6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε φέτος και επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα.

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή

#1 «Φαινόμενο Ρασομόν»

Το έργο που μας σύστησε τον περασμένο χειμώνα, με μεγάλη επιτυχία, η Αναστασία Παπαστάθη, έχει τις ρίζες του στην ιαπωνική κουλτούρα και βασίστηκε σε διηγήματα του Γιαπωνέζου πεζογράφου του 20ού αιώνα, Ριουνοσούκε Ακουταγκάβα αλλά και σε αρχαίους μύθους «περί αληθείας». Δυναμικές, γεμάτες διαφορετικές εντάσεις είναι οι ερμηνείες των Νίκου Μπουσδούκου, Μαρία Σκούντζου, Αναστασία Παπαστάθη, Δημήτρη Τσολάκη, Γιώργου Λαμπριανού και Άλκηστις Βούλγαρη. (Ραντάρ, από 20/10)

#2 «Frida κι άλλο»

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή - εικόνα 1

Η Φρίντα Κάλο εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της με οδηγό τα λίγο-πολύ γνωστά γεγονότα που καθόρισαν την έντονη προσωπικότητά της και μοιραία την τέχνη της στην παράσταση που παίζεται για τρίτη χρονιά. Η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει την ζωγράφο ως μια drama queen ντίβα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κίνηση των χεριών της μέσα σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Ρόμπιν Μπίερ. (104, από 24/10)

#3 «Το κιβώτιο»

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή - εικόνα 2

Ο μονόλογος αποδεικνύεται ιδανική φόρμα, ούτως ή άλλως υπαγορευόμενη από το ίδιο το βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου (επιστολές που ο ήρωας απευθύνει στον ανακριτή του) στην παράσταση του Φώτη Μακρή. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός αποδίδει με δραματικότητα τις εσωτερικές διαδρομές του ήρωα, διατηρώντας, με κάποιες εξαιρέσεις, το απαιτούμενο μέτρο. (Studio Μαυρομιχάλη, από 19/10)

#4 «Άγριος σπόρος»

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή - εικόνα 3

Η δύναμη της ερμηνείας του Τάκη Σπυριδάκη άφησε ένα πολύ έντονο αποτύπωμα στην παράσταση που πρωτοσκηνοθέτησε η Ελένη Σκότη, το 2016. Το έργο του Γιάννη Τσίρου δεν σταμάτησε να παίζεται από τότε και μάλιστα κάποια στιγμή, μέσα στο 2017, τον Σπυριδάκη αντικατέστησε ο Στάθης Σταμουλακάτος. Φέτος θα ξαναδούμε την παράσταση με τους δύο ξεχωριστούς πρωταγωνιστές σε διπλή διανομή. Μαζί τους παίζουν η Χριστίνα Μαριάνου και ο Ηλίας Βαλάσης. (Επί Κολωνώ, από 22/10)

#5 «Σε μια… μέρα»

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή - εικόνα 4

Ένα έργο για όσους νομίζουν ότι γνωρίζουν τους «φίλους» των socila media είναι η μαύρη κωμωδία του Άλεν Μπάρτον, που ξεκίνησε την πορεία της το 2013 από το Λος Άντζελες και διακρίθηκε μεταξύ άλλων ως ένα από τα δέκα Καλύτερα Νέα Θεατρικά Κείμενα από το «L.A. Weekly». Ο Κίμων Φιορέτος και ο Φάνης Παυλόπουλος ερμηνεύουν δυο φίλους που συναντιούνται μετά από καιρό και ανακαλύπτουν και πάλι ο ένας τον άλλο με πιο ουσιαστικό τρόπο. Σκηνοθετεί η Σόφη Παπαδοπούλου (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 19/10).

#6 «Αυτοκράτωρ Αδριανός»

6 δυνατά έργα επιστρέφουν στη σκηνή - εικόνα 5

Μια ιστορική μορφή, τον φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανό, ζωντανεύει και πάλι στη σκηνή ο Χρήστος Λιακόπουλος. Ο ίδιος έγραψε το κείμενο, πρωταγωνιστεί και συνσκηνοθετεί με την Αναστασία Μαρκουτσά την παράσταση, η οποία καταφέρνει «έναν ακριβή συγκερασμό ιστορικών και μη ιστορικών στοιχείων» με στόχο να γνωρίσουμε έναν ηγεμόνα που δεν παύει να έχει, όπως όλοι οι άνθρωποι, φόβους, επιθυμίες, ανάγκες, όνειρα και ανάγκη για αγάπη. (Αλκμήνη, από 21/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 8η χρονιά. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει σταδιακά τα μέλη της. Ο μοναδικός που σώζεται ένας αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο, μόνο που αυτό είναι άδειο. Κατηγορείται ως δολιοφθορέας και φυλακίζεται από τους ίδιους του τους συντρόφους. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του συντάσσει αναφορές προς έναν άγνωστο ανακριτή, στο μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θεωρείται μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένα σχόλιο για τον δυτικό πολιτισμό.

Σε μια... μέρα

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σύγχρονο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάζονται αλλά και για τις συνθήκες που τις διαμόρφωσαν και οι οποίες θυμίζουν καζάνι που βράζει

Αυτοκράτωρ Αδριανός

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας αυτοκράτορας έχει τις ίδιες αδυναμίες με έναν απλό πολίτη. Αυτό καταδεικνύει το έργο, που είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του λάτρη του ελληνικού πνεύματος αυτοκράτορα Αδριανού.

Frida Κι Άλλο

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η Κ. Δαμβόγλου ερμηνεύει τη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο και ο R. Beer δημιουργεί ζωντανά ήχους και βίντεο, πλάθοντας έτσι τον κόσμο γύρω της.

Άγριος σπόρος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο Τσίρος σκιαγραφεί μια αρχετυπική μορφή του Έλληνα της επαρχίας για να σχολιάσει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.