
Το διαχρονικό αριστούργημα, ο «Μεγάλος ιεροεξεταστής», και μια μοναδική ανθρώπινη τοιχογραφία, οι «Δαιμονισμένοι», του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, θα παρουσιάζονται εναλλάξ (Παρασκευή και Σάββατο) και κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 4 Οκτωβρίου. Η σπουδαία ιδέα να θεατροποιηθεί το κείμενο του «Μεγάλου ιεροεξεταστή» φέρνει στη σκηνή τη Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργό πολιτισμού και ηθοποιό με πλούσια εκφραστικά μέσα και επιβλητική παρουσία, συνοδευόμενη από τον μουσικό Ευγένιο Βούλγαρη, ο οποίος θα παίζει γυαλί ταμπούρ.
Ο «Μεγάλος Ιεροεξεταστής», απόσπασμα υπό μορφή διηγήματος από το μυθιστόρημα «Αδελφοί Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι, θέλει τον Ιησού να κατεβαίνει στη Γη την εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Συγκεκριμένα στο mega μυθιστόρημα, ο Ιβάν αποκαλύπτει ότι ο έγραψε ένα διήγημα, τον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή», και μετά αφηγείται την ιστορία του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δυνατή ιστορία μέσα σε μια ιστορία, που στέκεται από μόνη της, και είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο ο θρησκευόμενος Ντοστογιέφσκι, κάνει κριτική στον σκληρό πυρήνα του Χριστιανισμού εκφράζοντας ερωτήματα γύρω από τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας και βούλησης, την πίστη και την ύπαρξη του θείου, την ομορφιά, την αγάπη, αλλά και την ανθρώπινη διαφθορά.

Στους «Δαιμονισμένους», πρωταγωνιστές θα είναι μία ομάδα νέων ηθοποιών: Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Λεκάκης, Νίκος Μάνεσης. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παίζει και θα συνοδεύει με το πιάνο του σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Μέντη. Είναι μια ιστορία με διαβολικές συνομωσίες κι ένα κατηγορώ εναντίον όλων των ιδεολογιών. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Χατζής εστιάζει αποκλειστικά στον τετραμελή πυρήνα των επαναστατών- ταραχοποιών, που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη ζωή της επαρχιακής κοινωνίας όπου ζουν. Οι μηδενιστικές θεωρίες τους, οι ουτοπιστικές απόψεις τους και το σαθρό ιδεολογικό τους υπόβαθρο, τους οδηγούν τελικά σε σύγκρουση με την ίδια τους τη φύση, στην προσωπική πτώση.
Κοινός παρονομαστής των δυο έργων είναι η αίσθηση της υπέρβαση της ηθικής και των κανόνων, το δικαίωμα της κρίσης, της προσωπικής αξιολόγησης του καλού και του κακού, της ενοχής και της σωτηρίας και οι ψυχολογικές αναλύσεις των χαρακτήρων. Ο υπόγειος χώρος του Ιδρύματος Κακογιάννης έχει διαμορφωθεί ειδικά για την παράσταση, σε μία μεγάλη σκηνική εγκατάσταση που έχουν επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Χατζής μαζί με τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά.
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης:








© φωτογραφιών: Alex Kat