"Η εκδρομή": Οι ατμοσφαιρικές εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη στο Κέντρο Τεχνών

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Anna Seghers.

Χριστίνα Κάλμπαρη Η εκδρομή

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο "Η εκδρομή" στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από τις 23 Μαρτίου έως. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μια σειρά σχέδια με κάρβουνο. Όλα τα έργα έχουν σχέση με το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο. 

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" της Anna Seghers. Για την Κάλμπαρη, το συγκεκριμένο κείμενο ήταν περισσότερο μια ευτυχής συνάντηση παρά η έμπνευση για να δημιουργήσει τα έργα της. Στην προσέγγιση της Seghers βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο που τη βοηθά να κατανοήσει τη δουλειά της. Το θάμπωμα της μνήμης, αυτή η μόνιμη ομίχλη μπροστά από τα μάτια της αφηγήτριας μιας μονοήμερης εκδρομής με ποταμόπλοιο στο Ρήνο, αντανακλάται και στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει. 

Χριστίνα Κάλμπαρη Η εκδρομή
ΣΚΗΝΗ ΙΙΙ, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 169x230cm

Όπως η Seghers χρησιμοποιεί τη φύση ως σκηνικό για να μιλήσει για τη λειτουργία και τις δυνατότητες της ενθύμησης, έτσι και η Κάλμπαρη αντιλαμβάνεται τους χώρους στα έργα της ως σκηνικά, τα οποία πλαισιώνουν το συναίσθημα που επιχειρεί να αποτυπώσει. Η αίσθηση της χειρονομίας και της αφής που συνοδεύει το μεγάλο μέγεθος των έργων άλλαξε τον τρόπο που προσεγγίζει τη ζωγραφική. Δουλεύοντας αυτούς τους πίνακες η Κάλμπαρη αισθάνεται ότι μπαίνει μέσα στον ζωγραφικό χώρο, ότι γίνεται και η ίδια μέρος της αφήγησης. Λόγω του μεγάλου μεγέθους, το "τώρα" στα έργα της δηλώνεται εμφατικά: στέκεσαι πια μπροστά σε έναν υπαρκτό ζωγραφικό χώρο. Η καλλιτέχνις δεν αναπαριστά απλώς κάποιες στιγμές από το παρελθόν, ούτε θέλει να αναπαραστήσει φιγούρες με τη μορφή που είχαν σε μια περασμένη δεκαετία. Αντιθέτως, από το παρόν ατενίζει το παρελθόν. Όπως ακριβώς και η ματιά της αφηγήτριας στην "Εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν", που είναι τώρα εδώ και κοιτάει πίσω, προσπαθώντας να ζωντανέψει μια ανάμνηση.

Χριστίνα Κάλμπαρη Η εκδρομή
ΣΚΗΝΗ IV, 2023, ακρυλικό σε καμβά, 168x220cm

Οι εσωτερικές, ψυχικές εικόνες της Κάλμπαρη θυμίζουν στιγμιότυπα ταινίας. Κάθε πίνακας είναι σαν μια οθόνη. Όπως τα σκηνικά που έχει σχεδιάσει για παραστάσεις στο θέατρο, τα τοπία της έχουν κάτι το τεχνητό. Οι φιγούρες που ζωγραφίζει βρίσκονται σε κατάσταση περισυλλογής. Δεν είναι ονειροπόληση. Δεν έχουν σχέση με το πραγματικό, με το καθημερινό. Ανήκουν σε μια άλλη σφαίρα, σε έναν μυθοπλαστικό χώρο. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι χαμένες (στις σκέψεις τους). Επίσης, δεν υπάρχει τάση φυγής σε αυτές τις εικόνες. Δεν υπάρχει ρομαντισμός. Όταν ζωγραφίζει αυτές τις σκεπτόμενες φιγούρες, η Κάλμπαρη προσπαθεί να φωτίσει κάτι και όχι να δραπετεύσει από αυτό.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χριστίνα Κάλμπαρη. Η εκδρομή

  • Ζωγραφική

Ο τίτλος της νέας έκθεσης της Χριστίνας Κάλμπαρη είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Anna Seghers. Μέσα από το βιβλίο, η Κάλμπαρη βρίσκει έναν τρόπο να κατανοήσει καλύτερα τη δουλειά της. Στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει, εστιάζει στο θάμπωμα της μνήμης που συναντάει ο αναγνώστης διαβάζοντας τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας της «Εκδρομής των κοριτσιών που χάθηκαν». Η Κάλμπαρη αντιλαμβάνεται τους χώρους στα έργα της ως σκηνικά, εργαλεία για να εκφράσει τα συναισθήματα που θέλει να αποτυπώσει. Με αυτόν τον τρόπο η καλλιτέχνιδα νιώθει ότι γίνεται μέρος του ζωγραφικού τοπίου και έτσι συμμετέχει στην αφήγηση αναπολώντας το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όταν ονειρευτήκαμε ξανά στον παλιό κινηματογράφο "Αλφαβίλ"

Σαν να ξυπνάς από ένα επιδραστικό όνειρο φεύγεις από την έκθεση "everynight" που τελειώνει σήμερα προκαλώντας συναισθηματικές χαρτογραφήσεις της πόλης του χθες και του σήμερα που έχουν σημασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/12/2025

Silent Night με βουβό σινεμά στο ΕΜΣΤ

Χριστουγεννιάτικες προβολές στο CineFIX.

Λίνα Μενδώνη: "Η Ελλάδα αποκτά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που της αξίζει"

Εγκρίθηκαν οι προωθημένες μελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΑΜ.

Last call για την έκθεση του Juergen Teller στο Onassis Ready

Το "you are invited" θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένα ταξίδι στον κόσμο της μνήμης κάνει ο καλλιτέχνης Γιώργος Ασημακόπουλος

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του Ασημακόπουλου.

Τι είναι το "Βάλε" και το "Σπαθόλαδο" που μπήκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας;

Από τα φυτά και τα φάρμακα μέχρι τους χορούς και τις φωτιές: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας σύμφωνα με την UNESCO διευρύνεται.

Τετραήμερο χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίου από τα ΑΣΚΙ

Οι επισκέπτες στο παζάρι βιβλίων των ΑΣΚΙ θα αποκτήσουν παλιά και νέα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις, λευκώματα, tote bags και σημειωματάρια.