Η Κομεντί Φρανσέζ έρχεται στην Επίδαυρο

Η Κομεντί Φρανσέζ, το πρώτο εθνικό θέατρο της Γαλλίας σπανίως δίνει παραστάσεις εκτός έδρας κι όμως το ερχόμενο καλοκαίρι θα έρθει στην Επίδαυρο με τον Ίβο βαν Χόβε στο σκηνοθετικό τιμόνι.

Η Κομεντί Φρανσέζ έρχεται στην Επίδαυρο

Η Κομεντί Φρανσέζ, το πρώτο εθνικό θέατρο της Γαλλίας σπανίως δίνει παραστάσεις εκτός έδρας κι όμως το ερχόμενο καλοκαίρι θα έρθει στην Επίδαυρο με τον Ίβο βαν Χόβε στο σκηνοθετικό τιμόνι.

Η Κομεντί Φρανσέζ έρχεται στην Επίδαυρο - εικόνα 1
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κομεντί Φρανσέζ, Έρικ Ραφ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θέτουν κοινούς στόχους

«Είναι 59 χρονών και με ένα πάρα πολύ ήσυχο τρόπο έχει κάνει μία τόσο μεγάλη καριέρα διευθύνοντας το θέατρο στο Άμστερνταμ και σκηνοθετώντας τέσσερα με πέντε έργα το χρόνο. Την ματιά του εμπιστεύτηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Κέιτ Μπλάνσετ μέχρι τον Ντέιβιντ Μπάουι…». Με τα λόγια αυτά ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, δείχνει το θαυμασμό και την εμπιστοσύνη που τρέφει στον σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μια από τις καλύτερες παραστάσεις της πολυετούς καριέρας του: το δίπτυχο «Μετά την πρόβα - Περσόνα», θεατρική διασκευή δύο εμβληματικών ταινιών του Μπέργκμαν.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος πιστεύει και ποντάρει στις συμπαραγωγές και στις συνεργασίες όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και καλλιτεχνικούς, έχοντας ως στόχο το χτίσιμο σχέσεων με καλλιτέχνες και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς. Αυτό το απέδειξε εμπράκτως στο φετινό φεστιβάλ που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα σε αυτό το πνεύμα το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με την Κομεντί Φραμνσέζ, για την παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε. Ο Γαλλικός θεατρικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι δημιουργήθηκε το 1680, μετά τον θάνατο του Μολιέρου, ύστερα από τη συγχώνευση του θιάσου του με τον θίασο του Théâtre du Marais. Το 2014, πενήντα δύο χρόνια από την τελευταία εμφάνισή της στην Ελλάδα, η Κομεντί Φρανσέζ παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία. Η άφιξη τους στην Ελλάδα, το ερχόμενο καλοκαίρι, αποκτά άλλη βαρύτητα καθώς είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου τόσο η ιστορική θεατρική ομάδα όσο και ο Φλαμανδός σκηνοθέτης.

Η Κομεντί Φρανσέζ έρχεται στην Επίδαυρο - εικόνα 2

Πώς βλέπει όμως ο ίδιος ο Ίβο βαν Χόβε τις τραγωδίες αυτές; Όπως δηλώνει, γι’ αυτόν η Ηλέκτρα και ο Ορέστης είναι δύο παιδιά που δεν γνώρισαν τον πατέρα τους, αφού αυτός έλειπε στον πόλεμο της Τροίας, και γι αυτό έχει γίνει ήρωας στα μάτια τους. Με την παράσταση επανέρχεται στο θέμα των οικογενειακών σχέσεων, που τον απασχολεί στο έργο του, παρουσιάζοντας έναν κόσμο φοβερά σκληρό επί σκηνής. «Η οικογένεια είναι ο “δεσμός” της κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια γίνεται πηγή πολλών προβλημάτων. Η οικογένεια των Ατρειδών έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Τροίας που διήρκησε πάνω από 10 χρόνια. Παρατηρούμε έναν αντεστραμμένο καθρέφτη, που μας επιστρέφει το αρνητικό είδωλο των πραγματικών μας παρορμήσεων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.