Σύγχρονη λογοτεχνία και ένας πρακτικός οδηγός στις νέες εκδόσεις Πατάκη

Δείτε τους νέους τίτλους των εκδόσεων Πατάκη.

εκδόσεις Πατάκη

Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τρεις νέους τίτλους βιβλίων. Ανάμεσά τους ένα βιβλίο σύγχρονης λογοτεχνίας, ένα λογοτεχνικό δοκίμιο και ένας πρακτικός οδηγός.

Παλιές και νέες χώρες (Ισίδωρος Ζουργός)

Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες.

Το "Παλιές και νέες χώρες" είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη. Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.

Ήρωες. Η αρχαία ελληνική μυθολογία αλλιώς (Στίβεν Φράι, μτφρ. Πέτρος Γεωργίου)

O Στίβεν Φράι αφηγείται έξοχα τις δραματικές, κωμικές, τραγικές και διαχρονικές ιστορίες των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του θάρρους και της δόξας τους. Μας καλεί να επιβιβαστούμε με τον Ιάσονα στην "Αργώ" και να τον ακολουθήσουμε στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Να παρακολουθήσουμε πώς η Αταλάντη –που την ανέθρεψε μια αρκούδα– αποδεικνύεται ταχύτερη από όλους τους άντρες, αλλά την παθαίνει τελικά από λίγα χρυσά μήλα. Να αγωνιστούμε στο πλευρό του Ηρακλή, για να φέρουμε μαζί του σε πέρας τους δώδεκα άθλους, να αντικρίσουμε το παγερό βλέμμα της φρικαλέας Μέδουσας και να γίνουμε μάρτυρες της λύσης του αινίγματος της Σφίγγας από τον Οιδίποδα. Καταδιώξεις, αινιγματικοί γρίφοι, λαβυρινθώδεις διαδρομές και τρομακτικά τέρατα, ποταπές πράξεις δειλίας και μεγαλειώδη ανδραγαθήματα – οι Ήρωες μάς δείχνουν για τι πραγματικά είμαστε ικανοί εμείς οι θνητοί, τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο.

Ωχ, η μέση μου! Ο μαγικός κόσμος της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου (Γιώργος Δενδρινός)

Εκεί που όλα φαίνονται καλά σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό επίπεδο, αισθάνεσαι ξαφνικά μια μαχαιριά στη μέση και όλα πάνε περίπατο. Έχεις κι εσύ πρόβλημα με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο σου. Έχεις δισκοπάθεια ή κήλη δίσκου ή όπως αλλιώς λέγεται. Και τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι: Πώς διάβολο μου συνέβη αυτή η αναποδιά;

Τι σόι όργανο είναι αυτός ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;
Τι σχήμα έχει; Τι χρώμα; Πού είναι κρυμμένος; Τι δουλειά κάνει εκτός από το να μας βασανίζει με πόνο; Γιατί χάλασε απότομα; Γιατί φθάρηκε τόσο νωρίς; Μήπως μπορώ να τον αντικαταστήσω με κάποιο ανταλλακτικό;

Ο Γιώργος Δενδρινός, γιατρός ορθοπαιδικός, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, προσεγγίζει με ευφάνταστο τρόπο ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και οδηγεί συχνά τους πάσχοντες στο χειρουργικό τραπέζι. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δραματικές κορόνες και με άφθονη δόση χιούμορ, εξηγεί με παραστατικότητα τις λειτουργίες που επιτελεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, αποδομεί τους μύθους που περιβάλλουν τη δισκοπάθεια και εξερευνά τις πιθανές λύσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση "Youths" διαπραγματεύεται την έννοια της "νεανικότητας"

Οι δέκα καλλιτέχνες/νιδες/α που συμμετέχουν στην εικαστική έκθεση αναζητούν τις υποκειμενικές τους ταυτότητες και διαμορφώνουν προτάσεις στην κοινή συνθήκη μιας έκθεσης που θέλει να πετύχει νέες συνθέσεις και να ανοίξει λόγους και διαλόγους συνύπαρξης αλλά και πρόκλησης

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Ο "Ελληνικός Κόσμος" γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δύο ξεχωριστές δωρεάν δράσεις

Με μία παραγωγή εικονικής πραγματικότητας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Smart Subs και με την έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη συμμετέχει ο "Ελληνικός Κόσμος" στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Εκεί που γεννήθηκαν οι θρύλοι": Κορυφαίοι σταρ της Ευρώπης μοιράζονται άγνωστες ιστορίες από τα ανοιχτά γήπεδα που μεγάλωσαν

Οι θρύλοι που σήκωσαν τρόπαια, γνώρισαν τη δόξα και έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο μπάσκετ, αλλά και οι ήρωες της γειτονιάς, επιστρέφουν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, με την υπογραφή του Γιάννη Σταυρουλάκη.

Επιγραφικό Μουσείο και This Is Athens City Festival γιορτάζουν μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του φετινού εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

"Alone": Μία εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά γίνεται τόπος εικαστικής εξερεύνησης

Η νέα έκθεση του Πέτρου Μώρη στο Tavros περιλαμβάνει μια σειρά δέκα γλυπτών που αποτελούν μέρος μιας ιστορίας καταγωγής.

Οι δράσεις του Εθνικού Ιστορικού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται φέτος το Σάββατο 18 Μαΐου.

Συναντάμε από κοντά τους Carlo Lucarelli, Sebastian Fitzek, Robin Sharma

Στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος βρίσκονται οι Carlo Lucarelli και Sebastian Fitzek με αφορμή την συμμετοχή τους στην 20η ΔΕΒΘ, ενώ ο Robin Sharma θα βρεθεί στο Public Συντάγματος για να υπογράψει το νέο βιβλίο του.