Dance Banoptikon: Μία παράσταση με θέμα τους μετανάστες

Χορογραφία και video συνδυάζονται σε μία εικαστική έκφραση της καθημερινότητας των μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα. Το project Dance Banoptikon παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση (Πέμπτη 15/10, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος).

Dance Banoptikon: Μία παράσταση με θέμα τους μετανάστες

Χορογραφία και video συνδυάζονται σε μία εικαστική έκφραση της καθημερινότητας των μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα. Το project Dance Banoptikon παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση (Πέμπτη 15/10, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος).

Dance Banoptikon: Μία παράσταση με θέμα τους μετανάστες - εικόνα 1

H Πρεσβεία της Νορβηγίας σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του DEREE – The American College of Greece, παρουσιάζουν το project Dance Banoptikon για μία μόνο παράσταση, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στο θέατρο Blackbox του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Αγία Παρασκευή. Το Dance Banoptikon είναι μια υβριδική μορφή performance που συνδυάζει τη σύγχρονη χορογραφία με το new media art εστιάζοντας στο σκληρό θέμα των ημερών, το μεταναστευτικό.

Το συνεργατικό αυτό art project ξεκίνησε το 2010 με τη δημιουργία του video game Banoptikon από την ομάδα Personal Cinema, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MIG@NET. Το video game αποτέλεσε τον δημιουργικό καμβά στον οποίο βασίστηκε αργότερα η ομάδα Dancevacuum για να δημιουργήσει το Dance Banoptikon, μία ζωντανή χορευτική παράσταση σε αλληλεπίδραση με το video game.

Η χορευτική ομάδα αποτελείται τόσο από Έλληνες χορευτές όσο και από μετανάστες που ζουν στην Αθήνα και βιώνουν καθημερινά τη διάκριση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία. Στο Dance Banoptikon, αυτή η δύσκολη καθημερινότητα συνδυάζεται με το video game σε μία διαρκή εναλλαγή του ρόλου των χορευτών, από τη θέση του avatar στην πραγματικότητα.

Μετά την παράσταση, ειδικοί στα θέματα μετανάστευσης, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί θα βρεθούν στη σκηνή για μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον ρόλο της τέχνης ως φορέα κοινωνικής υπευθυνότητας και αλλαγής. Το κοινό της παράστασης μπορεί να συνεισφέρει δωρίζοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η συλλογή θα γίνει έξω από τον χώρο της εκδήλωσης από φοιτητές του DEREE - μέλη της εθελοντικής κοινότητας ACG Cares.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: www.acg.edu/events/dance-banoptikon

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με Χρήστο Παπαδόπουλο και την επετειακή έκθεση "Καλαμάτα, η πόλη του χορού"

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το διεθνές φεστιβάλ που φέρνει την αφρόκρεμα του σύγχρονου χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Καλαμάτα και μας καλεί να το επισκεφθούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

"Athletes of the Gods" στο Ηρώδειο: 12 κορυφαίοι χορευτές σε μια μοναδική (φιλανθρωπική) βραδιά

Ένα ξεχωριστό γκαλά χορού που περιλαμβάνει κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο ενώνει ταλαντούχους χορευτές σε μια βραδιά για καλό σκοπό στο ρωμαϊκό ωδείο, λίγο πριν κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι κομματάρχες επιστρέφουν με "Δάφνες και Πικροδάφνες"

Βλαβιανός, Ζιόβας, Σοφιανός, Τσουρουνάκης φέρνουν την πολιτική στο σανίδι με τις "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.