Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Δυναμικό το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοινώθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα.

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Στην πόλη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα απλωθεί το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη, δημιούργησε ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με 21 συνολικά παραγωγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας (4 παραγωγές), στην Κεντρική Πλατεία της πόλης (12 παραγωγές με ελεύθερη είσοδο) και σε έναν τρίτο χώρο (5 παραγωγές), που θα ανακοινωθεί σύντομα, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. «Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός. Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού».

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - εικόνα 1
«Τάματα» από το Φώτη Νικολάου

Από τους διεθνείς προσκεκλημένους μεταξύ άλλων χαιρόμαστε που θα ξανά δούμε στη χώρα μας τον Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους «Traces, τον Israel Galván με το σόλο του «Revolution Without Music» και τους Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο «Diptych», ενώ για πρώτη φορά θα δούμε την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová στο «Same Same» σε σκηνοθεσία της θεατρικής κατά βάση σκηνοθέτιδας Petra Tejnorová. Το ενδιαφέρον μας εξάπτει το «Here» των Lali Ayguadé και Guilhem Chatir, που διερευνά τη σχέση μας με τις δομές μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε και σίγουρα το «Pli» του Viktor Černický μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει επί σκηνής 22 καρέκλες, ένα βασανιστικό ρυθμό κι έναν επίμονο άνθρωπο.

Εντυπωσιακές είναι και οι ελληνικές συμμετοχές με το «Kaos» της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα «Τάματα» του Φώτη Νικολάου και την παράσταση «ὕλη» των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Παράλληλες δράσεις

Αύγουστο στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - εικόνα 2
«Pli» από τον Viktor Černický

Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες, από παιδιά ηλικίας πέντε ετών έως ενήλικες άνω των 70 ετών, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία. Φέτος, ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και στο πλαίσιο προστασίας των ευπαθών ομάδων, θα πραγματοποιηθούν μόνο τα επαγγελματικά σεμινάρια με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε φέτος για πρώτη φορά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συνεργασία αφορούσε τον έβδομο διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά 4-15 ετών του Μουσείου με τίτλο «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου». Το Φεστιβάλ κινητοποίησε παιδιά από την τοπική κοινωνία να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα 775 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας να αποστείλλουν τα έργα τους στο Μουσείο! Αρχικός προγραμματισμός ήταν τα παιδιά της Καλαμάτας να δουν τα έργα τους σε έκθεση ζωγραφικής στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Λόγω της συγκυρίας, η έκθεση ακυρώθηκε, τα παιδιά όμως μπορούν να δουν τα έργα τους στην οnline έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου με τίτλο: «ΕΙΜΑΙ...Πώς βλέπω τον εαυτό μου» στο https://www.cycladickidscontest.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.