Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Alaya

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 είναι αφιερωμένη στη μέγιστη συμβολή των μουσείων στην εκπαίδευση και την έρευνα. Ο χώρος πολιτισμού ALAYA, το νέο πολιτιστικό σπίτι του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής και Περιχώρων, συμμετέχει στη γιορτή παραμένοντας ανοικτή και ενθουσιασμένη να δεχτεί τους επισκέπτες στο μεγάλο ταξίδι των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Προσφυγιάς.

"Ο μουσεφίρ-οντάς ήταν μεγάλος, όπως η καρδιά μας, να χωράει τον κόσμο, ν’ ανοίγει φιλόξενα στον ξένο, τον περαστικό, το μουσαφίρη, σταλμένος από το Θεό ήτανε, έτσι το ξέραμε πάππου προσπάππου" (από το βιβλίο του Βάσου Η. Βογιατζόγλου, Η Αλάια της Μ. Ασίας).

Στη διάθεση του κοινού θα είναι η σύγχρονη εικαστική φωτογραφική έκθεση του φωτογράφου Νίκου Ζαφειρόπουλου "Κοίταξε Πίσω/Look Back", με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών, φωτογραφημένοι μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας, καθώς και η εκτενής συλλογή πλούσιου τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα και της αδελφοποίησης του Δήμου Νέας Ιωνίας με την πατρογονική τους γη, τη σημερινή Αλάνυα.

Νίκος Ζαφειρόπουλος Look Back
Νίκος Ζαφειρόπουλος, "Κοίταξε Πίσω/Look Back"

Παράλληλα, σε διαρκή προβολή για τους επισκέπτες θα είναι τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ "Αλάγια, Άγιος Γεώργιος, Δοξαστικά Έθιμα", "Παναγιά Πισσιδιώτισσα" και "Αλάγια – Αττάλεια – Ποδαράδες – Ταύρος: Οι πρώτοι οικισμοί" σε παραγωγή του Συνδέσμου και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού και αφηγήτριας Κωνσταντίνας Σόγια.

Τέλος, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει για πρώτη φορά από κοντά 12 σπάνια ιερατικά βιβλία στα καραμανλίδικα, τα οποία το 1922 διέσωσε από τις εκκλησίες της Αλάγιας ο δικηγόρος Δημήτριος Σαράφογλου και πρόσφατα δώρισε στον Σύνδεσμο Αλαγιωτών και την ALAYA ο εγγονός του, Δημήτρης Σαράφογλου.

Η φετινή γιορτή των Μουσείων συμπίπτει με την πρόσφατη δικαίωση του αγώνα των προσφυγικών σωματείων και φορέων για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ένα αίτημα πάγιο, αυτονόητο και συνεχές, που βρήκε επιτέλους την εκπλήρωσή του τη φετινή χρονιά, εκατό και πλέον έτη μετά.

Για εκατό και πλέον έτη, τα Μικρασιατικά Σωματεία και Φορείς σε όλη την ελληνική επικράτεια κράτησαν και κρατούν αναμμένη τη Φλόγα της Μνήμης, αναδεικνύουν τον απαράμιλλο Μικρασιατικό Πολιτισμό, ανοίγουν δρόμους συμφιλίωσης και αδελφοποίησης και, προπαντός, δεν ξεχνούν. Φέτος, η Ελληνική Πολιτεία πραγματοποίησε μία ουσιαστική ενέργεια τιμής στο συλλογικό ιστορικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και θέτει τις συνθήκες της θεσμικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσέγγισης σε διεθνές επίπεδο.

Η ALAYA, Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία, στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες στο 213 047 8534.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα δικαιώματα των νεότερων γενεών αποτυπώνονται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Μία έκθεση από τα παιδιά του Εργαστηρίου Πολιτισμού και του Εφηβικού Δικτύου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/12/2025

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φοράει τα γιορτινά του

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο μουσείο της Ερατοσθένους.

"Μίτοι για την εποχή μας": Παράλληλες εκδηλώσεις στην έκθεση του Λόφος art project

Το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τα έργα των 42 σύγχρονων καλλιτεχνών.

Χριστουγεννιάτικο Σάββατο στο Μουσείο Μπενάκη: Μια ολοήμερη γιορτή τέχνης, δημιουργίας και εμπειριών

Ξεναγήσεις, εργαστήρια για παιδιά, εντυπωσιακή performance και γιορτινές αγορές σας περιμένουν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο μουσείο.

Όλες οι γιορτινές δράσεις που θα ζήσουμε στα μουσεία της Αθήνας

Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ευφάνταστες δράσεις την περίοδο των γιορτών.

Ποιος σταθμός του μετρό μεταμορφώνεται για τα Χριστούγεννα με βιβλιο-δράσεις;

Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με βιβλία, μια δανειστική βιβλιοθήκη και δράσεις για παιδιά φέρνουν γιορτινό αέρα στο μετρό.

Το Domatio γεμίζει με έργα τέχνης για δύο σαββατοκύριακα

Μία νέα ομαδική έκθεση που εστιάζει στη συνάντηση, την ανταλλαγή και την καλλιτεχνική σύνδεση.