Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Συνέντευξη: Ρένα Κωνσταντάκη/ Γιουμίκο Γιοσιόκα

Η Ιλειάνα Δημάδη μίλησε με δύο χορογράφους και χορεύτριες του ιαπωνικού χορού butoh με αφορμή την παράστασή τους στο Ίδρυμα Μιχάλη κακογιάννη.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Συνέντευξη: Ρένα Κωνσταντάκη/ Γιουμίκο Γιοσιόκα

Η Ιλειάνα Δημάδη μίλησε με δύο χορογράφους και χορεύτριες του ιαπωνικού χορού butoh με αφορμή την παράστασή τους στο Ίδρυμα Μιχάλη κακογιάννη.

Συνέντευξη: Ρένα Κωνσταντάκη/ Γιουμίκο Γιοσιόκα - εικόνα 1

Ποιά η λειτουργία του butoh σήμερα, πώς δηλαδή μπορεί να αποτυπώσει τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής;

Στη σύγχρονη και ψηφιακή κοινωνία έχουμε τη τάση να χάνουμε την επαφή με τις ρίζες μας. Το butoh είναι ένας χορός που ασχολείται με το άτομο σαν όλον, μας βοηθάει να ξαναέρθουμε σε επαφή με τις καταβολές μας, με το σώμα τη ψυχή και τη πνευματικότητά μας. Στο butoh δεν είναι σε πρώτη γραμμή η τεχνική τελειότητα, ούτε η επίδειξη συγκεκριμένης φόρμας, δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες κίνησης. Το butoh είναι ένα μέσον με σκοπό να ανιχνεύσουμε τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να συνδεθούμε με τον παγκόσμιο εαυτό, πέρα από το εγώ μας. Πρόκειται για μια διαδικασία, ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε οποιουσδήποτε κραδασμούς μέσα από τις ανοιχτές μας κεραίες και να μεταμορφωνόμαστε σε οτιδήποτε.

Πώς μπορεί να «μιλήσει» στον έλληνα θεατή μια παράσταση ιαπωνικού χοροθεάτρου butoh;

Μιας και το butoh πρόκειται για μια πανανθρώπινη έκφραση, πιστεύουμε ότι μιλάει στο άτομο πέρα από τα εθνικά του όρια. Μιλάει στον καθένα χωριστά. Εφ’ όσον το κοινό ανοίξει την ψυχή του, θα μπορέσει να αποκομίσει τη βαθύτερη ουσία, ενέργεια του χορού αυτού, όπως γενικά συμβαίνει στη τέχνη. Ως προς την Ελλάδα, τη δύσκολη εποχή που περνάει η χώρα,το κοινό χρειάζεται ακόμη περισσότερο τροφή στο ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Η Ελλάδα διανύει μία πολύ ιδιαίτερη εποχή που πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει σε όλα τα επίπεδα. Το ισχυρό πνεύμα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και να ανοίξουμε νέες κατευθύνσεις στη ζωή μας.

Τί μας αφηγείται η δική σας παράσταση;

Η παράσταση μας είναι έντονα επηρεασμένη από το butoh και κεντρικό της θέμα οποίας είναι οι σκιές μας και οι σκιές των άλλων. Ο τίτλος «6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα» προέρχεται από το ναυτικό όρο που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το λυκόφως και το λυκαυγές. Το λυκόφως και το λυκαυγές χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο φως και την απουσία σκιών. Σε διαφορετικά μεγέθη και κατευθύνσεις, οι σκιές μας περιβάλλουν όλο το εικοσιτετράωρο -εδώ εννοούμε τη σκοτεινή, άγνωστη πλευρά μας- με εξαίρεση τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και της χαραυγής. Έτσι, το λυκόφως και το λυκαυγές αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία ως σύμβολα της στιγμής που μπορούμε να αντικρίσουμε τον εαυτό μας και τα πράγματα γύρω μας με μια μοναδική καθαρότητα, χωρίς τίποτα να τα σκιάζει και να μας σκιάζει. Ανάμεσα όμως σε αυτές τις δύο στιγμές του καθαρού βλέμματος, την αρχή και το τέλος της ημέρας, παρεμβάλεται η ημέρα αυτή καθεαυτή, ώρες που είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τη σκιά μας και τις σκιές των άλλων. Έτσι και στην παράσταση παρακολουθούμε την πάλη της γυναίκας με την άγνωστη πλευρά του εαυτού της και των άλλων, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει και να συνδεθεί μαζί τους η και με τον ίδιο της τον εαυτό. Υπάρχει μία κυκλικότητα στον όρο «6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα», καθώς η χαραυγή πάντα ακολουθεί το λυκόφως και πάλι το λυκόφως έρχεται μετά τη χαραυγή. Η ίδια κυκλικότητα που υπάρχει στην ημέρα υπάρχει και στη ζωή μας. Όπως εναλλάσσονται το σκοτάδι και το φως μέσα στην ημέρα, έτσι και στη ζωή μας υπάρχει μία διαρκής εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι και πάλι στο φως. Και κάθε φορά που ένας κύκλος φτάνει στο τέλος, ένας νέος κύκλος ξεκινά, ποτέ ίδιος με τον προηγούμενο. Συνδέω στο έργο αυτές τις πλευρές και με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής μας, όταν τέτοιες πλευρές οδηγούν σε τραγικά συμβάντα στις ζωές όλων μας. Νιώθω ότι καθένας μας οφείλει για το καλό του εαυτού του και του συνόλου να φωτίσει αυτές τις πλευρές και να ελέγξει τις αρνητικές τάσεις του.Αυτή θεωρώ είναι η ελπίδα μας, και αυτό επιθυμώ να μοιραστώ με τους θεατές.

Ελλάδα και Ιαπωνία ενώνονται στην παράστασή σας. Τί συνδέει τις δυο χώρες και τους δυο λαούς, τί τους χωρίζει;

Βασικά στην παράσταση ενώνονται 4 κουλτούρες, η Γιαπωνέζικη με τη Yumiko Yoshioka, η μεξικάνικη με τον χορευτή σύγχρονου χορού - άλλη μια μίξη,butoh με σύγχρονο χορό - Ruben Antoniano Villalobos. Η Ρένα Κωνσταντάκη είναι μισή Ελληνίδα μισή Γερμανίδα. Στην ερώτηση για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, μπορούμε να πούμε κατ' αρχάς οτι εμείς σαν καλλιτέχνες που μας ενδιαφέρει η αλληλεπίδραση, τροφοδοτούμε η μία την άλλη. Μέσα απο τη διαφορετικότητα εμπλουτιζόμαστε, οι Ελληνες μπορούν π.χ. να μάθουν απο τη Γιαπωνέζικη αίσθηση της ακρίβειας, την αγάπη για τη λεπτομέρεια, την εγκαρτέρηση, οι Ιάπωνες πάλι μπορούν να μάθουν από το μεσογειακό τεμπεραμέντο, τον αυθορμητισμό, την αίσθηση φιλοξενίας κ.α. Ενα σημαντικό επίπεδο σύνδεσης των δύο χωρών βρίσκεται στην αρχαιότητα. Και οι δύο είναι χώρες με πλούσια και μακραίωνη ιστορία, με αρχαίους πολιτισμούς εξαιρετικά εξελιγμένους στη γνώση, τη φιλοσοφία και την υψηλή αισθητική αντίληψη. Και οι δύο λαοί φέρουν στα κύτταρά τους αυτές τις μνήμες. Το butoh μας βοηθάει να θυμόμαστε αυτές τις πολύτιμες πηγές. Ο ορίζοντάς μας ανοίγει μέσα από αυτή τη δημιουργική ανταλλαγή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σύλληψη: Ρένα Κωνσταντάκη, χορογραφία: Ρένα Κωνσταντάκη / Γιουμίκο Γιοσιόκα, μουσική σύνθεση: Σοφία Κουμπλή, σκηνογραφία: Μαρία Χανιωτάκη, επιμέλεια σκηνικού: Τάσος Παπαιωάννου, κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, σχεδιασμός video: Λουίζος Ασλανίδης/ Φάνης Καραγιώργος. Χορεύουν οι Γιουμίκο Γιοσιόκα / Ρούμπε Αντονιάνο Βιλαλόμπος (δείτε περισσότερα στο ) ΙΝFO Στις 2-4/12, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, προπωλήσεις: 2103418579 και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC, τιμές: €15-10.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "α" με τους πρωταγωνιστές του "Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο"

Συναντήσαμε στην Αθήνα τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τα σπουδαία αδέρφια μπασκετμπολιστών στην ταινία της Disney για τη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/06/2022

Μαρίνα Σάττι, πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς ένα δίσκο;

Με αφορμή την παρουσίαση του ντεμπούτου της, "Yenna", στον Κήπο του Μεγάρου (1/7), η πολύπλευρη τραγουδίστρια μιλάει για τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας, τη συνύπαρξη της παράδοσης με την urban κουλτούρα και τα καλοκαιρινά της σχέδια.

Δημήτρης Σωτάκης: "Θα ευχόμουν να λείψει η υστερία..."

Ο μοναδικός, ίσως, Έλληνας κινεζόφωνος συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματός του "Μισή καρδιά".

Δανάη Στράτου: "Δεν είναι η "ανθρώπινη δράση" που σκοτώνει τον πλανήτη, είναι το ολιγαρχικό εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε"

Η δημιουργός της εμβυθιστικής εγκατάστασης "Burning Issues-Merimbula", που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μας μίλησε για το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς της έκθεσής της, τον τρόπο που προσεγγίζει τα έργα της και τη σημασία της προβολής περιβαλλοντικών κρίσεων μέσα από την τέχνη.

Νάντια Κοντογεώργη: "Βάζοντας χιούμορ στη δραματικότητα έχεις όλα τα χρώματα της ζωής"

Η ταλαντούχα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ "Mamma mia!" που κάνει πρεμιέρα στο City Garden Festival by Christmas Theater, με την υπογραφή της Θέμιδας Μαρσέλλου και 30μελή θίασο.

Κατερίνα Γρέγου: "Στο ΕΜΣΤ θέλουμε να καλλιεργήσουμε την "ιστορική συνείδηση" παρά την "εθνική""

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ γύρω από την έννοια του κράτους, τις πολιτικές του έθνους και το ρόλο του εθνικού μας μουσείου.

Greek Sting Fan Club: "Οι Scorpions μέχρι και τα mid 90s ήταν μια καλολαδωμένη μηχανή που μας έδινε το ένα διαμάντι μετά το άλλο"

Ο Χρήστος Κάππας, μέλος του fan club των Scorpions στην Ελλάδα, μίλησε στον Χάκο Περβανίδη για τη σχέση αγάπης του ελληνικού κοινού με τους θρυλικούς Σκορπιούς με αφορμή το live τους στις 6 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ με προσκεκλημένο τον Alice Cooper.