Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, που σφράγισε με την υποκριτική της τη σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Για την Ασπασία Παπαθανασίου η ζωή ήταν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέχρι τα 102 της χρόνια. Καλλιτεχνικά κατέθεσε συγκλονιστικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Μήδεια, Εκάβη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση δύο ιστορικών θιάσων, στο «Λαϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη (1959) και στο «Πειραματικό Θέατρο» (1959) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις για το καλλιτεχνικό της έργο (πρώτο διεθνές βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, Χρυσούν Μετάλλιο Τιμής της Αθήνας, το έπαθλο «Μαρίκας Κοτοπούλη», μετάλλιο «Paladino d' argento» ως καλύτερη ηθοποιός το 1963 από την επιτροπή θεατρικών βραβείων του Παλέρμο κ.ά.).

Δραστήρια κοινωνικά και πολιτικά αγωνίστηκε με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ στην κατοχική Αθήνα, αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι από το εξωτερικό έλαβε μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Μετώπου. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τους «ΔΕΣΜΟΥΣ», μέσω των οποίων υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την έρευνα του αρχαίου δράματος. Η Ασπασία Παπαθανασίου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.