3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού

Τα σώματα των χορευτών κινούνται με συγκινητική ελευθερία σε τρεις παραστάσεις που διεκδικούν το ενδιαφέρον μας.

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού

Τα σώματα των χορευτών κινούνται με συγκινητική ελευθερία σε τρεις παραστάσεις που διεκδικούν το ενδιαφέρον μας.

«Οttof»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 1

Για πρώτη φορά έρχεται στη χώρα μας η 37χρονη αυτοδίδακτη χορογράφος-χορεύτρια, Μπουσρά Ουιζγκέν, η οποία το 2010 τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο SACD για νέους ταλαντούχους χορογράφους και με το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, Μουσικής. Η Μαροκινή καλλιτέχνης ονομάζει την παράστασή της «Ottof», που σημαίνει μυρμήγκι στη γλώσσα των Βεδουίνων και προσκαλεί πλάι της στη σκηνή τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες, που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή δουλεύοντας σκληρά σαν τα μυρμήγκια. Γεμάτες ενέργεια και δύναμη μετασχηματίζουν τον αγώνα της ζωής τους σε χορό. (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 21-23/2)

«Σάλος»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 2

Όσοι δεν είδαν την παράσταση της Σοφίας Μαυραγάνη το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών έχουν μία ακόμη ευκαιρία. «Σάλος» αποκαλείται το βουβό κύμα, ένα κύμα δηλαδή που δεν αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή συνέβησαν σε άλλες περιοχές. Η ταλαντούχα χορογράφος, συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στην ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, διερευνά το ρόλο των «βουβών κυμάτων» στην ιστορική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν οι χορευτές: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου. (Μέγαρο Μουσικής, 18/2)

«Manual Solos»

3 ξεχωριστά χορευτικά ραντεβού - εικόνα 3

Η χορογράφος Ίρις Καραγιάν σε αρκετές χορογραφίες της δουλεύει με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Το ύφος και το χαρακτήρα της δουλειάς της αποκαλύπτει το «Manual Solos», μια παράσταση που επαναπραγματεύεται δύο ιστορικά σόλο: το «Wall-Floor Positions» (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Μπρους Νάουμαν και το «Water Motor» (1979) της χορογράφου Τρίσα Μπράουν. Στόχο έχει να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλεχθεί μαζί τους. Χορεύουν: Ιωάννα Παρασκευοπούλου (16/2), Αμαλία Κοσμά (23/2) και (2/3), Αντιγόνη Αυδή (9/3). (Πόρτα, από 16/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Ottof

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 65 '

Η Μαροκινή χορογράφος προσκαλεί στη σκηνή 4 γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Σημαδεμένες από τη ζωή, αλλά γεμάτες ενέργεια και δύναμη, χορεύουν, ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και στο ρεαλισμό, στην παράδοση και στο σύγχρονο κόσμο

Manual Solos

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 45 '

Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφία και προσκαλεί κάθε Πέμπτη μια διαφορετική ερμηνεύτρια για να τη χορέψει: Ι. Παρασκευοπούλου (16/2), Αμ. Κοσμά (23/2, 2/3), Αντ. Αυδή (9/3)

Σάλος

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια ποιητική και χορευτική αλληγορία πάνω στο θέμα της ανατροπής της αιτιότητας του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι

Ο σπουδαίος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα νέο ελληνικό έργο σε πρώτη παρουσίαση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

"Ο συνεργός": Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων για την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης

Το θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία και μόλις άνοιξε προσφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Νέος κύκλος παραστάσεων για την "Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη

Η συγκλονιστική παράσταση ντοκουμέντο που στηρίχτηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικοκτονιών επιστρέφει σε νέα στέγη.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Παράταση παραστάσεων για το μονόλογο της Σπεράντζας Βρανά

Το έργο μιλά για τον κόσμο της πορνείας, έναν κόσμο που αποτελεί ταμπού ακόμη και σήμερα.

Η αθηνοραματική πλευρά της Χρύσας Παπά

Η Θεσσαλονικιά ηθοποιός, που ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο "Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου", μιλά στο "α" για τη δική της Κυψέλη, το vegan στέκι της, το ταξίδι που έκανε στον Πόντο και μας απαντά: τηλεόραση ή θέατρο;

"Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν": Τρίτη παράταση για την αληθινή ιστορία που αποκαλύπτει ένα από τα πιο αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα

Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.

"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας": Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έρχεται στο Πλύφα

Το έργο φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με το ζήτημα της πίστης στο αδύνατο, τα μουσικά ηχοτοπία της φύσης, τον ονειρικό κόσμο της καθημερινής ζωής και την ποίηση που γεμίζει έρωτα την ζωή ανθρώπων.