Λούβρο: Αυξήσεις στα εισιτήρια και μεγάλες αλλαγές στο διάσημο μουσείο

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μία «νέα αναγέννηση» στο Μουσείο του Λούβρου.

Λούβρο, Παρίσι © shutterstock

Μία νέα εποχή για το Μουσείο του Λούβρου προμηνύει ο Εμανουέλ Μακρόν με τις ανακοινώσεις που έκανε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, επισκεπτόμενος το διάσημο παριζιάνικο κτίριο.

Μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του μουσείου, Laurence des Cars, για την ανάγκη συντήρησης του πλέον παραμελημένου Λούβρου, ο Μακρόν ανακοίνωσε τη "Νέα Αναγέννηση" (New Renaissance) που, σύμφωνα με εκπροσώπους του Γάλλου προέδρου, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 700-800 εκ. ευρώ. Ο Laurence des Cars είχε ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο ότι ο αριθμός επισκεπτών αλλά και οι υποδομές του κτιρίου δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία του. Ειδικά όσον αφορά τον χώρο όπου φιλοξενείται η "Μόνα Λίζα", η εμπειρία θέασης είναι τρομερά δυσάρεστη για τους περισσότερους, καθώς το έργο αποτελεί τη δημοφιλέστερη ατραξιόν του μουσείου και οι επισκέπτες συχνά συνωστίζονται για να τραβήξουν φωτογραφίες και να δουν τον πίνακα μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας εισόδου στην ανατολική πτέρυγα του μουσείου, καθώς και την προσθήκη επιπλέον χώρων και την κατασκευή ενός ειδικά σχεδιασμένου δωματίου όπου θα εκτίθεται η "Μόνα Λίζα". Το διάσημο έργο του Ντα Βίντσι θα είναι διαθέσιμο στο κοινό με την αγορά ενός επιπλέον, ειδικού εισιτήριου.

Στους καινούργιους χώρους θα περιλαμβάνεται μία εκθεσιακή γκαλερί και αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακόμη, προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του κτιρίου και την παροχή εγκαταστάσεων όπως τουαλέτες, εστιατορίου και ξεκούρασης. 

Αυτές οι μεγάλες αλλαγές υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2031 και, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα σε 12 εκατομμύρια (το 2023 η συνολική επισκεψιμότητα στο Λούβρο ήταν 8.9 εκατομμύρια).

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του εισιτηρίου για τουρίστες εκτός της Ε.Ε., με σκοπό τη χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου. Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026. Η χρηματοδότηση για τη "Νέα Αναγέννηση" θα γίνει επίσης μέσω δωρεών και χορηγιών του μουσείου με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι.

Αρκετοί θεώρησαν τη "Νέα Αναγέννηση" ως ένα μη ρεαλιστικό πρότζεκτ, καθώς το γαλλικό κράτος δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα έργα για την ανακαίνιση του μουσείου. Τα σωματεία των εργαζομένων στο Λούβρο επίσης εξέφρασαν παράπονα, τονίζοντας ότι το μουσείο δεν έχει επενδύσει καθόλου στη συντήρησή του την τελευταία τετραετία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.