Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης γράφει για τη μελέτη πάνω στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με αφορμή την παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί» που κάνει πρεμιέρα στις 13/12,στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης γράφει για τη μελέτη πάνω στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με αφορμή την παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση - εικόνα 1
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής

«Υπάρχει μια δυσκολία να μιλάς για τους μεγάλους συγγραφείς. Κανείς θεατής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, αναγνώστης, δεν έρχεται σε επαφή με τα μεγάλα έργα χωρίς να έχει ήδη μια εμπειρία. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν γραφτεί, υπάρχουν άπειρες αναλύσεις και διασκευές. Όλοι μας λοιπόν κάτι περιμένουμε, είναι σα να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπότε πρέπει να αποφεύγεται η προσπάθεια/παγίδα του να πεις πρωτότυπα πράγματα. Στη διασκευή αυτή, ή μάλλον καλύτερα στην προσαρμογή «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι/ Μεγάλοι αμαρτωλοί», ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι, τους «Δαιμονισμένους». Επέλεξα να εστιάσω στο πρόσωπο του Νικολάι Σταυρόγκιν και τους ήρωες που κινούνται γύρω του. Εδώ υπάρχει μια συλλογική εσωτερική, πολιτική, φιλοσοφική επανάσταση, όπου όλα τα πρόσωπα συνδέονται το ένα με το άλλο και αντιπροσωπεύουν τις «παλιές» πεποιθήσεις του κεντρικού ήρωα, Νικολάι Σταυρόγκιν. Έπειτα συνεχίζουμε με τους "Μεγάλους Αμαρτωλούς", όπου από το συλλογικό ερχόμαστε αντιμέτωποι με το προσωπικό, τις προσωπικές επαναστάσεις. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε σχεδόν όλο το ντοστογιεφσκικό σύμπαν και τις άλυτες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση - εικόνα 2
Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου στην παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί»

Γιατί να δει κάποιος την παράσταση; Καταρχάς για να έρθει σε επαφή με αυτά τα μεγάλα κείμενα. Να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ατέλειωτες εκφάνσεις των ανθρωπίνων πράξεων και να δει τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Πράγμα που ο Ντοστογιέφσκι κάνει με ακρίβεια νυστεριού. Για να ανακαλύψει τη θεατρική δομή που υπάρχει στον λόγο του Ντοστογιέφσκι. Γνωρίζουμε από τα προσχέδια των έργων, πως ο Ντοστογιέφσκι έγραφε πρώτα τον διάλογο κι ύστερα προσέθετε την αφήγηση. Μην ξεχνάμε πως τα μυθιστορήματά του έχουν ανέβει χιλιάδες φορές στο θέατρο. Κυρίως, για να θυμηθεί την προφητική δύναμη και να συγκρίνει το τότε με το τώρα και να συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η πάλη των αξιών δεν έχει αλλάξει ούτε και η εσωτερική πάλη του ανθρώπου, όπως τη βιώνουν οι ήρωες. Είναι σοκαριστικό το πόσο σύγχρονα ακούγονται τα ερωτήματα του τότε στην εποχή μας. Στην παράσταση έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ηθοποιούς με τους οποίους έχω ξαναδουλέψει και που όλοι τους είναι δοσμένοι πάνω στο έργο. Δεν είναι πάντα αυτονόητο αυτό. Ο Ντοστογιέφσκι χρειάζεται μια πνευματικότητα η οποία πρέπει να κατακτηθεί. Τέλος είμαι ευγνώμων για το τραγούδι που έδωσε στην παράσταση ο Νίκος Ξυδάκης».

Περισσότερες πληροφορίες

Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Ο σκηνοθέτης υπογράφει τη συνέχεια της παράστασης «Δαιμονισμένοι», στο πλαίσιο της μελέτης του πάνω στα έργα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», «Οι Δαιμονισμένοι» και «Αδελφοί Καραμάζοφ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.

"Κάτι λείπει": Ένας μονόλογος για την ανθρώπινη συνθήκη στο Θέατρο Φούρνος

Το θεατρικό παρουσιάζει με απλά μέσα μια σκληρή αλλά κατά βάθος αισιόδοξη οπτική της ζωής.