Ο Γιάννης Χουβαρδάς κινείται σε πιντερικούς «Παλιούς καιρούς»

Η φετινή σεζόν φέρνει τον Γιάννη Χουβαρδά αντιμέτωπο με μια πρωτιά: οι «Παλιοί καιροί» που σκηνοθετεί σηματοδοτούν τον πρώτο Πίντερ της σκηνοθετικής του σταδιοδρομίας.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς κινείται σε πιντερικούς «Παλιούς καιρούς»

Σαράντα χρόνια μετράει στο θέατρο ο Γιάννης Χουβαρδάς και δεκάδες σκηνοθεσιών σε κάθε είδος ρεπερτορίου, αλλά η φετινή σεζόν τον φέρνει αντιμέτωπο με μια πρωτιά: οι «Παλιοί καιροί» που σκηνοθετεί, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σηματοδοτούν τον πρώτο Πίντερ της σκηνοθετικής του σταδιοδρομίας (Τέχνης, από 29/11).

Αν μη τι άλλο, ο Γιάννης Χουβαρδάς επιβεβαιώνει πως έχουμε να κάνουμε με έναν δημιουργό που δεν επαναπαύεται, δεν σταματάει να ερευνά. Φέτος, με «εφηβικό» ενθουσιασμό κι έντονη περιέργεια, βυθίζεται στο ιδιαίτερο, άγνωστό του μέχρι τώρα, σύμπαν του συγγραφέα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο Χάρολντ Πίντερ έτσι όπως κρύβει στους διανοητικούς –συχνά αινιγματικούς– σκελετούς των έργων του θέματα που σιγοβράζουν, διαλόγους που υπονοούν άλλα απ’ ό,τι λένε και πλήθος ερωτημάτων προς διευκρίνιση.

Οι «Παλιοί καιροί» γράφτηκαν το 1971 και ακολουθούν ένα τυπικό πιντερικό μοτίβο, αυτό του ερωτικού τριγώνου, ενώ πραγματεύονται ένα θέμα που επανέρχεται επίμονα στη δραματουργία του: τη μνήμη, που είναι πάντα υποκειμενική και μεταβαλλόμενη. Η μνήμη δεν είναι τίποτε άλλο από την προβολή του παρελθόντος στο παρόν, γι’ αυτό και το παρελθόν απέχει πολύ από το να αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση: διαμορφώνεται πάντα σε συνάρτηση με το παρόν που βιώνουν οι ήρωες. «Το παρελθόν είναι ό,τι θυμάσαι, ό,τι φαντάζεσαι πως θυμάσαι, ό,τι πείθεις τον εαυτό σου πως θυμάται ή ό,τι παριστάνεις πως θυμάσαι», έχει πει ο Βρετανός δραματουργός, σε μια διατύπωση που δεν θα μπορούσε να συλλάβει καλύτερα την ουσία των «Παλιών καιρών».

Ο Γιάννης Χουβαρδάς κινείται σε πιντερικούς «Παλιούς καιρούς» - εικόνα 1

Στο έργο ένα ζευγάρι, ο Ντίλι και η Κέιτ, δέχονται την επίσκεψη της Άννας, παλιάς συγκατοίκου της Κέιτ, με την οποία έχουν να ιδωθούν είκοσι χρόνια. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παιχνίδι για τρεις, που αφήνει τον θεατή με ερωτήματα όχι απλώς για την ακριβή σχέση των προσώπων αλλά και για την ίδια τους την ταυτότητα, ενώ το αινιγματικό φινάλε θολώνει ακόμη περισσότερο την επίγευση που αφήνει το έργο.

Ο Πίντερ δεν προσφέρει την ψευδαίσθηση κάποιας βεβαιότητας· άλλωστε, σε ακόμη έναν αφορισμό του έχει υποστηρίξει ότι «κάτι δεν είναι απαραίτητα αλήθεια ή ψέματα, μπορεί να είναι και τα δύο ­μαζί». Ποια θα είναι η ανάγνωση του Γιάννη Χουβαρδά σε αυτό το –εξόχως ανοιχτό σε ερμηνείες– κείμενο, για χάρη του οποίου έχει επιστρατεύσει ένα δυνατό πρωταγωνιστικό οπλοστάσιο (Χρήστος Λούλης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Κεχαγιόγλου); Η απάντηση επί σκηνής.

Τα τρία πρόσωπα των «Παλιών καιρών»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς κινείται σε πιντερικούς «Παλιούς καιρούς» - εικόνα 2

Χρήστος Λούλης (Ντίλι)
Παρείσακτος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, εραστής τους ή υπολογίσιμος αντίπαλος σε μια μάχη με τελικό διακύβευμα την «κατοχή» της Κέιτ; Ο ρόλος του Ντίλι κάθε άλλο παρά μονοδιάστατος είναι.

Μαρία Σκουλά (Κέιτ)
Η σύζυγος του Ντίλι βρίσκεται στην κορυφή αυτού του αινιγματικού τριγώνου, καθώς το δραματουργικό ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από την αδιευκρίνιστη σχέση που είχε με τη συγκάτοικό της.

Μαρία Κεχαγιόγλου (Άννα)
Είναι ο εξωτερικός παράγοντας, που με την «εισβολή» της στο μέχρι τότε προστατευμένο σπιτικό του ζευγαριού πυροδοτεί τη δράση, ενώ η αλληλεπίδρασή της με τον Ντίλι απογειώνει τη σκηνική θερμοκρασία.

Περισσότερες πληροφορίες

Παλιοί καιροί

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το πιο αινιγματικό έργο του μεγάλου Βρετανού δραματουργού φλερτάρει με την ευμετάβλητη φύση της μνήμης, τα αληθινά γεγονότα κι εκείνα που δημιουργούν ο φόβος και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι θα δούμε στο θέατρο "Μπέλλος" τη σεζόν 2025-26

Επιστρέφει η μεγάλη θεατρική επιτυχία "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα"; Τι άλλο ετοιμάζει για τη νέα σεζόν η ομάδα The Young Quill;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.