Μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη

Ξεναγήσεις στο εργαστήριο των συντηρητών της ΕΠΜΑΣ προσφέρουν μια αλλιώτικη εμπειρία θέασης της σύγχρονης τέχνης.

συντήρηση του έργου C. L. Muller 30ή Μαρτίου 1814 © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτογράφηση: seagull space.

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνεχίζει τον κύκλο πρωτότυπων ξεναγήσεων που άνοιξε τον Μάρτιο του 2023, προσφέροντας και τον προσεχή Νοέμβριο και Δεκέμβριο γενική πρόσβαση στη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση του Μουσείου, προσκαλεί το κοινό κάθε ηλικίας σε μια αλλιώτικη σειρά ξεναγήσεων στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ, όπου θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει τους συντηρητές και ερευνητές της να εργάζονται in situ.

Ειδικότερα, τις Τετάρτες 1 Νοεμβρίου, 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου (ώρα 11.30 π.μ. και 1.30 μ.μ.), σε μια ωριαία δράση ανοιχτή σε όλους, οι αρμόδιοι συντηρητές, ερευνητές και επιμελητές του μουσείου θα υποδέχονται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής το κοινό, το οποίο θα μυηθεί στη διαδικασία συντήρησης και φυσικοχημικής έρευνας πάνω στο έργο του Charles Louis Lucien Muller "30ή Μαρτίου 1814", μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία του μνημειώδους αυτού έργου, αλλά και τα επιστημονικά και πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την αποκατάστασή του λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

Διαβάστε Επίσης

Επισημαίνεται ότι το έργο του Γάλλου ζωγράφου Charles-Louis-Lucien Muller "30ή Μαρτίου 1814" (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 8,4 x 4,4μ.) αναπαριστά μια ιστορική σκηνή, απεικονίζοντας την αυθόρμητη αντίδραση του λαού του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 1814, παραμονή της πτώσης του Παρισιού στις δυνάμεις της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας. Εκτίθεται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής της ΕΠΜΑΣ, αφού προηγουμένως συντηρήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Γουδή, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών, σε διαδικασία επίσης ανοιχτή στο κοινό.

Το Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης (ΕΑΘ) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων" (ακρωνύμιο ΠΡΩΤΕΑΣ, MIS- 5069984), ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, β΄ κύκλος.

Info:
Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής, Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ, επίπεδο -2
Ξεναγήσεις: 1η και 22η Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου
Ώρες: 11.30 και 1.30 μ.μ.
Αριθμός επισκεπτών: 25
Διάρκεια: 1 ώρα
Δράση που απευθύνεται: σε όλους
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο agniterlixi@nationalgallery.gr 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυτό το μυθιστόρημα θα το νιώσουν μόνο οι έφηβοι

Το "Η ανάγκη να ανήκεις" (εκδ. Ψυχογιός) είναι το ντεμπούτο της Τάνιας Παπανικολάου και ήδη από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι κάθε εφηβάκι θα το καταλάβει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/11/2026

Όλες οι νέες εκθέσεις που θα δούμε στην Αθήνα τον Νοέμβριο

Οι σημαντικότερες εικαστικές αφίξεις του μήνα, οι νέες εκθέσεις που μόλις άνοιξαν και όσες αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας για τον Νοέμβριο.

"Στις Κορυφές του Ονείρου": Η Υπερβατική τοπιογραφία της Αντιγόνης Παγώνα στην Andie Art Gallery

Ένα μυστικιστικό εικαστικό ταξίδι ανάμεσα στις οροσειρές του Μονακό, τα χιονισμένα βουνά της Ελβετίας και το απέραντο έναστρο σύμπαν.

'Meanwhile or Until next time": Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ σε ανοιχτό διάλογο με τα υλικά απομεινάρια της σύγχρονης εποχής

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Callirrhoë και ερευνά κατάλοιπα του μεταβιομηχανικού τοπίου, με αφορμή ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Αίγινα.

"Ενδιάμεσοι Κόσμοι": Η αρχιτεκτονική της μνήμης στη ζωγραφική του Σπύρου Διβάρη στη Γκαλερί Αργώ

Ένα πολυεπίπεδο εικαστικό παιχνίδι ανάμεσα στον άνθρωπο, τον χώρο και τη φύση, μέσα από την πρώτη ατομική παρουσίαση του δημιουργού.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Από τον Νοέμβριο επιστρέφει το μέτρο της δωρεάν εισόδου σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του Δημοσίου την πρώτη και την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα.

Ο Αναστάσης Μαδαμόπουλος υφαίνει μνήμες και σμιλεύει ιστορίες στο "Δίκλωνο" στο Βρυσάκι

Η έκθεση υφαντικής και γλυπτικής του Αναστάση Μαδαμόπουλου, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, συνδέει τη χειροτεχνία με τη μνήμη και τη ναυτική παράδοση.