Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το όραμα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την οικοδόμηση ενός πολυεπίπεδου πολιτιστικού κέντρου που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του ομώνυμου πάρκου, ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2009. Μία επταετία αργότερα, το ΚΠΙΣΝ άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, διασταυρώνοντας το περιβάλλον με τον πολιτισμό σε ένα καταπράσινο αστικό πνεύμονα στο Δέλτα Φαλήρου, που διασχίζεται από ένα εντυπωσιακό τεχνητό κανάλι. Μουσικά events, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, πολιτιστικά φεστιβάλ και επιμορφωτικές εκδηλώσεις έχουν αναδείξει τον χώρο σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμού και αναψυχής.

Εκθέσεις

Claudia Wieser. Surroundings

  • Γλυπτική

Η Claudia Wieser, εικαστική δημιουργός με έδρα το Βερολίνο, με την επιβλητική γεωμετρία των έργων της θέτει ερωτήματα γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της τέχνης και του design. Με τις γλυπτικές της εγκαταστάσεις δημιουργεί επιδραστικά περιβάλλοντα, χώρους για συναναστροφή και εξερεύνηση. Στην έκθεση, τα γεωμετρικά γλυπτά της Wieser αντλούν έμπνευση από τον μοντερνισμό και εξετάζουν το σημείο τομής της τέχνης με τα χρηστικά αντικείμενα -της αισθητικής και της λειτουργικότητας, εκεί, όπου η τέχνη, άλλη μια φορά, συναντιέται με τον δημόσιο χώρο. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί μία υπαίθρια σκηνή, σχεδιασμένη στην άκρα λεπτομέρεια, επενδυμένη με περισσότερα από 1.800 κεραμικά πλακίδια, τα οποία έχουν με προσοχή ζωγραφιστεί στο χέρι από την καλλιτέχνιδα στο studio της στο Βερολίνο.

Η έκθεση είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο

  • Εως: 16/11

Μαριλένα Γρίσπου. Safe Space

  • Φωτογραφία

Μέσα από μια σειρά 50 φωτογραφιών, η Μαριλένα Γρίσπου διερευνά με τον πιο εύστοχο τρόπο τις τόσο κεντρικές έννοιες της ψυχολογικής, συναισθηματικής και σωματικής ασφάλειας των γυναικών στη σύγχρονη εποχή. Με αφετηρία την προσωπική της εμπειρία απώλειας του "ασφαλούς χώρου", η Γρίσπου καταγράφει φωτογραφικά την αναζήτηση και την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της αίσθησης μέσα από 25 γυναικεία πορτραίτα, όπου αποτυπώνεται η σχέση τους με τον εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό τους κόσμο. Το φωτογραφικό αυτό πρότζεκτ καλεί το κοινό να αναλογιστεί τη δική του σχέση με την ασφάλεια και τους παράγοντες που μπορούν να την απειλήσουν ή να την ενισχύσουν.

Η έκθεση είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο

  • Εως: 29/06

Simone Leigh: Ανατομία της Αρχιτεκτονικής

  • Γλυπτική

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Simone Leigh έχει δημιουργήσει ένα πολύπλευρο έργο που περιλαμβάνει γλυπτική, βίντεο και εγκαταστάσεις, με πυρήνα τη διαρκή διερεύνηση της μαύρης γυναικείας ταυτότητας και των προσλήψεών της. Στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ τοποθετεί τρία γλυπτά από μπρούντζο, τα Vessel, Bisi και Herm, τα οποία εντυπωσιάζουν με την αφαιρετική μορφή τους, χαρακτηριστικά δείγματα του έργου της καλλιτέχνιδας, η οποία συχνά στο έργο της συνδέει το γυναικείο σώμα με δοχεία οικιακής χρήσης ή αρχιτεκτονικά στοιχεία, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε παραγνωρισμένες ιστορίες φροντίδας, μόχθου ή και κατανάλωσης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο

  • Εως: 31/10