Κριτική

Frida κι Άλλο

Από -

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

banner

Πληθωρική: αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι στη Μεξικανή ζωγράφο, που ζωγράφιζε πρωτίστως από και με την ψυχή της. Χαρακτηρίζει όμως και την παράσταση των Fly Τheatre, της ομάδας που μας σύστησε πέρυσι με την ιστορία της Μικρασιάτισσας «Αγγελικής» τη δουλειά της πάνω στο σωματικό θέατρο. Στη φετινή παράσταση η αισθητική και ο στόχος τους μετατοπίζονται, καθώς η γυμνή όψη αντικαθίσταται από το πλουραλιστικό περιβάλλον που δημιουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο Robin Beer, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί συνοδοιπόρος και συμπρωταγωνιστής της Κατερίνας Δαμβόγλου.

Η Φρίντα εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της με οδηγό τα λίγο πολύ­ γνωστά γεγονότα που καθόρισαν την έντονη προσωπικότητά της και μοιραία την τέχνη της (το ατύχημα που την καθήλωσε σε μια ζωή πόνου, η πολυκύμαντη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, η γνωριμία της με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η διεθνής αναγνώριση) και η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει τη ζωγράφο ως μια εξτραβαγκάν φιγούρα, ντίβα και «drama queen», με μνημειακό στήσιμο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κίνηση των χεριών της, και με χαρακτηριστική εκφορά λόγου, που προσομοιάζει στα ισπανικά και προσδίδει μουσικότητα. Η ερμηνεία της αποδίδει την εξπρεσιονιστική προσωπικότητα της μικροσκοπικής –μόνο στο σώμα– Φρίντα Κάλο, δημιουργώντας όμως μια μονοτονία ύφους που ίσως κουράσει κάποιους.

Οι κάθε είδους προβολές γύρω από και πάνω στην ηθοποιό συνομιλούν μαζί της (τις εκτελεί με πραγματική μαεστρία και απόλυτο συντονισμό με τα δρώμενα ο Beer), δεν περιορίζονται σε αναπαραστάσεις των πινάκων της, αλλά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν, εμπνευσμένο και καλαίσθητο και σε μεγάλο βαθμό αποκαθιστούν τη συγκινησιακή φόρτιση, που ζημιώνεται από τη μεγαλόσχημη ερμηνεία της Δαμβόγλου. Χωρίς τη συγκεκριμένη εικαστική σύλληψη, παρά το πολύ καλό κείμενο και την ολόψυχη παρουσία της ηθοποιού, η παράσταση θα ήταν λειψή.

ΘΕΑΤΡΟ 104 Ευμολπιδών 104, Γκάζι, 2103455020. Διάρκεια: 75΄.

banner

Σχετικά Θέματα