Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Τόλη

Καλόκαρδος και χαμογελαστός άνθρωπος η Μαριάννα Τόλη μας έκανε να την αγαπήσουμε, να την πιστέψουμε και τώρα να που την αποχαιρετούμε για πάντα...

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Τόλη

Η είδηση του θανάτου της Μαριάννας Τόλη με βρήκε εκτός πόλης κι απεγνωσμένα έψαξα να βρω ίντερνετ για να μάθω αν είναι αλήθεια.... Την γνώρισα μέσα από τις συναντήσεις μας για τις παραστάσεις της και από την αρχή μου έδωσε την εντύπωση ότι την χαρακτήριζε μια τέτοια καλοσύνη που θα μου ήταν αγαπητή ακόμη κι αν δεν συμφωνούσα με κάποιες δουλειές. Η Μαριάνα Τόλη ήταν μορφωμένη γυναίκα, ευαίσθητη, φύση ευγενής, καλόκαρδη, γελαστός άνθρωπος, που μπόρεσε να επιβάλει τους όρους της στο χώρο του θεάματος. Ήξερε να δίνει μάχες με το ρίσκο του κέρδους ή της χασούρας. Την τελευταία μάχη που έδωσε την έχασε...

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια της: «Ένα παραμύθι για να γίνει παραμύθι, πρέπει να έχει περάσει από το κουκί και το ρεβίθι που λένε. Έτσι και η ζωή μας πρέπει να έχει περάσει από γήινα απλά πράγματα που δεν λάμπουν. Πρέπει να μετουσιώνονται οι εγωισμοί και οι υπερφίαλες καταστάσεις, οι υπερβολικές φιλοδοξίες και να μένει η πραγματική ουσία μας. Τότε σαν ένας καλός αλχημιστής ο άνθρωπος εισάγει τη μαγεία στην ζωή του. Και τότε γεννιέται το παραμύθι. Δε αφορά όμως παλάτια, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Αφορά πρίγκιπες και πριγκίπισσες που κάποια στιγμή τα χάνουν όλα και επειδή πιστεύουν στην ίδια την ζωή τα ξανακερδίζουν και το κάνουν αυτό ξανά και ξανά. Και κάθε φορά που ξανασηκώνονται, άφωνοι ανακαλύπτουν πως ζούνε άλλο ένα παραμύθι».

Η ίδια έζησε το δικό της παραμύθι μέσα από ποικιλότροπες εμπειρίες στην επαγγελματική της πορεία. Θα σταθούμε στην εκπομπή Μουσικές Μεταμφιέσεις στην ΥΕΝΕΔ όπου με την βοήθεια του Μεγακλή Βιντιάδη μετέδωσαν το μιούζικαλ στην Ελλάδα. Τη διαφήμιση του Αιγαίου, τη Γιουροβίζιον, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε γνωστά μιούζικαλ. Ήταν βαθιά ευγνώμων στον Νίκο Κούρκουλο που της εμπιστεύτηκε το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου χαράζοντας έτσι μια πορεία αγάπης προς τα παιδιά που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν αλλά φούντωσε με αυτή την εμπειρία.

Το καλλιτεχνικό της σπίτι, το θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» έγινε η αφετηρία για θεατρικά ταξίδια στον κόσμο της «Παπλωματούς», του «Μικρού Πρίγκιπα», του «Μολυβένιου στρατιώτη», της «Πεντάμορφης και του τέρατος»...Αυτό το τελευταίο συνεχίζει τη διαδρομή του χωρίς εκείνη στα παρασκήνια. Ξεκίνησε άλλη διαδρομή. Καλό ταξίδι Μαριάννα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία": η σουρεαλιστική σάτιρα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο ξεκίνησε στο θέατρο Σταθμός

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί το γνωστότερο έργο του Γάλλου εκπρόσωπου του σουρεαλισμού Ροζέ Βιτράκ, σε μία παράσταση κωμικής φρενίτιδας, δραματικής πυκνότητας και υψηλών ταχυτήτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/05/2025

Μια εικαστική συνομιλία στο "Μπιζζζ…. 2025"

Το θεατρικό φεστιβάλ ΜΠΙΖΖΖ 2025 συναντά το Κέντρο Τεχνών Μετς, εγκαινιάζοντας μια ξεχωριστή εικαστική διαδρομή που γεφυρώνει το θέατρο και τη σύγχρονη τέχνη, με φόντο την Αθήνα.

Νέο φωτογραφικό υλικό από την παράσταση "Η γυναίκα και ο ακροβάτης"

Σε μια σοφίτα λιμανιού, η Ουρανία (Αμαλία Μουτούση) και ο ακροβάτης Θόδωρας (Θανάσης Δόβρης) συναντιούνται σε ένα υπερρεαλιστικό όραμα επιθυμίας, μοναξιάς και φυγής από το ανίκητο βάρος της καθημερινότητας.

"Το κιβώτιο": Δέκα χρόνια συνεχόμενης επιτυχίας

Μια παράσταση-ορόσημο στο ελληνικό θέατρο "Το κιβώτιο" με τον Φώτη Μακρή επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη τον Οκτώβριο και η προπώληση ξεκίνησε με προσφορές.

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για το Βραβείο "Δημήτρης Χορν"

Σε μια τελετή στο Θέατρο "Δημήτρης Χορν", απονέμονται φέτος από κοινού τα Βραβεία "Δημήτρης Χορν" και "Μελίνα Μερκούρη", τιμώντας το νέο ελληνικό θεατρικό ταλέντο.

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": μια ενηλικίωση από το τέλος στην αρχή

Στο Studio Μαυρομιχάλη, η Σμαράγδα Μαγδαληνή παρουσιάζει "Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse" μια τολμηρή ανασύνθεση του εμβληματικού έργου του Φρανκ Βέντεκιντ. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πρόκληση της αντίστροφης αφήγησης και η σύγχρονη απήχηση ενός τόσο κλασικού, ανήσυχου έργου.