"Idées Fixes": Πώς οι εμμονές νοηματοδοτούν τη ζωή μας

Σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντώνται στην Crux και μελετούν έμμονες ιδέες.

Idées Fixes Δημήτρης Χρηστίδης Δημήτρης Χρηστίδης, Untitled (green soup), 2000, Acrylics on canvas, 20 x 25cm

Στις 14 Ιουνίου, η γκαλερί Crux παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Idées Fixes: Τα πράγματα". Έμμονες ιδέες και πράγματα, ή πως οι εμμονές και οι προσωπικές αφηγήσεις νοηματοδοτούν εκ νέου καθημερινά και οικεία αντικείμενα. Μια σειρά αντικειμένων από το περιθώριο της καθημερινότητας ή της αντίληψής μας μετατρέπονται σε "πράγματα" που φέρουν μυθολογίες, συναισθηματικό φορτίο, αφηγούνται μια προσωπική ή συμβολική ιστορία και μεταμορφώνονται τελικά σε λογοτεχνικούς ήρωες. Ξεπερνούν το λειτουργικό τους ρόλο και τοποθετούνται σε απροσδόκητα πλαίσια.

O ορισμός idée fixe, ο οποίος περιγράφει τη χρήση επαναλαμβανομένων μοτίβων σε ένα λογοτεχνικό έργο, έχει χρησιμοποιηθεί από την ψυχολογία για την υποδήλωση εμμονικών σκέψεων που επηρεάζουν και καθορίζουν την συμπεριφορά μας. Αρκετές φορές το εμμονικό υποκείμενο στρέφεται προς την αναζήτηση ενός εξωτερικού ερεθίσματος το οποίο πηγάζει από την μορφή ενός φυσικού αντικειμένου. Το τετριμμένο και καθημερινό αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί σε φετίχ, η αλλιώς σε ένα "πράγμα" με ιδιαίτερη σημασία. Η θεωρία των πραγμάτων (thing theory), με αφετηρία τον Heidegger και κύριο σύγχρονο εκφραστή της τον Bill Brown, αναλύει την σημασία των αντικειμένων και τους συσχετισμούς τους με τους ανθρώπους.

Idées Fixes Παναγιώτης Κεφαλάς
Παναγιώτης Κεφαλάς, "Telephone", 110x190 εκ, λάδι σε καμβά, 2024
Idées Fixes Νίκος Καναρέλης
Νίκος Καναρέλης, "Balance", 2019, oil on canvas

Οι αλλεπάλληλοι αυτοί συσχετισμοί υποκειμένου-αντικειμένου περιλαμβάνουν και την αδιάρρηκτη διασύνδεση του καλλιτέχνη με τα πράγματα που εισέρχονται στο πεδίο της παρατήρησης του. Η παραστατική τέχνη συγκεκριμένα έχει την δύναμη να μετουσιώνει τα αντικείμενα μέσω μια ειδικής και αναπάντεχης νοηματοδότησης τους. Για την ομαδική έκθεση "Idées Fixes: Τα πράγματα" η γκαλερί Crux επιλέγει ζωγραφικά, κυρίως, έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που τοποθετούν "τα πράγματα" στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους και τις δικής μας προσοχής.

Idées Fixes Δημήτρης Χρηστίδης
Δημήτρης Χρηστίδης, "Nature morte with compressors", 2004, Acrylics on canvas, 24 x 30 cm.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ευγενία Αποστόλου, Βαγγέλης Γκόκας, Εύη Ζαμπέλη, Νίκος Καναρέλης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Μελίνα Μόσλαντ, Φωτεινή Πούλια, Άννα Σαμαρά, Δημήτρης Φραγκάκης, Δημήτρης Χρηστίδης, Poka-Yio

Εγκαίνια: 14/6 (7 μ.μ.)

Info: Crux | 14/6-27/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Crux Galerie

Σέκερη 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μία μεγάλη έκθεση για τη Φρίντα Κάλο ανοίγει στην Αθήνα

Μία έκθεση που σε προσκαλεί να βυθιστείς στο σύμπαν της εμβληματικής καλλιτέχνιδας.

"Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα": Ένα καθηλωτικό συλλογικό έργο τέχνης

Αυτή η άκρως συγκινητική, υποδειγματικά υλοποιημένη και ερμηνευμένη παραγωγή αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν πρώτης τάξης.

Βιντσέντζο Λατρόνικο: Η πολιτική ματαίωση, η μοναξιά και το υπαρξιακό αδιέξοδο των millennials

Ο Ιταλός συγγραφέας συζήτησε για το gentrification, την πράξη της συλλογικότητας, αλλά και τη συγγραφική διαδικασία γύρω από το best-seller βιβλίο του "Η τελειότητα".

Υποδεχόμαστε τον Φλεβάρη με νέες προτάσεις ανάγνωσης από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Από συγκλονιστικά μυθιστορήμα μέχρι οδηγούς για μία καλύτερη ζωή: πέντε νέες προτάσεις για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, που αξίζει να διαβάσετε.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/01-01/02)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Το βιβλίο ωφελεί σοβαρά την υγεία

Με αφορμή το 29ο Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος (έως 15 Φεβρουαρίου), συγκεντρώσαμε τέσσερις λόγους που η ανάγνωση στη σύγχρονη εποχή "κάνει καλό".