Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών επιστρέφει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού για να ανοίξει με τη νέα του θεματική μια συζήτηση πάνω στη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε;

Φέτος το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού φέρνει στο επίκεντρο της θεματικής του την ίδια την πόλη με το σύνθημα “#love_it #leave_it #share_it”. Από 22 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου εστιάζει στις αλλαγές που συντελούνται στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια καθορισμού του σύγχρονου ρόλου της. Νέες ομάδες και καλλιτέχνες καλούνται μέσα από το θέατρο να απαντήσουν ποια είναι η σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης, πόσο αποδέχεται τη διαφορετικότητα, κατά πόσο δίνει ίσες ευκαιρίες αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους της.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 1
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital»

Οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι ο Ηλίας Αδάμ, η ομάδα ValSia της Βαλέριας Δημητριάδου και της Αθανασίας Κουρκάκη, η ομάδα «Θέρος» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, ο Δημήτρης Μπαμπίλης, ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Παντελής Φλατσούσης.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; - εικόνα 2
«Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»

Έξι παραστάσεις από διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες τοποθετούν την Αθήνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια φαντασιακή αναδημιουργία της πόλης με όχημα τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, που όμως αντλεί από την πραγματικότητα. Η ιστορία, η κοινωνική δομή και ο περιβάλλων χώρος που συνθέτουν το προφίλ της Αθήνας μεταβάλλονται καθημερινά, το παρόν -γεμάτο συγκρούσεις- βρίσκεται εν δυνάμει σε αγώνα δρόμου με το εξωραϊσμένο παρελθόν, επηρεάζοντας έτσι και τη ζωή των κατοίκων της, τη ζωή όλων μας, χωρίς απαραίτητα να μας επιτρέπει πάντα να κοιτάξουμε το αύριο με αισιοδοξία. Όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καθημερινότητας μας στοχεύει να αναπαραστήσει στη σκηνή το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών.


Οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν δελτία εισόδου από τα ταμεία του θεάτρου Rex (Πανεπιστημίου 48) μόνο για τις παραστάσεις της εκάστοτε μέρας. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

iΦεστιβάλ Νέων Δημιουργών | Πειραματική Σκηνή -1 | Εθνικό Θέατρο Rex | Αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ |

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Backstage από το "Μπεντ" στο θέατρο Χώρα

Δείτε φωτογραφίες από τα παρασκήνια της νέας σκηνικής μεταφοράς του σπουδαίου έργου του Μάρτιν Σέρμαν από τον Πέτρο Ζούλια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

Μη χάσετε το "Larsen C" στη Στέγη

Μας συνεπήρε η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου στο "Larsen C", μια παράσταση που εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής και ξανά παρουσιάζεται στη Στέγη.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

Οι παίχτες

Φουλ του άσου σε αυτό το εκρηκτικό ανέβασμα της κωμωδίας του 19ου αιώνα, που αναδεικνύει τη γοητεία της απάτης και της παραπλάνησης μέσα από μια ιστορία χαρτοπαιξίας με συνεχείς ανατροπές.

Η μηχανή του Τούρινγκ

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Ναζί και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του σε μια εξαιρετική παράσταση πολλαπλής σημασίας.

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

"Καλιγούλας": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.