"Τhe impermanence of beauty": Η αμφισβήτηση και αναζήτηση για την ουσία του ανθρώπινου αποτυπώματος

Οι εικόνες του Βαγγέλη Βαγγελάτου αναδύονται ως ατέλειωτες εικαστικές συνθέσεις, όπου οι επεικονίσεις του είναι περισσότερο μια επιδεικτική κινητικότητα παρά μια σταθερή οπτική.

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει για δεύτερη φορά τον Βαγγέλη Βαγγελάτο στην ατομική έκθεση "Τhe impermanence of beauty" (Η παροδικότητα της ομορφιάς), που εγκαινιάζεται την Τρίτη, 9 Απριλίου (7-10 μ.μ.).

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

"Στην κοσμοθεωρία του Βαγγέλη Βαγγελάτου, η ομορφιά δεν είναι μια σταθερή οντότητα, αλλά μια απόκοσμη εκδήλωση της ανθρώπινης εμπειρίας", όπως λέει η επιμελήτρια και εικαστικός, Nιόβη Κρητικού. "Μέσα από τα εκφραστικά του έργα, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον πολύπλοκο τρόπο πρόσληψης των τοπίων και της φύσης, αποτυπώνοντας την αναντικατάστατη αλληλεπίδραση μεταξύ της παρούσας στιγμής και της απόλυτης μεταβολής.

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

Οι εικόνες του Βαγγελάτου αναδύονται ως ατέλειωτες εικαστικές συνθέσεις, όπου οι επεικονίσεις του είναι περισσότερο μια επιδεικτική κινητικότητα παρά μια σταθερή οπτική. Η αισθητική του εξπρεσιονισμού, που προσκαλεί στη μελέτη του τοπίου με συμβολικά μέσα, αντικατοπτρίζει την παροδικότητα και την αποσυνθετική φύση της ομορφιάς. Ταυτόχρονα, τα έργα της ενότητας κινούνται σε ανοιξιάτικες χρωματικές αναφορές και παστέλ συνδιασμούς που δημιουργούν έναν σύγχρονο τρόπο πρόσληψης της ζωγραφικής, καθώς φέρει στοιχεία που διεγείρουν τις αισθήσεις.

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

Στα έργα του, η χειρονομία της γραφής του και τα στοιχεία της προσωπικής του εμπειρίας, αναμειγνύονται με την κοινωνική του αντίληψη, δημιουργώντας έναν χορό που εκφράζει την αμφισβήτηση και την αναζήτηση για την ουσία του ανθρώπινου αποτυπώματος. Ο ίδιος διακρίνει την αλήθεια μέσα από την αντίφαση, καταγράφοντας τις απρόβλεπτες αλλαγές και τις παραλλαγές της ζωής. Το αποτέλεσμα της δουλείας του είναι πλούσιο σε αντιθέσεις και αντιφάσεις με σκοπό να τονίσει την πολυδιάστατη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας, περιγράφοντας έναν κόσμο που δεν μπορεί να περιοριστεί σε μονοδιάστατες ερμηνείες.

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

Η ουσία που διέπει τον ίδιο τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, αποτελεί ένα πολύπλοκο μωσαϊκό αντιθέσεων. Ανάμεσα στον Διόνυσο και τον Απόλλωνα, αναζητούμε την αλήθεια μέσα στο χάος και την τάξη, στην ευφυΐα και την έκσταση, στην ανθρώπινη αδυναμία και την αθανασία της δημιουργίας. Εδώ, η ομορφιά είναι παροδική και αφορά στην πολυδιάσταση εμπειρία της. Με αναφορές στον παραδοσιακό χορό Butoh αλλά και σε ποικίλλα ερεθίσματα από μέρη του κόσμου ο εικαστικός μας καλέι σε ένα επικοινωνιακό ταξίδι γεμάτο αναφορές.

Βαγγέλης Βαγγελάτος. Τhe impermanence of beauty

Τέλος, στον κόσμο του Βαγγέλη Βαγγελάτου, η ομορφιά αποτελεί μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης και αναζήτησης, μια παραμονή στην αλλαγή και την ανανέωση, που αντανακλά την απαράμιλλη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής."

Εγκαίνια: 9/4 (7-10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | 9-24/4 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.