Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές»

Ζωντανός θρύλος του θεάτρου μας, σκηνοθέτης περίπου 200 παραστάσεων, ακαδημαϊκός και μέγας ερευνητής, ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι ο επόμενος καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην εκπομπή του OTE History «Κορυφές».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές»

Ζωντανός θρύλος του θεάτρου μας, σκηνοθέτης περίπου 200 παραστάσεων, ακαδημαϊκός και μέγας ερευνητής, ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι ο επόμενος καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην εκπομπή του OTE History «Κορυφές».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 1

Μια νέα συνάντηση με έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μια ακόμη συνομιλία με μια μεγάλη προσωπικότητα –από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και του πολιτισμού αυτή τη φορά- έρχεται στο OTE History την Τρίτη 6/9 στις 10 μ.μ. Η συγκεκριμένη συνάντηση στην εκπομπή «Κορυφές» έχει ειδικό βάρος και ιδιαίτερη συγκίνηση για τον ίδιο τον παρουσιαστή της, τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, καθώς συνδιαλέγεται με έναν μεγάλο δάσκαλο –δικό του αλλά κι ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου, τον Ακαδημαϊκό- Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίο σκηνοθέτη, Σπύρο Ευαγγελάτο.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 2

Ζωντανός θρύλος του ελληνικού θεάτρου, άξιος τιμών και επαίνων για την απαράμιλλη αφοσίωσή του στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία αλλά και για τη θεατρολογική του εμβρίθεια, έχει υπάρξει ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες αριθμητικά παραστάσεις στην Επίδαυρο. Ήταν μόλις 32 ετών –ο νεότερος μέχρι τότε σκηνοθέτης των Επιδαυρίων- όταν, το 1972 τάραξε τα ύδατα με την «Ηλέκτρα» που ανέβασε στο αρχαίο θέατρο, έχοντας πρωταγωνιστές την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Πέτρο Φυσσούν. Είναι ο αλλοτινός «επαναστάτης» και «αμφισβητίας» που εισέβαλλε στο θεατρικό τοπίο της χώρας μας ήδη από τα ‘60ς για να αναγνωριστεί σε χρόνο-ρεκόρ ως ο σκηνοθέτης- μεγάλη αποκάλυψη της γενιάς του. Είναι εκείνος που τόλμησε πρώτος να διασκευάσει θεατρικά τον «Διγενή Ακρίτα» και τον «Ερωτόκριτο».

Έχοντας σαν μούσα τη λατρεμένη σύζυγό του και αξέχαστη πρωταγωνίστρια του θεάτρου, Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους, παρουσιάζοντας αρχαίο ελληνικό δράμα, νεοελληνικό θέατρο, κλασικά αλλά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ως επίσημος προσκεκλημένος-εκπρόσωπος της χώρας μας σε περισσότερα από τριάντα φεστιβάλ. Εκείνος είναι που, χάρη στην ακάματη ερευνητική του δεινότητα, ανέσυρε από τη λήθη τα άγνωστα αριστουργήματα του κρητικού και επτανησιακού θεάτρου –από τον «Φορτουνάτο» μέχρι τον «Χάση» και έως τον «Αμύντα» που έκανε φέτος το θεατρόφιλο κοινό να γεμίσει ασφυκτικά το Ηρώδειο. Είναι, επίσης, ο μεγάλος δάσκαλος πολλών γενιών ηθοποιών, σκηνοθετών αλλά και θεατρολόγων, καθώς, εκτός από ιδρυτής του ιστορικού Αμφι-θεάτρου και πολυβραβευμένος δημιουργός, υπήρξε κι εκείνος που πρώτος ανέλαβε, το 1991, τη νέο-ιδρυθείσα τότε έδρα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να φτάσει, το 2013, να γίνει Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 3

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση-απολογισμό ζωής και έργου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο γιος του σπουδαίου Κεφαλλονίτη μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουξεράκη και, βέβαια, πατέρας της νέας και ταλαντούχας σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα ξετυλίξει στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε όλους εμάς τη μακρά πορεία του, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της θρυλικής καριέρας του τόσο στα σανίδια των θεάτρων όσο και στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Η εκπομπή «Κορυφές» μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 22:00 από το OTE History (και σε δεύτερη προβολή κάθε Σάββατο στις 19:00), ενώ είναι διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ Replay TV. Στα επόμενα επεισόδια, ο Μαρκουλάκης θα συναντήσει σημαντικές προσωπικότητες από τις τέχνες, τον πολιτισμό και τις επιστήμες και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα νέα πρόσωπα.

Βιογραφικό σημείωμα
O Σπύρος Ευαγγελάτος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως υπότροφος διεύρυνε τις θεατρικές και θεατρολογικές σπουδές του σε Αυστρία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.ά. Ασκήθηκε στην αρχειακή έρευνα και στην παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Εδίδαξε ιστορία και θεωρία του αρχαίου ελληνικού δράματος σε Πανεπιστήμια και Τμήματα Θεάτρου των ΗΠΑ.

Το 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 Καθηγητής. Εδίδαξε περί τα 200 θεατρικά κείμενα του κλασικού και του νεώτερου δραματολογίου, καθώς και όπερες, στην Ελλάδα (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αμφι-Θέατρο κ.ά.) και σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που έκτοτε λειτούργησε αδιάλειπτα ως το 2011 υπηρετώντας το αρχαίο δράμα, το παλαιό και συχνά εντελώς άγνωστο νεοελληνικό θέατρο παλαιοτέρων αιώνων, αλλά και το διεθνές κλασικό και νεώτερο δραματολόγιο, και έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 4

Διετέλεσε διευθυντής του ΚΘΒΕ (1977-1980) και της ΕΛΣ (1984-1987), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1992-1996), πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-1999, 2001-2003) και πρόεδρος της ΕΛΣ (1999-2006). Τιμήθηκε με βραβείο για το σκηνοθετικό και εν γένει πνευματικό του έργο, καθώς και με τα παράσημα Cavaliere Ufficiale (1995) και Ordine della Stella Solidarieta Italiana-Cavaliere (2004) της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το 1999 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε τον Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιό της.

Εδίδαξε έργα Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Μενάνδρου, Σενέκα, καθώς και παλαιά νεοελληνικά κείμενα που χρονολογούνται από τον 11ο αι. έως το 1900. Εδίδαξε ακόμα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου των Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν, Μολιέρου, Σίλλερ, Γκαίτε, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Ο΄Νηλ, Μπρεχτ, Πιραντέλλο, Λόρκα, Ιονέσκο κ.ά. Έχει μεταφράσει ή διασκευάσει πολλά θεατρικά κείμενα που έχουν παρουσιασθεί στη σκηνή και έχουν δημοσιευθεί. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 Πρόεδρος της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με Χρήστο Παπαδόπουλο και την επετειακή έκθεση "Καλαμάτα, η πόλη του χορού"

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το διεθνές φεστιβάλ που φέρνει την αφρόκρεμα του σύγχρονου χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Καλαμάτα και μας καλεί να το επισκεφθούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

"Athletes of the Gods" στο Ηρώδειο: 12 κορυφαίοι χορευτές σε μια μοναδική (φιλανθρωπική) βραδιά

Ένα ξεχωριστό γκαλά χορού που περιλαμβάνει κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο ενώνει ταλαντούχους χορευτές σε μια βραδιά για καλό σκοπό στο ρωμαϊκό ωδείο, λίγο πριν κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι κομματάρχες επιστρέφουν με "Δάφνες και Πικροδάφνες"

Βλαβιανός, Ζιόβας, Σοφιανός, Τσουρουνάκης φέρνουν την πολιτική στο σανίδι με τις "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.