"Η φυγή": Μία προσωπική κατάθεση για τη Μικρασιατική Εκστρατεία παρουσιάζεται στον Ιανό

Η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Γ. Κιουσόπουλου.

Η φυγή βιβλίο

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Γ. Κιουσόπουλου, με τίτλο "Η φυγή".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά,
  • Γιώργος Γεννηματάς, Πρέσβης ε.τ.
  • Δημήτριος Κιουσόπουλος, Δημοσιογράφος, Επιμελητής του βιβλίου
  • Τάκης Κιουσόπουλος, Εισηγητής- Συντονιστής
 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του Ιανού. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο ∆ημήτριος Κιουσόπουλος ανήκε σε μια γενιά Ελλήνων, γεννημένων γύρω στο 1900, που έζησε σχεδόν όλους τους μεγάλους πολέμους: τους Βαλκανικούς, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, την εκστρατεία στην Ουκρανία, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Β΄ Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο. Το συγκλονιστικό κείμενό του κρατά ακόμα τη μυρωδιά από την καθημερινή επαφή με τον θάνατο, τις στερήσεις και τις ταλαιπωρίες, που αποτέλεσαν μέρος και της δικής του, προσωπικής πορείας. Το βιβλίο του, που γράφτηκε το 1972, δεν αποτελεί μια νωπή μαρτυρία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τη δική του μοναδική και αξιομνημόνευτη εμπειρία με ορισμένες μεταγενέστερες προσθήκες,κρατώντας σχεδόν αναλλοίωτη την αμεσότητα των περιγραφών, παρεμβάλλοντας συμπεράσματα για την ελληνική πολιτική κουλτούρα και τις χρόνιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους από τότε μέχρι και σήμερα, τα οποία –πάνω από έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή– παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα. 

Με χαρακτηριστική αμεσότητα, η πένα του και ο φορτισμένος συναισθηματικός του κόσμος ξεδιπλώνονται στο χαρτί και συνθέτουν με γλαφυρό τρόπο τις μέρες και τις νύχτες αυτού του έπους που παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πεπρωμένου. 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτριος Κιουσόπουλος γεννήθηκε το 1897 στην Ανδρίτσαινα. Το 1915 αποφοίτησε από το γυμνάσιο και εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1917 στρατεύτηκε για πρώτη φορά και το 1921 στάλθηκε στη Μικρά Ασία, όπου παρέμεινε μέχρι την αποχώρηση του ελληνικού στρατού τον Σεπτέμβριο του 1922, και κατόπιν στη Στρατιά του Έβρου, από όπου αποστρατεύτηκε οριστικά τον Σεπτέμβριο του 1923. Μεταξύ των επιστρατεύσεων, εργάστηκε το 1920 ως δόκιμος οικονομικός υπάλληλος στο ταμείο Κορίνθου και το 1923 ως μόνιμος στο ταμείο Ανδριτσαίνης. Το 1924 πήρε το πτυχίο της φιλολογίας και το 1925 διορίστηκε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Εργάστηκε σε διάφορα σχολεία, κυρίως στην Αθήνα. Συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής Α΄ τάξεως από την Πτολεμαΐδα το 1952 και συνέχισε σε ιδιωτικά σχολεία. Εξέδωσε το περιοδικό Ολυμπιακά Χρονικά, ασχολήθηκε με τη μετάφραση αρχαίων συγγραφέων, τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων, μονογραφιών, κ.ά. Η Φυγή γράφτηκε το 1972 και είναι το μόνο γνωστό αφηγηματικό του έργο. Έφυγε από τη ζωή το 1989.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Keiko: Ένα νέο βιβλιοπωλείο ανοίγει στο Παγκράτι

Το ολοκαίνουργιο βιβλιοστέκι συστήνεται στη γειτονιά με ένα soft launch.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/12/2025

Τρία νέα βιβλία που κινούν το ενδιαφέρον από τις εκδόσεις Πατάκη

Ένα μυθιστόρημα που μιλά θαύματα, ένα βιβλίο για τον παραξοδογράφο ποιητή Ε. Χ. Γονατά και νέες αποδόσεις του Ευριπίδη είναι οι νέες εκδόσεις που ξεχωρίσαμε.

"Εν τω σκότει εφαίνετο φως": Μία μυσταγωγική έκθεση με αφετηρία τον Παπαδιαμάντη

Σύγχρονοι καλλιτέχνες εξερευνούν όλες τις σκοτεινές πτυχές που διατρέχουν το σύμπαν του θρυλικού λογοτέχνη.

Η νέα έκθεση της Ρεβέκκας Καμχή σε καλεί να δεις τα σαλόνια "αλλιώς"

Το Ανοιχτό Σπίτι μας καλεί να βιώσουμε την έκθεση ως φιλοξενία.

Friedrich Dürrenmatt: Εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 35 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα

Τριάντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Friedrich Dürrenmatt, μιας από τις πιο εμβληματικές και ανήσυχες μορφές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, το έργο του επιστρέφει με νέα δύναμη, η φωνή του ακούγεται ξανά – αιχμηρότερη και πιο επίκαιρη από ποτέ.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/12)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.