Θεατρική σεζόν 2012-13: αντί απολογισμού

Εξακόσιες είκοσι έξι παραστάσεις ανέβηκαν από το περασμένο φθινόπωρο σε 216 θέατρα, σύμφωνα με την έγκυρη βάση δεδομένων του «α». Κάποιες ήταν δυνατή εμπειρία και άλλες σκέτη αποτυχία, υπήρξαν όμως ορισμένες που θα έκαναν ακόμη κι έναν δύσπιστο θεατή να αναρωτηθεί «μήπως η καρδιά του σύγχρονου θεάτρου χτυπάει πλέον στην Αθήνα;» Λίγο πριν από την επίσημη λήξη των παραστάσεων  την Κυριακή των Βαΐων 28/4, η Ιλειάνα Δημάδη θέτει ένα ρητορικό ερώτημα συνοψίζοντας κάποια πράγματα που αξίζει να κρ

Θεατρική σεζόν 2012-13: αντί απολογισμού

Εξακόσιες είκοσι έξι παραστάσεις ανέβηκαν από το περασμένο φθινόπωρο σε 216 θέατρα, σύμφωνα με την έγκυρη βάση δεδομένων του «α». Κάποιες ήταν δυνατή εμπειρία και άλλες σκέτη αποτυχία, υπήρξαν όμως ορισμένες που θα έκαναν ακόμη κι έναν δύσπιστο θεατή να αναρωτηθεί «μήπως η καρδιά του σύγχρονου θεάτρου χτυπάει πλέον στην Αθήνα;» Λίγο πριν από την επίσημη λήξη των παραστάσεων την Κυριακή των Βαΐων 28/4, η Ιλειάνα Δημάδη θέτει ένα ρητορικό ερώτημα συνοψίζοντας κάποια πράγματα που αξίζει να κρατήσουμε από μια μαξιμαλιστική χρονιά.

Θεατρική σεζόν 2012-13: αντί απολογισμού - εικόνα 1

Ας υποθέσουμε πως ένας ξένος θεατρόφιλος επισκεπτόταν τη χώρα μας. Θα δυσκολευόταν να πιστέψει πως ο αστρονομικός αριθμός θεατρικής παραγωγής αφορά την περιβόητη Αθήνα της τρόικας και του Συντάγματος, των αστέγων, των αυτοκτονιών και της αυξανόμενης ανεργίας. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, ας εικάσουμε πως ο επισκέπτης μας αποφάσιζε να δει πέντε-δέκα συγκεκριμένες παραστάσεις, από εκείνες του Εθνικού Θεάτρου μέχρι τις πειραματικών διαθέσεων «7/24 ή ο θρύλος του άνδρα που αιωρείται στα πάρκα» (Knot Gallery) και το «Κήπος-Στάχτες» (σε ένα παλιό σπίτι στον Κολωνό). Ε, λοιπόν, πιστεύω ακράδαντα πως θα έμενε άφωνος.
Θα έβλεπε μεγαλειώδεις ερμηνείες, στηριγμένες σε έναν εξωστρεφή υποκριτικό κώδικα που αγκαλιάζει τον εξπρεσιονισμό και την ίδια στιγμή το μεσογειακό λυρισμό που ενστερνίζεται το τραγικό δίχως να εγκαταλείπει το κωμικό. Γιατί μια ολόκληρη στρατιά ηθοποιών διαθέτει εξίσου την τεχνογνωσία όσο και τη μεγάλη καρδιά του αφοσιωμένου εργάτη της σκηνής. Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς βλέποντας, για παράδειγμα, τους νεότατους Κόρα Καρβούνη ως «Ευρυδίκη» (Πορεία) και Θάνο Τοκάκη ως έναν από τους ασεβείς γελωτοποιούς του «Mistero Buffo» (Θησείον) αλλά και τον Μάκη Παπαδημητρίου, αυτόν τον μεγάλο καρατερίστα της κωμωδίας, στη «Ρομαντική μου ιστορία» (Θέατρο του Νέου Κόσμου).
Συναρπαστικό είναι επίσης το ντουέτο Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και Μαρίας Πρωτόπαππα ως μάνας και κόρης στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Εθνικό) και σημείο αναφοράς αποτελούν τα ρεσιτάλ των βετεράνων του θεάτρου μας, από τον Άγγελο Αντωνόπουλο ως Γαλιλαίο (Τριανόν) μέχρι τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που κάνει τον κύριο Γκριν (Άνεσις) και τους… αρχιμάστορες Λ. Πρωτοψάλτη και Θ. Παπαγεωργίου (Στοά).

Θεατρική σεζόν 2012-13: αντί απολογισμού - εικόνα 2

Ο ξένος επισκέπτης θα διέκρινε ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα και αλλιώτικη, εντελώς «τοπική» σκηνοθετική γλώσσα να γλυκοχαράζει κάπου στο ενδιάμεσο όριο που θέτουν από τη μια η ευρωπαϊκών αξιώσεων και μετα-δραματικών αναγωγών παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά (για το «Πένθος» μιλάω πάλι) και από την άλλη η κατά Νίκο Καραθάνο «Γκόλφω», που σε χτυπά ακαριαία στο θυμικό με τη χαρμολύπη που κουβαλά για ό,τι σημαίνει «Ελλάδα». Αν, πάλι, ο καλός μας ξένος έφτανε μέχρι τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κι έβλεπε το «Τηλέμαχος: Should I stay or should I go?» των Αν. Αζά-Πρ. Τσινικόρη, τότε θα συνειδητοποιούσε πως οι νέοι καλλιτέχνες αυτής της ρημαγμένης χώρας συνδιαλέγονται ισότιμα με τις σύγχρονες τάσεις του θεάτρου-ντοκουμέντο και της performance lecture που εμφιλοχωρούν ανά την Ευρώπη. Το ρεπερτόριο, πάντως, του Εθνικού ήταν κατά τη γνώμη μου η μεγάλη ιστορία της χρονιάς. Μπορεί η κατά Ρόμπερτ Ουίλσον «Οδύσσεια» να μην αντεπεξήλθε στις προσδοκίες μας, οι υπόλοιπες όμως επιλογές αποδείχτηκαν καίριες, οργανικά δεμένες με το μότο του Εθνικού («Τι είναι η πατρίδα μας;») είτε πρόκειται για το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, είτε για τα «Κόκκινα φανάρια» του Νίκου Γαλανού, είτε για τους «Θεατές» του Μάριου Ποντίκα.
Με αφορμή τον τίτλο όσο και τη θεματική του έργου του Ποντίκα, μόνο αυτό θα ήθελα να πω στον ξένο μας: έχουμε την τάση να μένουμε «θεατές» στα όσα συνταρακτικά μας συμβαίνουν. Η δράση μας απολείπει τόσο στην καθημερινότητά μας, την πολιτική μας ετοιμότητα, τον κοινωνικό μας ακτιβισμό όσο και στο θέατρό μας. Η προσκόλλησή μας στις ευρωπαϊκές μόδες της μεταμοντέρνας αποδόμησης και της βεβιασμένης αφαιρετικότητας παραμένει ισχυρή. Το θέατρό μας είναι ίσως υπερ-δραματικό και υπέρμετρα αφηγηματικό, νωθρά κολλημένο σε μια ασαφή ιδέα του «επικού». Ίσως φταίει που βαραίνουν πάνω μας τα ομηρικά έπη, όπως και η ιδέα ενός αρχαίου κλέους, από το οποίο όμως απέχουμε πολύ. Ίσως, πάλι, είμαστε όλο «λόγια, λόγια, λόγια», όπως θα έλεγε και ο Άμλετ. Δεν μπορεί όμως, σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε γενναίες χειρονομίες και δραστικές σκηνικές πραγματικότητες, συνιστώντας ίσως τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρωζώνης ως οικονομία, αλλά ταυτόχρονα το «εδώ και τώρα» ως σύγχρονο θέατρο αιχμής. Εμείς, αυτό το σπάνιο μόρφωμα βαλκανο-ευρωπαϊκών ανησυχιών και μεσογειακών αγωνιών με τη σφραγίδα «ελληνικό θέατρο», μπορεί να είμαστε το μέλλον. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ίψεν στα νορβηγικά θα παρουσιάσει η Λένα Κιτσοπούλου

Ίψεν στο θέατρο Ψυρρή σε παραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων θα σκηνοθετήσει η Λένα Κιτσοπούλου τον ερχόμενο χειμώνα. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
16/07/2025

"Αίας" του Σοφοκλή: Μια παράσταση-τομή στον σύγχρονο σκηνικό λόγο

Ο "Αίας" του Σοφοκλή γίνεται μια καθηλωτική σκηνική πρόταση με τη σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, τον Μιχάλη Σαράντη σε ερμηνευτικό άθλο και τον Απόστολο Χαντζαρά να ζωγραφίζει επί σκηνής. Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση-γεγονός που μετατρέπει μια από τις πιο δύσκολες τραγωδίες του αρχαίου ρεπερτορίου σε ζωντανό, οικείο θέατρο για τον άνθρωπο του σήμερα.

Δύο μεγάλες επιστροφές στο Εθνικό Θέατρο: "Φάουστ" και "Τρεις αδελφές"

Δύο από τις πιο ξεχωριστές παραστάσεις της περασμένης χρονιάς επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο: ο "Φάουστ" του Άρη Μπινιάρη και οι "Τρεις αδελφές" της Μαρίας Μαγκανάρη, από τον Οκτώβριο στο Κτίριο Τσίλερ.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό

Η ημερίδα "Sustainable Culture Toolkit" θίγει ένα σημαντικό ζήτημα στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

"Ο Χορός του Γαλαξία": Η μόδα, η επιστήμη και το μπαλέτο ενώνονται στο σύμπαν του Pierre Cardin

Μια βραδιά τέχνης και τεχνολογίας μάς περιμένει στο Christmas Theater, με ένα 3D υπερθέαμα που ενώνει το μπαλέτο, τη μόδα και την κοσμογονία, υπό την έμπνευση του Pierre Cardin, με πρωταγωνιστές τον Roberto Bolle και Tatiana Melnik.

Annie: Οι πρώτες εικόνες από το πιο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ της χρονιάς

"Το Αύριο πλησιάζει, ο ήλιος χαράζει και διώχνει το χτες μακριά…" λέει η μικρή "Annie" και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα στο οικογενειακό μιούζικαλ του Broadway, που έσπασε όλα τα ρεκόρ των box office και ανεβαίνει στο Παλλάς από την Θέμιδα Μαρσέλλου με ένα ωραίο καστ.

Θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή – Ο "κακός" του "Παρά Πέντε" και άνθρωπος του θεάτρου

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, γνωστός από τη σειρά "Στο Παρά Πέντε", έφυγε από τη ζωή. Η είδηση γνωστοποιήθηκε μέσω Facebook από την οικογένειά του, συγκινώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο.