
Λίγο πριν ο Πήτερ Μπρουκ έρθει στο Θέατρον με το «Battlefield», η Λήδα Shantala αποκαλύπτει το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς της «Μαχαμπάρατα», του αρχαιότατου και παρόλα αυτά σύγχρονου κειμένου πάνω στο οποίο βασίστηκε ο σπουδαίος σκηνοθέτης για την παράσταση του.
Η Μαχαμπάρατα και η Ραμάγιανα είναι τα δυο κύρια έπη της Ινδίας. Και στα δυο, πρωταγωνιστές είναι δυο θεοί: ο Ράμα στη Ραμάγιανα, και ο Κρίσνα στη Μαχαμπάρατα. Και οι δύο, είναι avatars, ενσαρκώσεις του θεϊκής αρχής της συντήρησης Βίσνου, υπεύθυνου για τον πλανήτη γη. Η Μαχαμπάρατα, εξιστορεί τον εμφύλιο πόλεμο που συνέβη στην περιοχή Κουρουκσέτρα, κοντά στο σημερινό Δελχί, ανάμεσα στις βασιλικές οικογένειες των Πάνταβας και των Κάουραβας που είναι ξαδέλφια. Συγχρόνως περιλαμβάνει βαθιές φιλοσοφικές έννοιες. Τα κεφάλαια που συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης αποτελούν την καρδιά της Μαχαμπάρατα και ονομάζονται Μπαγκαβάτ Γκίτα. Η Μπαγκαβάτ Γκίτα , «το θεικό τραγούδι» που εξελίσσεται στο Πεδίο της Μάχης -«Battlefield» αποτελεί ένα από τα βασικά κείμενα της γιόγκα και από αυτό, προφανώς ,εμπνέεται ο Πήτερ Μπρουκ για την παράσταση του. Το περιεχόμενο της Γκίτα είναι ο διάλογος ανάμεσα στον Κρίσνα και τον πολεμιστή ΄Αρτζουνα στο πεδίο της μάχης. Ο ΄Αρτζουνα εκφράζει στον Κρίσνα τα ηθικά και ψυχολογικά του διλήμματα σχετικά με τη μάχη στην οποία πρέπει να πολεμήσει ξαδέλφια δασκάλους και παππούδες και ο Κρίσνα του απαντάει με παραδείγματα και αναλογίες σχετικά με γιόγκικες αρχές, ως προς το πώς πρέπει να σκέπτεται και να δρα. ΄Ετσι, η Γκίτα θεωρείται ως ένας οδηγός δράσης και αυτάρκειας στη ζωή.

Πριν μερικά χρόνια, δεν υπήρχε Ινδός και Ινδή από τα βουνά της βόρειας Ινδίας μέχρι τα θαλάσσια άκρα της νότιας Ινδίας που να μην γνώριζε τη Μπαγκαβάτ Γκίτα (αυτοτελές έργο και μέρος της Μαχαμπάρατα) και να μην την είχε στο προσκεφάλι του. Σε όποια σελίδα και να άνοιγε, ήξερε ότι θα έβρισκε απάντηση στα ερώτημά του, όποιας φύσης και αν ήταν. Ταυτιζόταν με τους ήρωες και θεωρώντας τον Κρίσνα θεό του, προσπαθούσε να εφαρμόσει τις διδασκαλίες του στην καθημερινή μάχη της ζωής. Ο σύγχρονος δυτικός υλιστικός και μηδενιστικός τρόπος σκέψης όμως έχει διαβρώσει τη σημερινή Ινδία. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για σήμερα.
Η δική μου γνωριμία με τη Μαχαμπάρατα έγινε πριν πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ινδία. Ως χορεύτρια, χορογράφος του ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, πολλές φορές έχω σκεφθεί βαθιά αυτά τα κείμενα και τα έχω ερμηνεύσει μέσω του χορού και της έκφρασης. Ως μαθήτρια γιόγκα και του διαλογισμού, αυτά τα κείμενα αποτέλεσαν βασική ύλη της σπουδής μου. Καθισμένη σε μια ψάθα απέναντι στο δάσκαλο μου, έμαθα να απαγγέλω αποσπάσματα και να εμβαθύνω στα απίστευτα βάθη τους. Σήμερα ως δασκάλα προσπαθώ να μεταφέρω το μήνυμά τους στους μαθητές μου τόσο στην πρακτική εφαρμογή της γιόγκα όσο και τη θεωρία. Ως υπεύθυνη του Πολυχώρου Shantom, ως Ελληνίδα και ως πολίτη της γης, με βοηθούν ουσιαστικά στο να διαχωρίζω τι είναι αληθές και τι όχι, τι έχει αξία και τι είναι μάταιο, πώς να παλεύω και ποια είναι η κατεύθυνση ώστε να παραμένω άνθρωπος, χωρίς να λυπάμαι για τη ζωή μου, να φοβάμαι, και να ντρέπομαι για την ανθρώπινη υπόστασή μου.

Ποια είναι η Λήδα Shantala
Απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ess Lettres Paris III Sorbonne), χορογράφος, χοροθεραπεύτρια,καθηγήτρια χορού, Γιόγκα, δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών «Shantom» ο οποίος διακρίνεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων: Μαθήματα (Γιόγκα, Pilates, Χορού, Πολεμικών Τεχνών, Εναλλακτικών θεραπειών), επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ημερίδες, Παραστάσεις κλπ. Ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με πλούσιο έργο στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση με 13 παραγωγές ως τώρα, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό του χαρακτήρα. Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής ΄Ερευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της Ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinayia Sudha». Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους, για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη χοροθεραπευτική τέχνη ίασης «Μombwiri». Σπούδασε χοροθεραπεία μέ τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal (Υφηγήτρια τού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης).
Περισσότερες πληροφορίες
Battlefield
Ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου θεάτρου προσεγγίζει και πάλι τα μεγάλα μυστήρια της ύπαρξης, και συγκεκριμένα την αναζήτηση της λογικής σε ένα διαμελισμένο κόσμο. Αφετηρία αποτέλεσε ένα έργο ζωής για εκείνον, το ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα».