Ας εξερευνήσουμε το εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη

Το σπίτι, εργαστήριο και μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει ένα νέο αφιέρωμα.

Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης

Ο Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989) υπήρξε ένας από τους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του με πολύπλευρο έργο, με την έρευνά του στη ζωγραφική, τη σκηνογραφία, τα κείμενά του να εκτείνεται σε περισσότερες από εφτά δεκαετίες.

Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριο του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. Στο ισόγειο ήταν οι προσωπικοί του χώροι, στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του και άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό, το 1982.Δώρισε στο Ίδρυμα 5.000 έργα του, το σπίτι του και το πλούσιο αρχείο του. Το ονόμαζε ο ίδιος Μουσείο Αμαρουσίου και διοργάνωνε  και επιμελούταν τις εκθέσεις που γίνονταν σε αυτό ως τον θάνατό του, το 1989. 

Άφησε ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του. Η έκθεση καλωσορίζει τον επισκέπτη με αδημοσίευτο αρχειακό υλικό από τη ζωγραφική του έρευνα, τις παραστάσεις του, την αλληλογραφία και το σπίτι του. 

Προκειμένου για μια πιστή απόδοση, ακόμα και ως προς το πώς χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους κι ακουμπισμένα στο πάτωμα, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν τα πραγματικά. Εκτίθενται  λοιπόν πιστά αντίγραφά τους , σε φυσικό μέγεθος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, προσωπικά του αντικείμενα αφημένα ελεύθερα στο χώρο όλα με μια διάθεση ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης, από το 1965 ως το  1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι. Στο δώμα κατασκεύασε δύο φεγγίτες στο ταβάνι για να ζωγραφίζει και να φωτογραφίζει τα μοντέλα του με φωτισμό από πάνω. Εκτίθενται φωτογραφίες που τραβούσε σε αυτόν τον χώρο ο καλλιτέχνης και τα αντίγραφα των έργων που πραγματοποίησε με τα μοντέλα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για γονείς και παιδιά. 

Info: Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος: €5

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αφού υπάρχει το ΕΜΣΤ, τι χρειάζεστε…

Σκέψεις με αφορμή τα τρία χρόνια της νέας εποχής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
18/09/2025

Από το δέρμα ως το σπίτι: Πώς ορίζεις σήμερα την "κατοικία";

Η Μαρία Λουίζου φτιάχνει γλυπτά που πραγματεύονται το ζήτημα της κατοικίας.

Πήγαμε στο 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου και σου δίνουμε 6 λόγους για να πας κι εσύ

Επισκεφθήκαμε ένα σούρουπο το Πεδίον του Άρεως και είδαμε όλα όσα έχει να προσφέρει η φετινή διοργάνωση. Πρόλαβέ τη έως Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.

Μάθε την Ιστορία των Εξαρχείων μέσα από την ιστορία ενός κτιρίου

Μη χάσεις τη δωρεάν περιήγηση σε ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια του κέντρου.

Μια ιδιαίτερη εικαστική διαδρομή στον Πύργο Μπαζαίου

"Το νήμα που μας ενώνει" είναι ένα συνεργατικό πρότζεκτ από τους Μαρία Γρηγορίου και Γιάννη Παπαδόπουλο.

Όλα όσα δεν θα χάσουμε στο 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου ως τη λήξη του

Δείτε τις εκδηλώσεις (στρογγυλά τραπέζια, θέατρο σκιών, συναυλία, παιδικό εργαστήρι) που θα γίνουν στο Πεδίον του Άρεως ως και 21 Σεπτεμβρίου.

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Stanley Whitney επιστρέφει στην Ελλάδα

Ο Whitney είχε παρουσιάσει έργα του στη χώρα μας στο πλαίσιο της Documenta 14, το 2017.