Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές»

Ζωντανός θρύλος του θεάτρου μας, σκηνοθέτης περίπου 200 παραστάσεων, ακαδημαϊκός και μέγας ερευνητής, ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι ο επόμενος καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην εκπομπή του OTE History «Κορυφές».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές»

Ζωντανός θρύλος του θεάτρου μας, σκηνοθέτης περίπου 200 παραστάσεων, ακαδημαϊκός και μέγας ερευνητής, ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι ο επόμενος καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην εκπομπή του OTE History «Κορυφές».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 1

Μια νέα συνάντηση με έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μια ακόμη συνομιλία με μια μεγάλη προσωπικότητα –από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και του πολιτισμού αυτή τη φορά- έρχεται στο OTE History την Τρίτη 6/9 στις 10 μ.μ. Η συγκεκριμένη συνάντηση στην εκπομπή «Κορυφές» έχει ειδικό βάρος και ιδιαίτερη συγκίνηση για τον ίδιο τον παρουσιαστή της, τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, καθώς συνδιαλέγεται με έναν μεγάλο δάσκαλο –δικό του αλλά κι ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου, τον Ακαδημαϊκό- Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίο σκηνοθέτη, Σπύρο Ευαγγελάτο.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 2

Ζωντανός θρύλος του ελληνικού θεάτρου, άξιος τιμών και επαίνων για την απαράμιλλη αφοσίωσή του στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία αλλά και για τη θεατρολογική του εμβρίθεια, έχει υπάρξει ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες αριθμητικά παραστάσεις στην Επίδαυρο. Ήταν μόλις 32 ετών –ο νεότερος μέχρι τότε σκηνοθέτης των Επιδαυρίων- όταν, το 1972 τάραξε τα ύδατα με την «Ηλέκτρα» που ανέβασε στο αρχαίο θέατρο, έχοντας πρωταγωνιστές την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Πέτρο Φυσσούν. Είναι ο αλλοτινός «επαναστάτης» και «αμφισβητίας» που εισέβαλλε στο θεατρικό τοπίο της χώρας μας ήδη από τα ‘60ς για να αναγνωριστεί σε χρόνο-ρεκόρ ως ο σκηνοθέτης- μεγάλη αποκάλυψη της γενιάς του. Είναι εκείνος που τόλμησε πρώτος να διασκευάσει θεατρικά τον «Διγενή Ακρίτα» και τον «Ερωτόκριτο».

Έχοντας σαν μούσα τη λατρεμένη σύζυγό του και αξέχαστη πρωταγωνίστρια του θεάτρου, Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους, παρουσιάζοντας αρχαίο ελληνικό δράμα, νεοελληνικό θέατρο, κλασικά αλλά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ως επίσημος προσκεκλημένος-εκπρόσωπος της χώρας μας σε περισσότερα από τριάντα φεστιβάλ. Εκείνος είναι που, χάρη στην ακάματη ερευνητική του δεινότητα, ανέσυρε από τη λήθη τα άγνωστα αριστουργήματα του κρητικού και επτανησιακού θεάτρου –από τον «Φορτουνάτο» μέχρι τον «Χάση» και έως τον «Αμύντα» που έκανε φέτος το θεατρόφιλο κοινό να γεμίσει ασφυκτικά το Ηρώδειο. Είναι, επίσης, ο μεγάλος δάσκαλος πολλών γενιών ηθοποιών, σκηνοθετών αλλά και θεατρολόγων, καθώς, εκτός από ιδρυτής του ιστορικού Αμφι-θεάτρου και πολυβραβευμένος δημιουργός, υπήρξε κι εκείνος που πρώτος ανέλαβε, το 1991, τη νέο-ιδρυθείσα τότε έδρα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να φτάσει, το 2013, να γίνει Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 3

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση-απολογισμό ζωής και έργου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο γιος του σπουδαίου Κεφαλλονίτη μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουξεράκη και, βέβαια, πατέρας της νέας και ταλαντούχας σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα ξετυλίξει στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε όλους εμάς τη μακρά πορεία του, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της θρυλικής καριέρας του τόσο στα σανίδια των θεάτρων όσο και στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Η εκπομπή «Κορυφές» μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 22:00 από το OTE History (και σε δεύτερη προβολή κάθε Σάββατο στις 19:00), ενώ είναι διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ Replay TV. Στα επόμενα επεισόδια, ο Μαρκουλάκης θα συναντήσει σημαντικές προσωπικότητες από τις τέχνες, τον πολιτισμό και τις επιστήμες και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα νέα πρόσωπα.

Βιογραφικό σημείωμα
O Σπύρος Ευαγγελάτος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως υπότροφος διεύρυνε τις θεατρικές και θεατρολογικές σπουδές του σε Αυστρία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.ά. Ασκήθηκε στην αρχειακή έρευνα και στην παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Εδίδαξε ιστορία και θεωρία του αρχαίου ελληνικού δράματος σε Πανεπιστήμια και Τμήματα Θεάτρου των ΗΠΑ.

Το 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 Καθηγητής. Εδίδαξε περί τα 200 θεατρικά κείμενα του κλασικού και του νεώτερου δραματολογίου, καθώς και όπερες, στην Ελλάδα (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αμφι-Θέατρο κ.ά.) και σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που έκτοτε λειτούργησε αδιάλειπτα ως το 2011 υπηρετώντας το αρχαίο δράμα, το παλαιό και συχνά εντελώς άγνωστο νεοελληνικό θέατρο παλαιοτέρων αιώνων, αλλά και το διεθνές κλασικό και νεώτερο δραματολόγιο, και έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» - εικόνα 4

Διετέλεσε διευθυντής του ΚΘΒΕ (1977-1980) και της ΕΛΣ (1984-1987), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1992-1996), πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-1999, 2001-2003) και πρόεδρος της ΕΛΣ (1999-2006). Τιμήθηκε με βραβείο για το σκηνοθετικό και εν γένει πνευματικό του έργο, καθώς και με τα παράσημα Cavaliere Ufficiale (1995) και Ordine della Stella Solidarieta Italiana-Cavaliere (2004) της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το 1999 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε τον Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιό της.

Εδίδαξε έργα Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Μενάνδρου, Σενέκα, καθώς και παλαιά νεοελληνικά κείμενα που χρονολογούνται από τον 11ο αι. έως το 1900. Εδίδαξε ακόμα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου των Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν, Μολιέρου, Σίλλερ, Γκαίτε, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Ο΄Νηλ, Μπρεχτ, Πιραντέλλο, Λόρκα, Ιονέσκο κ.ά. Έχει μεταφράσει ή διασκευάσει πολλά θεατρικά κείμενα που έχουν παρουσιασθεί στη σκηνή και έχουν δημοσιευθεί. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 Πρόεδρος της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/09/2022

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.

Ματωμένα χώματα

Χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις ή να καινοτομεί, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη πάνω στο εμβληματικό μυθιστόρημα καταφέρνει να επιβληθεί χάρη στο νεύρο, το δυναμισμό και τον ωραίο θίασο.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης - Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον "Αμπιγιέρ"

Στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη ανεβαίνουν οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί τον Δεκέμβριο στο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Γιώργος Κουτλής: "Με τρομάζει το πώς έχει φτιαχτεί μία κοινωνία που έχει ολόκληρες γενιές ματαιωμένων ανθρώπων"

Μετά το "Παίζοντας το θύμα", ήρθαν "Οι Παίχτες", το "Talk Show", το "Όνειρο ενός γελοίου" και ο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" που εκτόξευσαν τον Γιώργο Κουτλή στην επιτυχία μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Πώς έφτασε στο θέατρο, τι ετοιμάζει και τι του αρέσει εκτός θεατρικής σκηνής;

Το Σινέ Φιλίπ... αλλιώς

Στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με χορό, μουσική, βιβλίο με σκοπό την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Συνεχίζεται το 10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Όλα όσα θα δούμε το τελευταίο πενθήμερο του πρωτότυπου θεατρικού φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.