Τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη τέχνη τόσο διαφορετική; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης απαντά

Ο νέος κύκλος διαδικτυακών συζητήσεων «Cycladic Contemporary - Art Talks» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Art Talks

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει το νέο κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων "Cycladic Contemporary - Art Talks", κάθε Δευτέρα από 13/3-3/4 (6.30-8.30 μ.μ.).

Πού οφείλεται η αμηχανία που νιώθουμε συχνά μπροστά στα έργα της σύγχρονης τέχνης; Τι είναι αυτό που καθιστά αντικείμενα και εγκαταστάσεις ικανά να ενταχθούν στην κατηγορία των έργων τέχνης όταν τα ασφαλή κριτήρια με τα οποία ξέραμε να τα προσεγγίσουμε, όπως η δεξιοτεχνία ή οι αισθητικές αξίες όπως τις γνωρίζαμε, απουσιάζουν εντελώς; Συνιστά καλλιτεχνική πράξη η μεταμόρφωση του κοινότοπου; Τι απέγινε η μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση με την οποία είναι γεμάτα τα μουσεία του κόσμου και το σύμπαν των εικόνων μέσα μας; Εγκαταλείφθηκαν ή προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα του κόσμου και τις καινούριες ανάγκες του ανθρώπου; Και αν ισχύουν οι παραπάνω προβληματισμοί, τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη τέχνη τόσο δημοφιλή και γεμίζει τα μουσεία και τις εκθέσεις της σε όλο τον κόσμο;

Ο κύκλος αυτός θα αποτελέσει ένα εικονικό ταξίδι σε σημαντικές εκθέσεις και εκθέματα μουσείων σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο με προβολή πλούσιου εικονογραφικού υλικού, ακολουθώντας ένα συνδυασμό κοινωνικοϊστορικής, φορμαλιστικής και σημειολογικής προσέγγισης.

H σειρά συναντήσεων "Contemporary Art Talks" έχει στόχο να διερευνήσει το ευρύ και σύνθετο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εικαστική σκηνή και στιγμάτισαν με το έργο τους τη σύγχρονη ιστορία της τέχνης, μουσεία με ισχυρό αντίκτυπο και πολιτιστικοί θεσμοί που διαμορφώνουν τις τρέχουσες συνθήκες αποτελούν μερικά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.

Κάθε Δευτέρα από τις 13/3 μέχρι τις 3/4
Ομιλητής: Παντελής Τσάβαλος
Κόστος 4 online συναντήσεων: 20€
Πληροφορίες: 2107228321

Προπώληση μέσω viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πού θα γιορτάσουμε τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Η Αθήνα εξερευνά το φετινό θέμα "Αρχιτεκτονική Κληρονομιά - Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον" σε τέσσερις χώρους πολιτισμού: Πινακοθήκη, Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα, Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Μουσείο "Αγγελική Χατζημιχάλη".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/09/2025

Μια μελέτη για το προσφυγικό ως πεδίο σύγκρουσης στην ελληνική κοινωνία

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις νήσος ο συλλογικό τόμος "Το "Προσφυγικό ζήτημα" ως διακύβευμα κοινωνικών συγκρούσεων στην Ελλάδα | Έρευνα των αλληλέγγυων, των προσφυγικών και των ρατσιστικών δράσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο".

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ξεκινά!

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται ποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την τελετή έναρξης, που θα συνοδευτεί και από μουσική με αφορμή το ποίημα που ένωσε Σεφέρη-Θεοδωράκη.

Καλλιτέχνες με νοητικές αναπηρίες συνθέτουν το δικό τους εικαστικό λεξιλόγιο

Το Ατελιέ του ΕΕΑ "Μαργαρίτα" σβήνει 5 κεράκια και το γιορτάζει με μία αναδρομική έκθεση.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το ΕΑΜ συμμετέχει στον εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί με επίκεντρο τον γενικό θεματικό άξονα "Αρχιτεκτονική Κληρονομιά - Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον"

Αφού υπάρχει το ΕΜΣΤ, τι χρειάζεστε…

Σκέψεις με αφορμή τα τρία χρόνια της νέας εποχής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Από το δέρμα ως το σπίτι: Πώς ορίζεις σήμερα την "κατοικία";

Η Μαρία Λουίζου φτιάχνει γλυπτά που πραγματεύονται το ζήτημα της κατοικίας.