Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην Άνδρο

Οι «Τρωάδες», οι «Αχαρνής», η «Απολογία του Σωκράτη» είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που βρίσκουν το δρόμο τους για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου (1-30/8). Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ κρατά ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην Άνδρο

Οι «Τρωάδες», οι «Αχαρνής», η «Απολογία του Σωκράτη» βρίσκουν το δρόμο τους για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου (1-30/8), το οποίο έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην Άνδρο - εικόνα 1

Η Άνδρος είναι το πιο art νησί των Κυκλάδων χάρη στις εξαιρετικές εκθέσεις που διοργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή στη Χώρα. Φέτος φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στον διαπρεπή αμερικανό καλλιτέχνη, Man Ray, που ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και αφορά τη Γυναίκα ιχνηλατώντας «τα πρόσωπά της».

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έρχεται να ενισχύσει το καλλιτεχνικό προφίλ του πανέμορφου νησιού και να το κάνει προορισμό όλων των φιλότεχνων. Ο Δήμος Άνδρου αποφάσισε να αξιοποιήσει το νέο υπαίθριο θέατρο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττου και ανέθεσε στο πολύπειρο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη την καλλιτεχνική διεύθυνση του νέου φεστιβάλ. Το ανδριώτικο θέατρο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνο Λούκο έχει πανοραμική θέα προς το Νότο, χτίστηκε με ξερολιθιές, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων.

Εκεί, θα δοθούν συναυλίες αλλά και πολυσυζητημένες θεατρικές παραγωγές: Η «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους) σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη (9/8), οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (12/8) και οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία- απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη (17/8).

Η σχέση του Παντελή Βούλγαρη με την Άνδρο είναι σχέση ζωής και τόσο η ματιά όσο και το συναίσθημα του για το νησί αποτυπώνονται υποδειγματικά μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη. Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάσετε τι είπε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην Άνδρο - εικόνα 2

«Η Ανδρός μάς τροφοδοτεί την οικογένειά μου κι εμένα επί 25 χρόνια. Απ’ το υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι ένα υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο: από τον Εμπειρίκο, την Καραγάτση, τον Πολέμη. Ο Πολέμης ήταν ένα καταπληκτικός αφηγητής ιστοριών. Δεν υπήρχανε μποφόρ που να τον κρατούσανε στην Άνδρο για να μην έρθει ως την Αθήνα για να δει παραστάσεις και να αφηγείται μετά αποσπάσματα ολόκληρα από τον Τένεσι Ουίλιαμς, τον Άρθουρ Μίλερ, τον Καμπανέλλη. Μετά, όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα τον πολιτισμό από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Υπάρχουν στην Άνδρο δυο θεατρικά σχήματα, ερασιτεχνικά, στα οποία ο ένας επικεφαλής είναι βενζινάς ,ο άλλος αρτοποιός. Μαζί τους υπάλληλοι και δάσκαλοι αφιέρωναν το χρόνο τους και ανέβαζαν παραστάσεις πάρα πολύ καλές.

Υπάρχει η Φιλαρμονική από νέα παιδιά, η χορωδία, η Κινηματογραφική Λέσχη που επί 20 χρόνια προβάλλει ό,τι καλύτερο παίζεται στην Αθήνα και στην Ευρώπη . Υπάρχουν επίσης τα δυο μουσεία, το Γουλανδρή και το Κυδωνιέως , που κάθε καλοκαίρι παρουσιάζουν εξαιρετικές προτάσεις πολιτισμού. Όλα αυτά τα χρόνια όλος αυτός ο πολιτισμός έδωσε καρπούς. Έδωσε τη «Μικρά Αγγλία», το βιβλίο της Ιωάννας (Καρυστιάνη) και μετά την ταινία που έκανα. Και τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό , στο όνειρο ενός ανθρώπου , του Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές –και δεν είναι δύσκολες μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω πολιτιστικής κρίσης- πρόσφερε στο τόπο του ένα μοναδικό θέατρο.

Όλος ο κόσμος της Άνδρου περιμένει από μας. Τι περιμένει από μας; Εμείς αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους , για να καλύψουμε αυτό τον Αύγουστο .Θα σκεφτούμε πώς μπορεί να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο το Φεστιβάλ γιατί φιλοδοξία είναι κάθε χρονιά αυτός ο χώρος να είναι ένα ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία.

Και ποιος ξέρει; Αργότερα κι άλλοι χώροι μοναδικοί, που έχει η Ανδρός, παλιά σχολεία, πλατείες, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να είναι όλο το καλοκαίρι στην Άνδρο ένα καλοκαίρι πολιτισμού. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ. Να είμαστε καλά να τα ξαναπούμε.

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην Άνδρο - εικόνα 3

Η αγωνία μας και το ενδιαφέρον της Ιωάννας κι εμένα για τον πολιτισμό στην Άνδρο μετράνε πολλά χρόνια. Το 1992 είχαμε κάνει την πρώτη προσπάθεια, χειμώνα, με μια παράσταση με θέμα «Ο έρωτας στην ποίηση», και τον Παράβα, την Κοταμανίδου, την Μπαζάκα ,τον Καταλειφό, τον Τάρλοου, ήταν χειμώνας, έβρεχε κι είχε έρθει όλο το νησί με κεριά φαναράκια. Ο πολιτισμός στην Άνδρο μας ενδιαφέρει όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αλλά σε όλη τη χρονιά και κυρίως το χειμώνα.

Για το φεστιβάλ έχουμε όμως καιρό να σκεφτούμε . Υπάρχουν διάφορες ιδέες νέων κινηματογραφιστών, όπως θα ήθελα πολύ μια εκδήλωση για τον Νίνο Ρότα και τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Νικόλα Πιοβάνι. Νομίζω οφείλουμε να τιμήσουμε και τον Κώστα Γαβρά. Κι αν περιοδεύει κάτι σημαντικό θα είναι το φεστιβάλ ανοιχτό και για αυτό. Η συνέχεια θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε».

Η Ανδρος μάς τροφοδοτεί την οικογένειά μου κι εμένα επί 25 χρόνια. Απ’το υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι ένα υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο: από τον Εμπειρίκο, την Καραγάτση, τον Πολέμη . Ο Πολέμης ήταν ένα καταπληκτικός αφηγητής ιστοριών. Δεν υπήρχανε μποφόρ που να τον κρατούσανε στην Ανδρο για να μην έρθει ως την Αθήνα για να δει παραστάσεις και να αφηγείται μετά αποσπάσματα ολόκληρα από τον Τένεσι Ουίλιαμς, τον Αρθουρ Μίλερ, τον Καμπανέλλη.

Μετά, όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα τον πολιτισμό από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Υπάρχουν στην Ανδρο δυο θεατρικά σχήματα, ερασιτεχνικά, στα οποία ο ένας επικεφαλής είναι βενζινάς ,ο άλλος αρτοποιός .Μαζί τους υπάλληλοι και δάσκαλοι αφιέρωναν το χρόνο τους και ανέβαζαν παραστάσεις πάρα πολύ καλές . Υπάρχει η Φιλαρμονική από νέα παιδιά, η χορωδία, η Κινηματογραφική Λέσχη που επί 20 χρόνια προβάλλει ό,τι καλύτερο παίζεται στην Αθήνα και στην Ευρώπη . Υπάρχουν επίσης τα δυο μουσεία, το Γουλανδρή και το Κυδωνιέως , που κάθε καλοκαίρι παρουσιάζουν εξαιρετικές προτάσεις πολιτισμού.

Ολα αυτά τα χρόνια όλος αυτός ο πολιτισμός έδωσε καρπούς .Εδωσε τη «Μικρά Αγγλία», το βιβλίο της Ιωάννας (Καρυστιάνη) και μετά την ταινία που έκανα. Και τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό , στο όνειρο ενός ανθρώπου , του Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές –και δεν είναι δύσκολες μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω πολιτιστικής κρίσης- πρόσφερε στο τόπο του ένα μοναδικό θέατρο .

Ολος ο κόσμος της Ανδρου περιμένει από μας. Τι περιμένει από μας; Εμείς αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου , σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους , για να καλύψουμε αυτό τον Αύγουστο .Θα σκεφτούμε πώς μπορεί να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο το Φεστιβάλ γιατί φιλοδοξία είναι κάθε χρονιά αυτός ο χώρος να είναι ένα ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Και ποιος ξέρει; Αργότερα κι άλλοι χώροι μοναδικοί, που έχει η Ανδρος, παλιά σχολεία, πλατείες, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να είναι όλο το καλοκαίρι στην Ανδρο ένα καλοκαίρι πολιτισμού.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ. Να είμαστε καλά να τα ξαναπούμε. Η αγωνία μας και το ενδιαφέρον της Ιωάννας κι εμένα για τον πολιτισμό στην Ανδρο μετράνε πολλά χρόνια.Το 1992 είχαμε κάνει την πρώτη προσπάθεια, χειμώνα, με μια παράσταση με θέμα “Ο έρωτας στην ποίηση”, και τον Παράβα, την Κοταμανίδου , την Μπαζάκα ,τον Καταλειφό, τον Τάρλοου, ήταν χειμώνας, έβρεχε κι είχε έρθει όλο το νησί με κεριά φαναράκια.

Ο πολιτισμός στην Ανδρο μας ενδιαφέρει όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αλλά σε όλη τη χρονιά και κυρίως το χειμώνα. Για το φεστιβάλ έχουμε όμως καιρό να σκεφτούμε . Υπαρχουν διάφορες ιδέες νέων κινηματογραφιστών, όπως θα ήθελα πολύ μια εκδήλωση για τον Νίνο Ρότα και τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Νικόλα Πιοβάνι. Νομίζω οφείλουμε να τιμήσουμε και τον Κώστα Γαβρά . Κι αν περιοδεύει κατι σημαντικό θα είναι το φεστιβάλ ανοιχτό και για αυτό. Η συνέχεια θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε

*Ειδικά για τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσιάζει την Απολογία του Σωκράτη στα αρχαία με υπότιτλους:»Με τον Δήμο γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Η πρώτη του παρουσία ήταν στο Happy Day. Ητανε ακόμα έφηβος ,τον είδα να δουλεύει σε ένα αγγειοπλαστείο της οικογένειάς του στο Μαρούσι .Ηταν μια μοναδική φιγούρα. Εχω αγωνία να δω τι έχει κάνει στα αρχαία ελληνικά”.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τι ενώνει Σακελλαρίου, Κουρλαμπά, Βογιατζάκη, Δραγούμη τη νέα θεατρική σεζόν;

Τέσσερις σπουδαίοι ηθοποιοί συναντιούνται στην παράσταση "Η Ιδέα της Χρονιάς!" του Σεμπαστιάν Καστρό, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/07/2026

Μία μοναδική βραδιά γεμάτη Αριστοφάνη και Κραουνάκη στο Λυκαβηττό

Η διαχρονική ηρωίδα του Αριστοφάνη ξαναβρίσκει τη φωνή της μέσα από τη μουσική και τη σάτιρα του Σταμάτη Κραουνάκη, με τη φοβερή Ελένη Ουζουνίδου να κεντάει στον ομώνυμο ρόλο και να παρασύρει το κοινό με την αστείρευτη ενέργειά της!

Ατζαράκης, Ρούμπος και Χιώτης μάς αποκαλύπτουν τα παρασκήνια της παράστασης "Ένα μωρό για τρεις"

Οι τρεις αγαπημένοι πρωταγωνιστές "καρφώνουν" με πολύ χιούμορ ο ένας τον άλλον, απαντώντας για τις κρίσεις πανικού με τις πάνες, τα φλερτ με... δόλωμα το μωρό και το ποιος παθαίνει το μεγαλύτερο νευρικό γέλιο στη σκηνή του Αθηνά.

"Γη της Επαγγελίας": Το οριστικό τέλος του λιγνίτη γίνεται θέατρο-ντοκουμέντο από τη Γεωργία Μαυραγάνη

Μετά από πολύμηνη έρευνα και συνεντεύξεις, η Γεωργία Μαυραγάνη συνθέτει ένα συγκινητικό θέατρο-ντοκουμέντο για το τέλος της λιγνιτικής εποχής στην Κοζάνη, φέρνοντας μαζί στη σκηνή επαγγελματίες ηθοποιούς και μέλη της τοπικής κοινότητας.

Dance Days Chania 2026: Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού επιστρέφει στα Χανιά

Από τις 20 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, το 16ο Dance Days Chania επιστρέφει με παραστάσεις, εργαστήρια και δράσεις αφιερωμένες στον σύγχρονο χορό.

Ο Πάνος Βλάχος στο θέατρο με μια μικρή Ιστορία για τη βία

Πότε ανοίγει η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση "ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" του Πάνου Βλάχου και της σκηνοθέτριας Λητώς Τριανταφυλλίδου τη νέα σεζόν 2026-27, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης";

27 νέες ομάδες χορού γεμίζουν με κίνηση την Τεχνόπολη

Η Αθήνα μυρίζει χορό, κι εμείς ανυπομονούμε να δούμε τι ετοιμάζουν οι νέες χορευτικές ομάδες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.