο «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου». Το Φεστιβάλ κινητοποίησε παιδιά από την τοπική κοινωνία να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα 775 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας να αποστείλλουν τα έργα τους στο Μουσείο! Αρχικός προγραμματισμός ήταν τα παιδιά της Καλαμάτας να δουν τα έργα τους σε έκθεση ζωγραφικής στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Λόγω της συγκυρίας, η έκθεση ακυρώθηκε, τα παιδιά όμως μπορούν να δουν τα έργα τους στην οnline έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου με τίτλο: «ΕΙΜΑΙ...Πώς βλέπω τον εαυτό μου» στο https://www.cycladickidscontest.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας είναι γεγονός

Ένα από τα λίγα θεατρικά φεστιβάλ που γίνονται στην ακριτική Θράκη με έμβλημα το "Γκατζολάκι" ενώνει όλους τους εραστές της θεατρικής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/08/2022

Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε στην Αττική τη "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αλλά και την περιπατητική παράσταση που ετοιμάζει "Αίμα στο αίμα".

Παράσταση γεμάτη συναίσθημα αφιερωμένη στη "Σαπφώ"

Μια διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη θρυλική ερωτική ποιήτρια από τη Λέσβο, τη "Σαπφώ", παρουσιάζεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.