Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης

Πειραματισμοί πάνω σε ένα έργο θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που ενοποιεί τις τέσσερις παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα ή έχουν ανεβεί ήδη από νέους καλλιτέχνες.

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης

Πειραματισμοί πάνω σε ένα έργο θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που ενοποιεί τις τέσσερις παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα ή έχουν ανεβεί ήδη από νέους καλλιτέχνες.

«Έγκλημα και τιμωρία» στο Faust

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 1

Το δραστήριο ντουέτο Ginger Creepers Theater Band συνεχίζει να πειραματίζεται με κλασικά έργα, δίνοντας ενδιαφέρουσες σκηνικές προσεγγίσεις. Μετά το «Γιβραλτάρ» ο Χρήστος Καπενής και ο Γρηγόρης Χατζάκης ανεβαίνουν στη σκηνή του Faust με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και το αριστουργηματικό κείμενο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», για να οδηγηθούν σε μια προσωπική εσωτερική διαδρομή, αντίστοιχη με αυτήν του Ρασκόλνικοφ, παραθέτοντας ένα εύστοχο κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη κρίση αξιών.

«Κάιν - ένα μυστήριο» στο Αστεροσκοπείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 2

Η Μάρθα Φριντζήλα και ο θίασος Δρόμος με Δέντρα (Baumstrasse) ανεβάζουν την παράσταση «Κάιν - ένα μυστήριο», βασισμένοι στο ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα. Το έργο δίχασε στην εποχή του, καθώς εστιάζει στο πρόσωπο του βιβλικού αδελφοκτόνου και στις μεταφυσικές του αναζητήσεις, παρουσιάζοντας έναν ανυπότακτο ήρωα που ψάχνει λύση στα μυστήρια του κόσμου. Στο Αστεροσκοπείο στις 9, 16 και 22/5 και στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο κέντρο στις 13/5.

«Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 3

Με πολλές και διαφορετικές επιλογές στο ενεργητικό της, η ομάδα Elephas Tiliensis των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου καταπιάνεται φέτος με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Είναι η πρώτη προσέγγιση της ομάδας στην αρχαία ελληνική τραγωδία, σε μια παράσταση που ερευνά, με ψυχαναλυτικούς όρους, τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων. Παίζουν ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και οι Ειρήνη και Γιούλα Μπούνταλη. Ο Γιώργος Μπλάνας υπογράφει τη μετάφραση και ο Παύλος Παυλίδης την πρωτότυπη μουσική. (Από 10/5)

«Ασανσέρ» στο Vault

Τέσσερα έργα «τσέπης» στις σκηνές της πόλης - εικόνα 4

Το βραβευμένο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου «Ασανσέρ» του Σταυριανού Κιναλόπουλου πληροί αναμφισβήτητα τις προϋποθέσεις πρωτοτυπίας του ρεπερτορίου του πολυχώρου Vault. Ένας άντρας και μια γυναίκα κλείνονται σε ένα ασανσέρ και αυτή η φαινομενικά συνηθισμένη –ίσως όχι με θεατρικούς όρους– συνθήκη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου η επιβίωση ταυτίζεται με την αντιμετώπιση των φόβων σε κρίσιμες καταστάσεις. Σκηνοθετεί η Φρόσω Κορρού, ενώ πρωταγωνιστούν ο Νίκος Γκέλια και η Εύη Τσάφου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ασανσέρ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα ασανσέρ γίνεται πεδίο οικονομικής, κοινωνικής και σεξουαλικής αντιπαράθεσης, δίνοντας χώρο στις φοβίες δύο ανθρώπων να αναπνεύσουν.

Φιλοκτήτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η ομάδα καταπιάνεται με την ιστορία του πιο μοναχικού ήρωα του Σοφοκλή σε μια παράσταση που ερευνά, με ψυχαναλυτικούς όρους, τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων.

Κάιν - ένα μυστήριο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο ομώνυμο ποιητικό δράμα, εμπνευσμένο από την ιστορία της Γένεσης, ο Λόρδος Βύρωνας μετατοπίζει το επίκεντρο από τον Άβελ στον αδελφοκτόνο Κάιν και στις μεταφυσικές του αναζητήσεις.

Έγκλημα και τιμωρία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Με αφορμή το κλασικό αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι, οι Ginger Creepers καταθέτουν το δικό τους πόνημα πάνω σε αξίες που επαναπροσδιορίζονται διαρκώς.

Vault

Μελενίκου 26

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.