«Δε σε φοβούμαι Κυρ Βοριά φυσήξεις δε φυσήξεις...»

Βουτιά στην παράδοση κάνει η ομάδα Βάκχαι με τις μουσικοχορευτικές «ΠΑΡΑΛΟΓαί/ές», μια παράσταση που μας συστήνει διηγηματικά τραγούδια στηριζόμενα στις λαϊκές παραδόσεις.

«Δε σε φοβούμαι Κυρ Βοριά φυσήξεις δε φυσήξεις...»

Ο έρωτας, η φύση, η ξενιτιά και ο θάνατος είναι κάποια από τα αγαπημένα θέματα των δημοτικών τραγουδιών που ξεχωρίζουν για την παραστατική απεικόνιση του κόσμου και την πυκνότητα του λόγου. Κλέφτικα, Τραγούδια της αγάπης, Ιστορικά…ανάλογα με τον τρόπο και το σκοπό που τραγουδιούνται διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι Παραλογές είναι πολύστιχα αφηγηματικά τραγούδια που εξιστορούν δραματικές περιπέτειες της ζωής, πραγματικές ή φανταστικές και σε αυτές φαίνεται να βασίζεται η παράσταση «ΠΑΡΑΛΟΓαί/ές» της ομάδας Βάκχαι. «Μέσα από τους στίχους των ιδιαίτερων αυτών παραδοσιακών τραγουδιών, που αποτελούν μικρά αφηγηματικά δραματικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα αρχαιότερα τραγούδια του ελληνικού λαού, ξεκινούν από τα βάθη της ζωής του και παραλλάσσουν μόνο εξωτερικά, δηλαδή, γλωσσικά με το πέρασμα του καιρού, εξελίσσεται μια σπονδυλωτή παράσταση που περιπλέκει τις ιστορίες των πιο διαδεδομένων παραλογών με άλλα δημοτικά τραγούδια, τα οποία εξυπηρετούν την πλοκή της και την αφηγηματική της ροή» υπογραμμίζει η ομάδα στο σημείωμα της για την παράσταση όπου τα χορευτικά μοτίβα έρχονται να παίξουν το δικό τους ρόλο. Θα παιχτεί στο Ίδρυμα «Μιχάλη Κακογιάννη» το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες

ΠΑΡΑΛΟΓαί/ές

  • Μουσικοχορευτική

Μέσα από τους στίχους των ιδιαίτερων αυτών παραδοσιακών τραγουδιών, εξελίσσεται η σπονδυλωτή παράσταση που περιπλέκει τις ιστορίες των πιο διαδεδομένων παραλογών με άλλα δημοτικά τραγούδια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/03/2023

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.

"Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη που συνδυάζεται με ξενάγηση πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη".

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.