3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού

Τα σώματα των χορευτών κινούνται με συγκινητική ελευθερία σε τρεις παραστάσεις που διεκδικούν το ενδιαφέρον μας.

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού

Τα σώματα των χορευτών κινούνται με συγκινητική ελευθερία σε τρεις παραστάσεις που διεκδικούν το ενδιαφέρον μας.

«Οttof»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 1

Για πρώτη φορά έρχεται στη χώρα μας η 37χρονη αυτοδίδακτη χορογράφος-χορεύτρια, Μπουσρά Ουιζγκέν, η οποία το 2010 τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο SACD για νέους ταλαντούχους χορογράφους και με το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, Μουσικής. Η Μαροκινή καλλιτέχνης ονομάζει την παράστασή της «Ottof», που σημαίνει μυρμήγκι στη γλώσσα των Βεδουίνων και προσκαλεί πλάι της στη σκηνή τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες, που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή δουλεύοντας σκληρά σαν τα μυρμήγκια. Γεμάτες ενέργεια και δύναμη μετασχηματίζουν τον αγώνα της ζωής τους σε χορό. (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 21-23/2)

«Σάλος»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 2

Όσοι δεν είδαν την παράσταση της Σοφίας Μαυραγάνη το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών έχουν μία ακόμη ευκαιρία. «Σάλος» αποκαλείται το βουβό κύμα, ένα κύμα δηλαδή που δεν αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή συνέβησαν σε άλλες περιοχές. Η ταλαντούχα χορογράφος, συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στην ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, διερευνά το ρόλο των «βουβών κυμάτων» στην ιστορική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν οι χορευτές: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου. (Μέγαρο Μουσικής, 18/2)

«Manual Solos»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 3

Η χορογράφος Ίρις Καραγιάν σε αρκετές χορογραφίες της δουλεύει με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Το ύφος και το χαρακτήρα της δουλειάς της αποκαλύπτει το «Manual Solos», μια παράσταση που επαναπραγματεύεται δύο ιστορικά σόλο: το «Wall-Floor Positions» (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Μπρους Νάουμαν και το «Water Motor» (1979) της χορογράφου Τρίσα Μπράουν. Στόχο έχει να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλεχθεί μαζί τους. Χορεύουν: Ιωάννα Παρασκευοπούλου (16/2), Αμαλία Κοσμά (23/2) και (2/3), Αντιγόνη Αυδή (9/3). (Πόρτα, από 16/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Σάλος

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια ποιητική και χορευτική αλληγορία πάνω στο θέμα της ανατροπής της αιτιότητας του χρόνου.

Ottof

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 65 '

Η Μαροκινή χορογράφος προσκαλεί στη σκηνή 4 γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Σημαδεμένες από τη ζωή, αλλά γεμάτες ενέργεια και δύναμη, χορεύουν, ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και στο ρεαλισμό, στην παράδοση και στο σύγχρονο κόσμο

Manual Solos

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 45 '

Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφία και προσκαλεί κάθε Πέμπτη μια διαφορετική ερμηνεύτρια για να τη χορέψει: Ι. Παρασκευοπούλου (16/2), Αμ. Κοσμά (23/2, 2/3), Αντ. Αυδή (9/3)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τον "Πουπουλένιο" σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης την επόμενη σεζόν

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, όπου παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/07/2024

Το "Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον" έρχεται δυναμικά για τρίτη σεζόν

Η παράσταση των C for Circus με θέμα το sex trafficking, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η Βαλέρια Δημητριάδου, επανέρχεται στο θέατρο Άνεσις.

Αποκλειστικό: Demy, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Ιαν Στρατής πρωταγωνιστούν στο "Ωραία μου κυρία" της Θέμιδας Μαρσέλλου

Μαθαίνουμε τα λαμπερά ονόματα που θα αποτελέσουν τον θίασο της νέας λαμπερής παραγωγής που ετοιμάζει η σκηνοθέτρια στο θέατρο Παλλάς.

"Τι Ομάδα Είσαι Ρε;": Μια παράσταση που σκοράρει κατά της οπαδικής βίας

Η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου, ανοίγοντας διάλογο για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Η "Ιφιγένεια των Ταύρων" στο Γεντί Κουλέ

Η νέα παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, συνδέοντας μια Ιφιγένεια, έναν Πυλάδη, έναν Ορέστη και κάποιον Άντον Τσέχοφ σε ένα άχρονο αντάμωμα.

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η νέα παράσταση που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Στη Ρωσία θα μας μεταφέρει από τον Οκτώβριο η παράσταση που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, με τον θίασο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Μιχάλη Οικονόμου, τον Παντελή Δεντάκη και τον Σταύρο Σβήγκο.

Ο "Γιοσίρου Γιαμαγκούσι" μάς δίνει ραντεβού από Οκτώβριο

Η παράσταση σε κείμενο του Γιάννη Κεντρωτά και σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου -κάτι ανάμεσα σε μαύρη κωμωδία και αστυνομικό θρίλερ- επιστρέφει στο Olvio.